Navštíveno 2329x

09.07.2012, 18:52 |
DITR co se to vlastně děje??? že všichni valí na registr???? nějak to nesleduju tak nevím o čem je řeč prozraďte mi to někdo
prechazeli na jiny system a meli asi 10dni zavreno, dnes to znovu otevreli

09.07.2012, 19:03 |
DITR no to je fajn a ldyž jezdím už 2 roky na odhlášku? je v tom problém?? stavěli mě už tolikrát a vše v klidečku
... dnes to znovu otevreli a za par minut zas zavirali, protoze jim to zkolabovalo.
Vazne by me zajimalo, kolik ta firma ministerstvu dopravy za jeden den nefunkcnosti zaplati penez. Mam takove tuseni ze nic a jeste naopak to zas mi zaplatime - jako obvykle a vsechno. Inu zde, stejne jako pri prechodu na jiny system pro MPSV resp. CSSZ je znat, ze je to statni zakazka, jakykoli podnikatel by podobnou "katastrofu" nedopustil, protoze by rychle prisel na buben.
přešli na nový systém, navíc se to přesunulo z min. Vnitra na min. Dopravy, je to nějak více propojeno s EU co jsem četl. 10 dní instalovali, připravovali a stejně to padlo. Navíc zaměstnanci dělali jen ve zkušební verzi a v plné ostré verzi ještě neumí 100%, takže porodní bolesti, jako vždy, za ostrého provozu... viz. dávky na pracákách apod. milionové projekty
on nezkolaboval, ale nikdy pořádně nejel :)
Myslím, že je to normální, na podobných projektech pracuju a ještě jsem neviděl, aby něco fungovalo napoprvé dobře :-D To by se muselo všechno testovat rok a na to není nikdy čas, prostě se to pár týdnů proklikává a pak se to spustí, ono to nějak dopadne.

09.07.2012, 20:41 |
sotek Jsem si mohl vsadit že to padne. :-)
mr.brain: Když je dobře napsaná smlouva, tak nikdo na buben nepřijde. Věř mi, dělal sem ve firmě, která zrovna dva zmiňované outsourcuje :)

10.07.2012, 08:19 |
Kacko Normalni to urcite neni. Normalni by byl vypadek na par hodin:)
Co rikali, tak databaze ma pouhych 500GB, indexace probihala az po nasazeni, takze tezka tragedie.
Testovat to zatizeni se da taky.. nechapu co to delalo za bazny.
No len či to nebude tým že to robili experti, prevádzkujú experti a ešte za to hovoria experti, kradnem od káma:
„Nová verze je založena na systému internetu, což ta původní nebyla, tam se ten systém ovládal pomocí kláves F1, F2, F3, tak jak všichni známe a byl nezávislý na internetu. Ta nová verze funguje na bázi internetu, jinými slovy, jakmile je internet přetížen, případně spadne, celý registr nefunguje. Z tohoto titulu také ovládání toho nového systému pomocí myši může znamenat zpomalení.“
Tiskový mluvčí brněnského magistrátu
Aneb za všetko môžu tie internety :-D

10.07.2012, 08:42 |
BadyS nějak jsem se nikde nedočetl jaká bude vůbec změna co se registru týče....ted když to maji centralizované, bude se už moci dělat odhláška u mně v "domovině", i když auto je z jiného kraje apod ???
Vysla Gymkhana 5 a pretizenim spadl registr to je jasny :-)

10.07.2012, 09:47 |
mr.brain | Upraveno: 2012-07-10 09:49:33
Slim: takhle to dopadá, když je tiskový mluvčí opravdu jen mluvčí :-D
BadyS: pochybuju, má to být primárně kvůli změnám převedení agendy (viz Hightower) + možnost individuálních RZ... jestli je daný to, kde máš auto přepisovat zákonem nebo vyhláškou, tak to se určitě měnit nebude - aneb smyslem změn je měnit si podmínky sami sobě a ne lidem co to platí :) (což byla včera odpověď mluvčího MDČR na ČT24 - jaké výhody to přinese pro zákazníky, tedy pro občany ČR...).
Milhauzz: no, to je právě to... aneb už kvalitní státní smlouvy znám :) Btw outsourcing v případě státních zakázek mi jako úplně ok nepřijde, já vyberu firmu, která má předpoklady pro to, že to udělá dobře a ona si na to najme někoho dalšího... Ale to jsme zas u těch smluv a kolik % zakázky musí udělat ten co ji vyhrál.
Zrovna kdyz strasne nutne potrebuju novej velkej technicak u auta ktery je v depozitu :D
?? 0,5 TB DB zase není tak moc, ikdyž jeden blbě napsanej select může linky pěkně potrápit. Víte o tom někdo víc??
No jestli ta db má fakt 500 GB, tak mi to přijde jako docela dost, resp. moc nechápu, co tam může tolik zabírat. To tam ukládají scany techničáků nebo co? Předpokládám, že vazby do registru obyvatel atd. jsou externí, takže tyhle údaje nejsou součástí db.
Tak maj od ministerstva limit na opravu do 17:00
Pak pry preinstaluji na stary system a nezaplati tohle
Porad jeste nefunkcni, docela ostuda

12.07.2012, 13:59 |
Daryl (A)
500GB je uz fakt celkem dost, nicmene pokud jsou do databaze ukladany primo i scany doprovodnych dokladu, tak to asi chapu. Nicmene historie uz nekolikrat dokazala, ze databaze je jakozto uloziste obrazovych zaznamu zcela nevhodna.
Dalsi vec co mne zarazi ... 35 mega ? To bude tak 30 na uplatky :)
to muze byt slusnej adrenalin: trihodinova deadline o 35 mega :-)
A už ste slyšeli že přechazej zpět na starej system jelikož ten novej nefunguje? Takže 35 mega komplet na úplatky :)
nestalo to nahodou 47mil?
daryl: ses mel prihlasit taky do vyberovyho rizeni :-D

12.07.2012, 14:48 |
DaveF | Upraveno: 2012-07-12 14:51:02
37 soft, 10 za hw jestli si to dobre pamatuju
teda tech 37 soft+servery+vsechno okolo a 10 za pc v uradech, snad cca 1000pracovist
47.ooo.ooo,-CZK / 1.ooo pobocek = 47.ooo,-CZK / 800,-CZK za prepis = cca 60 lidi a maji to zpatky
Mně ta celková cena nepřijde divná. Pokud je to dejme tomu 50 mega, senior programmer stojí řádově 15000 na člověkoden, takže programování je třeba 6 měsíců krát 10 lidí = cca 20 mega, pak režie, konzultace, testování + třeba dvouletá maintenance. Mně ta cena přijde v pohodě.
mycTD: 1000 pobocek? Vzdyt jich je jen par, ne?

12.07.2012, 16:33 |
Zdenek (A)
No to je sileny!!!!!!!!!!! :-D
[ Link ] Prisli o data................... Chtel bych videt tu particku, co psala ten soft ;-)

12.07.2012, 16:35 |
Zdenek (A)
iDnes:
..... Do registru, který má fungovat ve 206 obcích s rozšířenou působností, je nově možné zapsat i historické a sportovní vozy. Software stál 37 milionů korun....
Zda se, ze to jeste bude sranda:D

12.07.2012, 17:01 |
DaveF tech 1000 je pocet pc, ktere tam maji mit pristup
No zatímco problémy při nasazení jsou běžný, tak ta ztráta dat už je pěknej průser, to bude hodně mastná pokutička. Hlavně by mě zajímalo, jak se jim to podařilo, to jim jako kleknul disk a poškodil se datovej soubor databáze nebo co?
Celé to je úsmevné, každý malý dementný server u nás musí prejsť takými akceptačnými testmi a podmienkami, že by sa z toho asi posrali a to na niektorých nebeží prakticky nič životne dôležité...
prohlášení, že lidi mohou žádat kompenzaci za způsobené škody v době nefunkčnosti registru, by mě zajímalo, jak to kdo vyčíslí asi...
Jinak dle mě totální průser... firma sice existuje od nějakého 1995 roku, ale měla někdy takovéto velké zakázky? To výběrové řízení by mě zajímalo, beztak zase prostě rozhodující byla cena, ovšem zapomněli na staré klasické: NEJSEM TAK BOHATÝ, ABYCH SI KUPOVAL LEVNÉ VĚCI...

12.07.2012, 19:51 |
Kacko | Upraveno: 2012-07-12 19:54:22
Jako sorry, delam s databazema, kde kazda tabulka ma stovky mega, nektery se blizi k 1GB a to nejsme zatim zadna mega firma. Celkova DB desitky giga. A blaznime tu kdyz nam slozitejsi requesty trvaji nad 20s.
Vypadek delsi jak par hodin je naprosto nerealny, neb by byl desktruktivni pro firmu. Natoz par dni..
Delali to proste amateri.
Pokud by v DB meli scany ridicaku(a nepresunuli je), tak to je naprosty vysmech, obrazky patri uplne jinam:)
Ad. klekly disk - za 47M by mohli mit minimalne 4replikace, ktere zajisti, ze pri padu nekterych serveru vse pojede v klidu dal.. naprosta samozrejmost, stejne jako kdyz si v aute berete pasy..
Ale porad tu je zruseny prazsky supersystem za 750Mega a IZIP za 2Mld, takze jsem v klidu..
Jen me sere, ze kdyz uz je tunel, tak proc to proboha neudelaji alespon poradne?
HIGHTOWER - teď ale jdeš proti proudu místních expertů, kteří by nejradši viděli, aby registr ve volním čase zbastlil za sto litrů nějakej student :-)
Těch firem, které mají nějaké zkušenosti s tak rozsáhlými aplikacemi, bude v ČR třeba deset nebo dvacet (v jedné pracuju) a je jasné, že cenově prostě to nebude žádná láce. Ta zodpovědnost je obrovská a případné pokuty taky.
Kacko - jaký zrušený pražský supersystém?

12.07.2012, 20:51 |
HIGHTOWER | Upraveno: 2012-07-12 20:53:23
Když něco bude stát 1.000.000.000,- Kč, ale bude to fungovat, tak jednak se o tom nebude psát a druhak stejně s tím lidi nic nenadělají :-D a zacvakají to :-)
Ale člověk by čekal, že po průseru se soc. dávkama si další takovéto projekty pohlídají a dají si záležet, aby to fungovalo, k ceně by pak stačilo klidně rozepsat kolik co stojí apod. a lidi by hnedka věděli. Ovšem musely by to být reálné ceny a ne jak tomu bějvá, nadhodnocený, a to je to, co lidi sejří, ne jako ta samotná reálná cena za funkční projekt.
Vem si to, o projektech, který stáli stovky milionů a fungují, člověk ani neví, mě teď nic nenapadá, ale o průserových a předražených - OpenCard, Tunel Blanka atd. se ví, jednak samé problémy a druhak předražený a to o desítky procent!!!
Vzpomene si někdo na nějaký podobný velký projekt, který funguje jak má dejme tomu skoro od začátku, klidně stál stovky milionů? Já fakt nevím... neb se o tom nepíše... což je taky škoda :-(
Vidíš, 10-20 firem... Ale kdo ví, kolik do toho by šlo, kolik by vyhovělo klasickým zadáním veřejné soutěže "na míru" té či oné firmě apod. Je mi jasné, že i tohle není lehké... Navíc tyhle firmy by už třeba na začátku řekli, že je to reálné spustit po 1-2 letech vývoje, příprav a ne po půl roce, jenže to ti nahoře nechtějí slyšet, chtějí být chváleni, jak jsou rychlí, skvělý, božský, a ejhle... A teď jedinej, kdo to odsere bude ta firma :-D a případně nějaký nižší ouředníček, aby se neřeklo... Ale co, takhle to pojede vesele dál...
Zrušeným systémem asi myslí OpenCard, neb měli být na daleko více věcí, využití a co, je jen na MHD, knihovnu, sem pár slev, o kterých 90% ani neví , snad tuším možnost nějakého parkování?, ale jinak, na to kolik to stálo to umí hov.., to si řekněme zcela upřímně...
čistý amaterismus ;-) jj, v DB budou i scany všech dokumentů v maximálním rozlišení, pak to bobtná;-) Co se týče počtu záznamů, tak ten tím ale nenaroste. Pole not null bych připustil jako "doladění". 0,5TB jsem viděl jako "malou DB" v protikladu např. specifikace síkl serveru 2008, který má max. velikost DB = 524272 TB. To je dle mě gigant;-) neexistence souběžného testování, neexistence akceptačních testů, atd...zdravý rozum zůstává stát:-(

13.07.2012, 10:28 |
Kacko

13.07.2012, 10:31 |
Mr.Scully | Upraveno: 2012-07-13 10:39:59
Kacko - já si to myslel :-) Tenhle software totiž dodáváme my. Ten článek v Pirátských Novinách nicméně pracuje s lživými premisami, což ho dost degraduje. Ono nic není černobílé.

13.07.2012, 13:15 |
Kacko Mr.Scully: aha:) A co presne v nem je lzive, abych na to mel rozumny nazor?
Je mi jasne, ze nic neni cernobile, ale 750M za nefunkcni projekt je fakt dost..:)