Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Starší na rekonstrukci VS Novostavba

o Navštíveno 10867x o
o 25.04.2012, 15:26 | PK
Ahoj všem, hodně z vás tu má RD, ať už nový, nebo starší, který si postupně rekonstrujete. Jsem teď se ženou před rozhodnutím, jestli koupit starší (cena cca 1 mil + 0,5 mil na rekontrukci), nebo si za minimálně 2 mil nechat postavit s tím, že to bude víceméně hrubá stavba s polovičním pozemkem. Do toho staršího se jdeme teprve podívat, tak se až tam uvidí, co všechno by bylo potřeba udělat.

Proto babo raď, jakou cestou jste se vydali a proč? Udělali byste to dnes jinak? Klidně mi sem házejte ceny za různý rekonstrukce a opravy (třeba střecha, el., voda, topení, komín apod.). Pokud to není nějak tajný :) Ať mám představu co mě čeká. Jinak sem ještě mladej (25) a celkem zručnej, takže bych si většinu věcí chtěl dělat sám.

Předem díky za rady :)

o 25.04.2012, 15:32 | Vencaf
já jsem se vydal cestou starší (1,2m)+ plánovaná rekonstrukce (cca 700t) a teď si nejsem úplně jistej, jestli nebyla lepší ta druhá možnost :/
ale zase větší pozemek a nebylo nutný dát tolik peněz najednou..
o 25.04.2012, 15:46 | vinzek fa
jj kdyz mas dost penez mas obe moznosti priplatit za novej z vetsim pozemkem nebo koupit starsi a nastrkat do toho kazdopadne starej barak te bude trapit vic budes muset bourat likvidovat to ti u noveho odpada
o 25.04.2012, 15:49 | Olda
Já teď dělám rekonstrukci staršího domu. Taky sem "mlaďoch" (27let) a všecko si budu dělat sám. barák má zastavěnou plochu i s garáží cca 180m2. je to klasika z 50 let s velkou půdou pro další rozšíření bydlení. Je rekonstruovaný před 10 lety (nové rozvody plynu, eletřiny, vody, odpady, nová koupelna, záchod, barák je obkopnutej, 3/4 podsklepenej, nové podlahy, omítky. atd...
pořizovací cena 500k a dalších 350 tam zahučelo při první rekonstrukci.

Ale je to už 10 let, takže budou změny. NOvá okna 95k, vchodovky 30k, 2x sekční vrata cca 50k, střecha snad do 200k, zateplení taky snad do 150k, komín 25k, podlahy minimálně 50k (dřevěná plovoučka) velká kuchyŇ 100k, a pak celkově dovybavit celej spodek. Na budování půdy dojde během 2-3 let až se ušetří.

Bude to běh na dlouhou trať, ale ve finále to bude cajk.

Když si představím, že vemu hypo na 2.5 - 3 míče za který skoro nic kloudnýho nepostaavím a zadlužím se na 30 let. tak je mi blivno.. proto jsem se vydal cestou opravy staršího domu. Míň to bolí a nehrozí Ti průser za neplacení hypo.
o 25.04.2012, 15:55 | CVakk
já bych vyfiknul novej, my jsme ted dostavěli a nastěhovali se, téměř vše sme zmákli sami, jelikož máme i dlouhou Lizazku (a V3S) s ještě delší rukou, která dosáhla kus nad barák (přízemí + patro + půda) tak věci jako střecha byli hračka :) a cenově to ještě není spočítaný, ale bylo to v poho do 1.5m komplet. Jde taky o to jak dlouho chceš stavět nebo za jak dlouho bydlet.... a jinak bych do toho šel znova..
o 25.04.2012, 15:58 | Brda
Já nedávno "dokončil". Kupoval jsem v roce 2008 nastěhoval jsem se v roce 2011. Krom pár drobností jsem si vše dělal sám s tatou. Mezi drobnosti patří připojení tepelného čerpadla mezi topení a zemní kolektor. Vylití anhydridu na podlahové topení. a stolařská práce na vnitřních dveří. Na to jsem měl lidi. A musím říct, že jsem vždy dlouho hledal, abych to měl odvedeno pořádně.
Barák 9x17metrů dvě patra a podkroví, pozemek 5000m2 a stodolu(zděnou) 8x12 metrů jsou koupil za 700 tis. Dnes mám opraveno a bydlím Celková částka 3 500 000 plus mínus.
Materiál jsem si vozil sám. Dodávka plus vozík, ceny domluvené ve stavebninách - objednávka, zálohová faktura a pak postupně odebírat. To samé i s pískem, vždy v pískovnách naložil bagr a já u baráku lopatou dolů. Myslím, že jsem hodně ušetřil,ale je to dřina. Ale musím říct, že stála za to!
Dám sem fotku jak to vypadalo na konci listopadu 2011 zbytek fotek z rekonstrukce můžeš zkouknout na [ Link ]

foto k příspěvku  od Brda

o 25.04.2012, 16:11 | Olda
Brda: pěkně jsi s tím máknul :)
o 25.04.2012, 16:14 | clown
pokud mas 3 mega a kde bydlet, postav novej,
jen skoro nikdo nevi jak ty nektery novy materialy dlouho vydrzej.

ja tu moznost nemel, barak jsem koupil za cenu pozemku, delalo se par uprav, zbytek se dela postupne jak jsou finance ..., mam jedinou vyhodu oproti novemu, ze se nemusim bat, co kterej debil na pozemku mel za skladku (viz Cernosice) a kdy mi praskne plato, pac barak je na skale a betonove zaklady u pristavby jsou z betonu pro Metro :)

blby je to, ze si spocitas cihly a frajeri z HELUZu ti je v klidu zdrazej atp .. :) takze pocitas znovu.
o 25.04.2012, 16:31 | Brda
Olda: Děkuji
o 25.04.2012, 19:57 | mrazik
Novy barak je novy barak, pokud je tedy postaveny dobre. Hlavne je podle predstav majitele a nemusi se resit kompromisy. Mame novy uz 9 let a je to znat - predtim s rodici ve starem baraku a porad se neco poravovalo, delalo, ani nahodou.
o 25.04.2012, 20:46 | Lucni.konik
rozhodně doporučuju postavit novej. Pokud jsi zručnej a budeš si většinu dělat svépomocí, tak se dostaneš i na zajímavou částku. Asi bych si nenechal stavět barák firmou. Prostě nemám nějak důveru. Radši si to skurwim sám. Stavěl jsem po víkendech s bratrem. Rok a půl a stěhoval jsem se. Dělal jsem to dle svého svědomí a výši bakšiše, který jsem měl. Jsem rád, že mám barák, tak jak mám, který nestojí na otop ročně cca 40tisíc(jako jsem platil v bytě), ale čtvrtinu včetně ohřevu vody. Stále je co dodělávat, ale jsem rád, že jsem z bytu ven. Ono nikdy nevíš, na jakej průser narazíš u staršího baráku a najednou prd a stojí věc 2x až 3x dráž než člověk plánoval a stejně to nebude ono.
o 25.04.2012, 20:52 | Inside
Řešil jsem stejnou situaci a už jsem rozhodnutej pro stavbu nového,jak tu již bylo řečeno,máš všechno podle sebe a vubec všechno záleží jen na tobě a ne jak to udělal někdo před tebou.
o 25.04.2012, 21:25 | Kotass
Taky jsem spíš pro novotu.
o 26.04.2012, 07:45 | hanzz
Stále platí klasická pravda, že ze starýho nový nikdy neuděláš :)

Je to samozřejmě o tom, že nový barák musíš (až na drobné výjimky) postavit někde na "zelené louce". tzn. že musíš pořídit pozemek, který kolikrát ve městě, tedy respektive na okraji města stojí nesmysl. Nebo musíš stavět na vesnici, kde jsou ty pozemky za hubičku. Několik mých známých se takhle z města odstěhovalo, postavili si v okolních vesnicích ... a jsou z nich vidláci ;)

Výhoda pořízení a rekonstrukce staršího domu je ta, že ten je většinou někde ve městě, ne na jeho periférii. Většinou jsou to místa, která jsou obydlená s určitým smyslem a citem pro urbanismus, což satelity a obecně nová rychlá výstavba v prifériích většinou zcela postrádá.

Nevýhodou rekonstrukce je samozřejmě na počátku zmíněná "pravda", ačkoli technologické možnosti jsou dnes na vysoké urovni a jak říká kamarád stavař "dnes jde postavit úplně všechno, jde jenom o peníze". Za zásadnější považuji fakt, že se během posledních 30 let dost změnily potřeby bydlení. Dříve byl dům obytnou částí otočený do ulice a na zahradu měl technické a často i hospodářské zázemí. Dnes je to přesně naopak, do ulic se uzavíráme a otevíráme obydlí do zahrad. Často je u staršího domu tato změna neřešitelný problém. Případně řešitelný za cenu velkých kompromisů. V tom má samozřejmě stavba nového domu absolutní výhodu.

Mne čeká rekonstrukce staršího domu letos od podzima. Dům je původně z 30. let a před 30 lety prošel totální přestavbou. Bohužel jak postupy, tak materiály použité před 30 lety, jsou dnes out. Takže už nyní to je slepenec dvou domů. Já do toho budu stavět třetí fázi, při které poměrně zásadně pohnu dispozicí domu, takže mne čeká totální přestavba. Už teď jsem z toho orosený, jen si to připomenu :) Na druhou stranu ten dům stojí na absolutně klidném místě, které je ale defakto téměř ve středu města. Jako vždy, něco za něco :)

o 26.04.2012, 07:59 | CervinVega
pokud neni pozemek se starym barakem za cenu pozemku, neni o cem... a i pak jen zbourat a postavit novej :-)
o 26.04.2012, 08:08 | radek.613
Vzhledem k tomu, že stavebnictví je dneska parodie na ojeb všeho, při stavbě nového buď utratíš 5mega aby to za něco stálo, nebo za 2mega postavíš přeizolovanou věc, do roka plnou plísní a humusu, a stavebně parodii na barák, hotovou nejlíp od vylití desky do kolaudace za 3 měsíce, jak dnešní trendy velí..... Nehledě na to, že k té nové věci potřebuješ parcelu, a to pokud možno větší, než je dnes v satelitech zvykem, kdy si lidi při snídani navzájem ze sousedem koukají krze plot okny do talíře při snídani.... za mě jednoznačně vybrat starší bytelnou a poctivě postavenou věc o dispozici jak Ti nejlíp vyhovuje (započíst kompromisy, předem si to rozvrhnout, být imunní na hlášky doma typu "ale Boženka z práce má v chodbě takový šikovný roh" a podobně), případně ideálně s velkou půdou na možnost kdykoli do ní stavebně vetknout podkroví přesně podle vlastní chuti, a postupně to dát do kupy. Sice do toho třeba v horizontu 10ti let vrazíš peníze jako do moderní novostavby, ale vrazíš je zpravidla lépe a efektivněji a už v tom budeš bydlet. No a když je plot k sousedům u takové věci od baráku alespoň 30 m a víc, už se dá i mluvit o rozumném klidném bydlení...
o 26.04.2012, 08:34 | Lubak
Tak v určitejch momentech je rozhodně lepší novej. Sám jsem před 6 lety rozhodoval jelsti novej nebo starší na kraji vesnice na klidném místě a slušným pozemkem. Díky tomu že pozemky byly všechny naplácané na sobě a já neměl tolik peněz šel jsem to kompromisu a koupil starší. Teprve dnes když mám prcka vidím jaká je výhoda mít slušnej pozemek a na klidném místě a ne jen na zahradě obehnanou 2m plotem , aby Pepa od vedle neviděl co mám k večeři to by mě fakt sralo.
Jen doporučím pokud koupit starší tak udělat min. místnosti které se budou používat hned komplet všechno vodu, elektriku, podlahy atd.aby jsi za pár roků nezjistil, že to rozhrabeš znova.
o 26.04.2012, 09:08 | PK | Upraveno: 2012-04-26 09:12:02
Dost peněz na to, abych stavěl 2 roky barák a přitom bydlel v paneláku právě není. Musí se jít cestou buď postavit rychle nějakou firmou – problém kvality stavby a vybraných materiálů, o dost menší pozemek, pokud do toho nedám 5 mil jak píše Radek, tak bude mít malý místnosti, bez sklepu a budu bydlet v satelitním městečku, nebo koupit starší, kde se dá jakž takž bydlet, případně během měsíce, dvou udělat nejnutněší rekonstrukci vnitřku, pak se nastěhovat a dodělat postupně zbytek. S tím, že cokoliv si budu dělat, tak si vyberu a udělám podle sebe. U novýho je problém pozemek, jak tu někteří píšete. Bydlím v Český Lípě a pokud budu koukat na pozemky přímo na kraji ČL, tak vyjdou na hodně a ještě to právě budou satelitní městečka. To se mi vůbec nelíbí, spíš se mi líběj „vesnický“ zástavby, kde každej má okolo sebe rozumnej pozemek a nečumí si se sousedem do talíře...Já jsem od začátku pro starší a ten si opravit/upravit (beru to tak, jak píše Radek). Mám totiž za to, že mě to ze začátku vyjde na míň pěněz a to o dost. V řádu několika let samozřejmě můžu být na stejný částce. Rodiče nás ale zase zvyklávají, že lepší je postavit novej s menším pozemkem, za o dost větší cenu s tím, že se pak nastěhujeme a vše budeme mít bez práce...Dnes se jdeme podívat na ten starší, kde s náma bude jeden stavař, který nám ukáže i nový, který právě postavil, tak uvidíme obě možnosti a můžeme porovnavat na živo.

Lubak: V tom už jsem se právě poučil a vše by se dělalo hned – to jsou právě ty dva/tři měsíce před nastěhováním, kdy by se všechno tohle muselo řešit, abych na už několik desítek let nemusel šáhnout.
o 26.04.2012, 09:18 | Lubak
PK:jj přesně tak, já udělal nejdříve koupelnu,WC, kuchyn, obejvák a ložnici. Začal jsem na konci března a v srpnu jsem se stěhoval s tím že jsem dělal defakto 2 byty (bydlíme s prarodičema)výhoda že můžeš bydlet za pár měsíců, nemusíš platit nájem aby jsi měl kde bydlet a zbytek jako fasáda, terénní úpravy atd. se dají dělat za pochodu dalších x let a uděláš si toho mraky sám pokud nejsi poleno
o 26.04.2012, 09:29 | Lucni.konik
No, jen k zamyšlení. Defakto koupíte starší barák. Vytrháte dráty, vodu atd. omlátíte omítky, v horším případě budete dělat i střechu. Takže by se dalo říct, že jste skoro na hrubé stavbě. Když porovnám, kolik mě stála hrubá stavba x dokončující práce, tak hrubá je za pusinku.
o 26.04.2012, 09:33 | PK | Upraveno: 2012-04-26 09:38:08
Lubak: Koupelna a WC je úplně to nejprvnější co bych musel udělat - to jsem dostal od manželky jako úkol no 1. jinak prý do toho baraku nepůjde :D Naštěstí dole je jen 2+1, který by nám bohatě stačilo a zbytek by se dělal za pochodu, tak jak říkáš.

Konik: To právě záleží na tom, co vše bude potřeba - dnes to uvidíme. Klidně mi sem prosím tě napiš nějaký částky, ať mám představu. Já to beru tak, že bych platil hlavně materiál, práci si udělám. Kromě teda větších věcí jako je střecha apod.
o 26.04.2012, 09:37 | Vencaf | Upraveno: 2012-04-26 09:37:30
Lucni.konik: to je sice pravda, ale u rekonstrukce stačí max. vyřídit ohlášku, pokud neděláš nějaký zásadní změny.
Když stavíš novej barák,tak potřebuješ takový množství různejch povolení a papírů, že by člověk mohl mít měsíc dovolenou jen na běhání po úřadech..
o 26.04.2012, 09:40 | Lucni.konik
Vencaf.......abych pravdu řekl, tak s papírováním, co po mě chtěl stavební úřad(stavěl jsem na ohlášku- mám sociální bydlení), tak to byla brnkačka. Abych pravdu řek, největší problémy a tahanice byli s O2 - to jsou ču*áci nejdrzejšího kalibru a pak ČEZ. Místo 0,5 roku do kdy mě měli připojit od podání žádosti s podklady jim to trvalo skoro bez mála dva roky.
o 26.04.2012, 11:01 | Crimson
zapomeň na rekonstrukci + 0,5 mil

to je sotva na interier: 150 kuchyn, 100 schody, 100 podlahy, 50 dveře, 50 okna, 100 koupelny atd atd.

o 26.04.2012, 13:58 | Lubak
Ono je fakt rekonstrukce a rekonstrukce no.
Já to řešil tak že prvně komplet koupelnu, WC. A na celém baráku komplet elektriku, vodu, odpady atd. Okna zůstaly (časem přijdou na řadu ale nutnější byla střecha)
Barák jsem před 6 lety koupil za směšných 400 tis. Kč ale dalších cca. 700 do něj zahučelo s tím že jsem stavěl větší garáž tedy ještě no
o 26.04.2012, 14:05 | Conan
Šel bych do novýho.
o 26.04.2012, 14:28 | radek.613
Crimson: to je individuelní. Nelze takhle paušalizovat, není každej Bárta, aby potřeboval do ložnice ručně tkanej tébich indickejma otrokyněma :-D :-D :-D
o 26.04.2012, 14:41 | Luke_288
pro mě by byl rozhodující pozemek. to poslední co bych chtěl by byla novostavba se zahrádkou 10x15m...
o 26.04.2012, 14:45 | radek.613
Se zahrádkou 3*15 m podél plotu, ze třech stran u sousedů hučící pixly vzduchových tepelných čerpadel a ze čtvrté strany betonový chodník, brána a satelitní asfaltka :-D :-D :-D
o 26.04.2012, 14:49 | tappaja
Ja si myslim, ze dnes uz je prezitek rceni, ze "cihla je grunt"
Me osobne je u prdele, jestli ten barak, kterej sem si nechal postavit, tady bude stat i za 150 let. A stavet to kvuli detem, ze tam jednou budou bydlet, to fakt nechci. Takze klidne i drevostavba a deti at si to strhnou a postavej si tam co chtej.
Pred cca 14 rokama, kdyz jsem prisel do styku s finama, tohle me zajimalo, 80% baraku jsou drevostavby, drzej jim v tech podminkach nekolik desitek let a rict, ze tam nemaj zimu, by bylo odvazne tvrzeni.
Na jeden problem jsem narazil, drevo, zatim co ve Finsku roste smrk diky nizkejm teplotam pomalu a ma hustsi drevo, u nas je to mekky a je potreba trochu naddimenzovat tramy. Ale ne zas, ze prijde nakej old school tesar a rekne, ze min jak 30 tram nechce :o)

Takze proc ne drevostavbu za 3 mesice. Za usetreny peniz i na tu klimu zbyde, kdyz bude potreba.
o 26.04.2012, 14:52 | futura
Radek.613, za timhle muzu stat, ale nevylucuju, ze muzou bejt i pripady, kdy je optimalnejsi nova vec,at uz z jakychkoli duvodu.
o 26.04.2012, 14:53 | Conan
Je to o prioritách a samozřejmě penězích.
Já bych nesnes rok - dva dodělávat / stavět barák. Chtěli jsem novej a mít ho hotovej co nejdřív = montovaná dřevostavba. Nejdýl na tom trvala základová deska (myšleno čekání na vytvrdnutí), barák byl postavenej za 15 dní na klíč (kromě kuchyně).
o 26.04.2012, 15:07 | PK
Pozemek, zrovna u toho na kterej se jdeme podívat, je lehce přes 2000 m2. Krásně velká zahrada :) A je pravda, že půl milionu tam může zahučet jak prd a nebude to vidět, nebo taky pokud u toho budu trochu přemejšlet a nekoupim si extra masážní sprcháč se saunou, kterej stejně nevyužiju a místo toho si tam dám nějakej normální a obyč vanu, tak je to pak v rozpočtu znát...Na dřevostavby jsem taky koukal, vypadá to hezky, ale přijde mi to takový papírový :) Velkou výhodou je určitě nízká cena.
o 26.04.2012, 15:09 | radek.613
Ano, jsou případy kdy je nová věc přímo nezbytná, např. tehdy, když je uživatel domu technicky tak zručný, že ho i výměna žárovky nebo přesazení stromku dokáže hospitalizovat na JIPce, v těhle případech se jít cestou rekonstrukce opravdu nedoporučuje (ono obecně se pro tyhle případy doporuče nejlíp panelákový byt :-D). Dále je nová věc optimálnější určitě i tehdy, kdy disponuji naráz balíkem megakorun a zároveň nedisponuji technickým nadáním a přehledem ve stavebnictví, je mi jedno že balík vcelku odevzdám firmě, a za tři měsíce až půl roku dostanu v obálce klíč od hotového, přičemž netuším, z čeho mám postaveno a kolik se "ušetřilo", ale prvních 5let je to "hezký" a první dva roky po kolaudaci ještě existuje ta firma co to stavěla a má mi tak kdo jezdit na reklamace. Pak je nové optimální taky tehdy, když budu milovníkem moderních technologií a trendů, které se do starostavby velmi obtížně aplikují. Nicméně, při cenách dnešních parcel, mám-li trochu peněz do začátku, nebojím se něco dělat rukama a chci mít prostor a klid, novostavba v satelitu to opravdu neřeší...
o 26.04.2012, 15:17 | Conan
No já nevim kolik klidu má doma člověk, když dva roky svépomocí staví barák a má rodinu. A to dva roky je ještě "dobrej čas".

Nehledě na to že jistě vždy neplatí, že novostavba = satelit a malej pozemek.
o 26.04.2012, 15:18 | radek.613
Jinak samozřejmě základ je předzahrádka a první vizuální vjem po probuzení a vyhlédnutí z okna..... já před každodenním pohledem na různobarevné nízkoenergetické krabičky 5 m od mého plotu, satelitní asfaltku s chrochtajícím sousedovo Tdi parkující před vchodem naproti a kolonu městských kuka vozů volil tohle.... a ano, 10mega na min 3000m pozemku a dřevěnou novostavbu 10x25 m a stodolu nemám, takže starostavba.... a hromada práce.... a tím pohybu.... a tím řešení všemožných věcí... a tím hromada radosti z dobře odvedené práce..... však to znáte, nejhorší co může být je prosedět půl dne u poče a druhou u televize. To já neumím, i kdyby ten půlden sezení u poče člověku za pět let vydělal na tu novostavbičku v satelitu :-D

foto k příspěvku  od radek.613

o 26.04.2012, 15:20 | Conan
A o tom to je, každej jsme individualita chceme něco jiného. Spousta lidí je nejvíc spokojena v bytě ve městě.
o 26.04.2012, 15:23 | radek.613
Přesně, individualita a osobní potřeby. Jen většinou - spokojený bytař nekouká po novostavbách ani po starostavbách, je spokojen ve svém kutlochu :)
o 26.04.2012, 15:30 | Dudelina
Já právě malý pozemek kupuji :)
Chci zůstat ve městě a tam už jednak větší pozemky moc nejsou a stejně bych je nezaplatil. Každodenní vození dětí do školy a pak do práce 15km + žena do práce = na to nemám prachy :)

Vyšvihnu tam 8x8m dřevostavbu s patrem a hotovka. Před baráčkem zůstane 10x20m místa - mě to jako dítěti paneláku stačí :)
o 26.04.2012, 19:14 | mike.vw
přesně tak,pro toho kdo žil(žije)na vesnici je neskousnutelný satelit a kdo je z paneláku,tak mít kus svého pozemku a vlastní střechu nad hlavou je naprostým luxusem
o 26.04.2012, 20:19 | clown
asi jako mike vw

ja zil jako dite nad Vaclavakem, takze byt 140m2, pak nasi presidlili do 120m .., ale furt jsem mel pro sebe 20m2 a vic. V panelaku trpim, spal jsem tam za cely zivot 2x, 14mm2 mam jako loznici, to mi staci, ale ne jako obyvak ten je aktualne (opticky pulenych 55m2+).

i plnej souhlas s Radkem .. barak z roku 24, castecna dostvba v 80 letech .. a az bude sila a penize dostavim cele vrchni patro obytne, tedy cca 18x11m, zatim schazi dostavet 2 male mistnosti, ale ty jsou jaksi nepotrebne, fakt 8 lety syn nepotrebuje svoje patro :)

o 26.04.2012, 20:28 | tykeev
14mm2 jako ložnici? to nedá ani mravenec :-D
o 26.04.2012, 20:34 | clown
tykeev .. woe .. :)) dostanes na tykev :)
o 26.04.2012, 21:01 | Harryp
To Brda: Chválím celý počin! Vzal si to pěkně z gruntu a v tomto případě bych řekl, že je to více než novostavba! Navíc nevznikl další brownfield, ale kus pořádného domu. Prolezl jsem všechny fotky a tvé popisy a zeptám se na tři věci co mne zaujaly. Povodeň si měl až v domě? A druhá co mne zaujala - jak lezeš k tomu stožáru s anténama? Třetí - v obýváku máš krbovou vložku, podlahové topení i radiátor u okna?
o 26.04.2012, 21:04 | Conan
tykeev: já teda v ložnici jenom spim, takže 14m2 je až, až, není důvod mít větší "neviužité" místo. Nechápu lidi, co maj větší ložnice než dětský pokojíčky ...
o 26.04.2012, 21:09 | tykeev
to Conan:
on ale psal 14mm2, ne 14m2 ... proto jsem psal o tom mravenci, že by to nedal ani on :-D
o 26.04.2012, 21:10 | Conan
... tak to mi ušlo :-))))
o 26.04.2012, 21:16 | clown
no co co :)) btw .. dite ma cca 25m2 :))))))))))
o 27.04.2012, 09:10 | Dudelina
Přesně tak, je to o prioritách/možnostech.
Ano, když budu mít příjem 100kkč/měs., tak půjdu někam za město, koupím 1200m2 parcelu, vyšvihnu tam 160m2 barák,jezdit každej den porce km za prací, vozit děti - nebude mě to vadit, budu na to mít.
Za současný situace ale volím bydlení "skromné", úsporné i s ohledem na budoucnost. Teď se naprosto vydám ze všech peněz. MHD v dosahu, 4kkč/měs. doma za ušetřené palivo - ty využiji třeba na dovolený.
Ad materiály - plánuji celkem 35cm vaty + rekuperace - plísně nehrozí, spíš je problémem suchý vzduch.

Jinak jako tappaja - s ohledem na životnost je pro mě dřevostavba ideál, vize, že tam budou chtít děti pak bydlet je nejistá.
Takhle se do toho strčí bagrem, dřevo se použije znova, nebo se aspoň spálí. Vata podle mě taky vydrží. Základy jsou minimální :)
o 27.04.2012, 09:20 | hanzz
Dřevostavba má (mimojiné) jeden základní nedostatek. Já se řídím se heslem "můj dům, můj hrad" a domeček z materiálů průstřelných krátkými ručními zbraněmi za hrad rozhodně nepovažuju...

:o)
o 27.04.2012, 09:24 | radek.613
Hanzz : :) Řešili jsme to s kolegou minulý týden, moc se mu u mě líbilo obvodové zdivo obytné části v tloušťce 103 cm :-D
o 27.04.2012, 10:15 | Dudelina
Jo, metrový kamenný zdi znám od babi. Na co je to perfektní je těch pár dní v létě, kdy je uvnitř pořád 20°C :)

Já samozřejmě nedůvěru zdejších obyvatel v dřevostavby chápu - tradice jsou tradice. Nikomu neberu/nevyvracím.
o 27.04.2012, 10:46 | filip146
Brda--hezky zdokumentovaný, hezký ty prostory s trámy a dřevem. Ty auta co se tam objevují (fiátek a 613 byly součástí koupě? :-)
o 27.04.2012, 11:13 | tappaja
Ty brdo Brdo! Smekam, na tohle bych nemel nervy (a hlavne cas)
o 27.04.2012, 11:57 | filip146
Ta dokumentace je nejen zajímavá ale dneska skoro nutnost, když jsem cokoliv předělával at u bráchy nebo u maminy, tak jsem před omítkama, sádrošema včechno nafotil. při nějaký opravě úak přesně víš kde máš tažený kabely, vodu , odpady...
o 27.04.2012, 13:24 | kuja
No a vidite, my sme s pritelkou koupili loni 780m2 na vesnici, kde byli drive pole, je to rozparcelovany tak, ze aspon na nasem souboru pozemku (dohromady 5tis m2, 4 samostatny pozemky) nehrozi zadnej satelit :) Dum (9mx9m, obytny podkrovi, sedlova strecha) sme si navrhovali sami spolecne s proverenym projektantem, kterej ma prehled. Podotykam, ze sme figurovai jako dispozicni navrhovatele a materialy sme nechali zkusenejsim. Vystavba bude resena spolupraci s renomovanou stavebni firmou a vetsina dodavatelu materialu (beton,stavebni material, strecha) je v okruhu 10km, takze celkove ta vystavba vyjde o dost min, nez stavba na klic nekde v satelitu. Vystavba je planovana na 1 rok komplet. Takze nemusi bejt vsechno sity horkou jehlou, chce to obcas jenom premyslet ;)
o 29.04.2012, 01:43 | deywis
ať už se rozhodneš jakkoliv, tak ze všeho nejdřív ti radím pořídit si pořádný náčiní.
především dobrý kladivo, kleště, lopatu, rýč, krompáč, hrábě, metr, vodováhu, zednickou lžíci, kolečko, kolečko doporučuju bantamový...

sry za OT :))
o 29.04.2012, 07:40 | Brda
filip146: Tak nějak to tam po koupi zbylo ;)

tappaja: Děkuji, byl to boj, ale teď spokojenost.
o 29.04.2012, 09:20 | filip146
brda- to byl vždycky můj sen koupit starý barák a ve stodole pod senem aby byl nějaký takovýhle poklad. spolužák takle koupil stodolu a pod senem byli tři Zundapy sahary po frickách. i s kulometama..:-)
o 01.05.2012, 12:34 | martinz
u nás taky vyhrál starší barák, mám ale tu výhodu že jsem ho nemusel kupovat a žiju v něm od narození.
je na klidném místě v meším městě , dojíždět jsem zvyklý celej život takže už mi to ani nepřijde holt dvě auta v LPG jsou nutnost.
ted jsem téměř dokončil rekonstrukci garáže dílny a stodoly , na letošní rok je v plánu komplet interiét takže veškeré rozvody podlahy topení, omítky a zateplení stropů s přípravou do budoucna na podkroví.
o 01.05.2012, 13:12 | Area51
Kua jak to tak čtu budu mít v budoucnu asi problém :-D Jsem zvyklej mít kolem sebe cca 4000m2 pozemku, sakra :-D

Ale abych se vyjádřil k tématu. Asi bych šel do novostavby, klasika má sice něco do sebe, ale novota je novota. Je to asi jako s autem, koupil jsem nové a jsem si jistej, že další bude opět nové.... Ten pocit, že je to jen tvoje, že do tý sedačky si prdíš jen ty sám je takovej no.. K nezaplacení :-D
o 01.05.2012, 13:37 | Mr.Scully
Za mě rozhodně novostavba (není co řešit), ALE při cenách pozemků v některých lokalitách se může vyplatit koupit pozemek už s nějakým barákem... Sám ještě nejsem rozhodnutý, čeká mě to za pár let.
o 01.05.2012, 16:11 | PK
Byli jsme se kouknout na nějaký baráky, jak starý, tak nový. U těch nových není co řešit. U starýho bylo celkem jedno v jakým byl stavu (ruina vs. jakž takž dobrej), protože bych tam stejně dělal novou elektriku, vodu, odpady, topení, okna, podlahy, omítky, zateplení střechy, případně novou střechu. A nakonec vlastně zjištuju, že potřebuju něco jako hrubou stavbu, protože zbytek si chci udělat podle sebe. Ono to je stejně u těch levnějších domů potřeba. A je jedno jestli to je barák za milion, nebo za 300 tisíc...Tak uvidíme jak to nakonec dopadne. Buď musíme sehnat něco za pár korun s hezkým pozemekem, kde využijeme starej barák jako hrubou stavbu, nebo si něco postavíme sami.
o 01.05.2012, 19:37 | Mr.Scully
Ideální je pozemek s hrubou novostavbou, kde majiteli došly peníze a prodává za cenu nižší než je cena pozemku :-)
o 01.05.2012, 21:00 | Kamil07 | Upraveno: 2012-05-01 21:01:55
Mr.Scully: Tohle sháním už rok, bohužel neúspěšně...
o 02.05.2012, 08:08 | CervinVega
idealni je pozemek s ruinou na demolici, protoze hruba stavba je to nejlevnejsi a stejne je to v 99% kompromis (jeji vyuziti-tu se neco nepovedlo, tu je usetreno na materialu, pripadne je to stare a rozhasene, protoze majitel uz nemel na strechu, divne umisteni na pozemku, pudorys ci zdi nevyhovujou...)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3134 sekund.