Navštíveno 2397x

Řeší se tu hodně věcí a jsou tu i lidi co podnikaj. Chci se zeptat, jak je to s dovozem zboží do ČR? Co vše je k tomu potřeba, pokud je to z EU (konkrétně polsko). Předpokládám, že zboží musí mít etiketu o co se jedná v českém jazyce. Ale je třeba ještě něco jiného?

29.02.2012, 11:08 |
choze No záleží i na druhu a povaze zbozi.
Dalsi věc je řešení DPH.

29.02.2012, 11:44 |
Tweety_xx | Upraveno: 2012-02-29 11:46:44
No o DPH mi ted nejde, jde mi spíš o možnost prodeje na území čr. Dejme tomu "chemie" pro automobilový průmysl. Jestli je potřeba nějaké schválení, povolení od dodavatele, případně co to obnáší abych to mohl nabídnout do obchodu.
Záleží na typu chemie, některé vyžadují licenci. Jinak samo příslušné živnostenské oprávnění, EKOKOM. Povolení od dodavatele - ofiko nebo šedý dovoz?
no není to nějaká doslova chemi, jsou to věci na nástřik spodků aut, tmely, a nějaké technické spreje(silikon, odmaštovač atd) prostě takový ten sortiment co se používá v servise a prodává v barvách lakách. Značka na českém trhu nemá zastoupení. pro to vlastně nemá české popisy atd. proto bych potřeboval vědět co to obnáší. Všude na netu se řeší jen DPH.
Šestikule: Co myslíš tím ekokomem? to je překlep, nebo něco konkrétního?

29.02.2012, 12:14 |
Conan | Upraveno: 2012-02-29 12:15:15
Tak min. českej návod to mít musí.

29.02.2012, 12:16 |
Tweety_xx | Upraveno: 2012-02-29 12:16:54
Conan: To sem si myslel, ale tak stačí přeložit a nalepit jen na štítek, tak jak to má spousta věcí ne? Kde bude vlastně přeložen ten originál štítek a bude tam uveden výrobce a předpokládám i dodavatel (já)

29.02.2012, 12:22 |
soray Zalezi taky, jak to budes prodavat. Zbozi musi mit cesky manual, pokud je to pres eshop, tak staci mit manualy na shopu. Pokud prodej v kamenny provozovne, musi byt cesky navod nalepeny na zbozi.
Co se tyka bezpecnostnich listu, pokud je produkt jiz schvalen pro prodej v EU, nic resit nemusis, jen si nech poslat bl od dodavatele. Toto jsem konzultoval s COI.
Soray: Takže jediné co defakto potřebuju je, aby to mělo český návod. Pokud se to už v EU prodává tak nic víc. Chápu správně?

29.02.2012, 12:28 |
soray Presne tak, alespon mi to takto bylo vysvetleno. Dokonce mi pan rekl, ze neni potreba vytvaret nejaky elaboraty, dulezity je "strucny navod pro bezpecne pouziti".
Díky moc, to sem potřeboval slyšet. Ono to je jak píšeš udlané třeba i na výrobcích bydy. Polovina je v piktogramech a pak pár řádků.
Kdyby ještě někoho něco napadlo na co dát pozor, uvítám každou radu.

29.02.2012, 12:38 |
soray Dej si pozor hlavne na konkurenci. COI chodi na udani a bohuzel je to u nas hodne rozsirena praxe.
A na čem mě můžou nachytat? pokud budou doklady v pořádku a na zboží bude v češtině návod tak stačí ne?
Jo a napadá mě musím o tom nějak informovat toho zahraničního producenta? nebo mu je to jedno?
A bude na tom českém návodu napsaný dovozce?

29.02.2012, 12:45 |
soray Kdyz budes mit vse OK, tak te samozrejme nenachytaj.
CZ navod staci, o dovozci alespon u eshopoveho prodeje nic nerikal. Nejsem si jistej, jak u kamenného prodeje.
tak ono je to na druhou stranu asi jen plus ten dovozce, je to svým způsobem druh reklamy.
Ekokom viz
[ Link ] , je mi jasný, že na to dost živnostníků kašle, ale můžou tě pak na to krásně dostat. Při mém prvním dovozu byla první hláška celníků: "Doufám, že máte vyřízený Ekokom."
A to musím mít vyřízené, pokud dovážím cokoliv, co má nějaký obal?
měl bys mít, protože budeš přímej dovozce a budeš to uvádět na náš trh, zákon č. 477/2001 Sb. - § 2 písm.D se vztahuje právě na dovoz v rámci EU.
EKOKOM je az od urciteho obratu nebo vahy obalu, neni podminkou registrace. Kdyz neco vyclivas, muzes vyplnit prohlaseni, ze rocne Tvoje zbozi neprekroci 300kg obalu a dany obrat.
jj, ale není od věci vyplnit vstupní formulář na jehož základě ti Ekokom sdělí, že nemusíš nic platit. Když jsem dovážel, tak jsem to tak udělal a měl jsem od nich potvrzený lejstro.
No ale když to doveze na sklad do ČR nekdo jiná a já to budu od něj brát, tak to je jeho starost že? To má na strosti ten, kdo to dle papíru doveze do čr.
Volny pohyb osob, zbozi a sluzeb, EU ;-) Ekokom poplatky se uplatnuji jen pri objednani mimo EU. Alpon tak mi to bylo receno.
Jj, má to na starost ten, kdo to do ČR doveze. Takže jestli to budeš brát od někoho už přímo tady, tak tě to nemusí zajímat.
Jinak s tím EU to samo není pravda, pro EU se uplatňuje písmeno D výše uvedeného zákona a paragrafu.
Viz ... pojmem uvedení na trh se rozumí také dovoz obalů nebo baleného výrobku v příslušných celních režimech podle § 2 písm. f) zákona o obalech. Vzhledem k členství České republiky v EU je jako dovoz charakterizována přeprava zboží, tedy i obalů, pouze z nečlenských zemí EU. Neznamená to ovšem, že by přeprava zboží (obalů) z členských zemí EU nespadala pod zákon o obalech. V tomto případě se sice už nejedná o dovoz obalů (jde o volný pohyb zboží v rámci EU), ale jedná se o uvedení obalu na trh podle § 2 písm. d) zákona o obalech, tedy o okamžik, kdy je obal v ČR poprvé úplatně nebo bezúplatně předán nebo nabídnut k předání za účelem distribuce nebo používání, nebo kdy jsou k němu poprvé převedena vlastnická práva.
Sestikule: diky za info :) dobre vedet. Je videt, ze na Ekokomu delaji same fundovane osoby :D Protoze pani mi rikala, ze se to tyka jen obalu ze tretich zemi.