Navštíveno 1638x

Snad někdo znalejší poradí.
Netbook s Intel Atom N270, 2GB paměti (model Asus N10Jc)
Vyplatí se vyměnit pevný disk WD 500GB za nějaký SSD disk). Stačil by mi nějaký max 80GB na systém. Důležitá data, mám stejně na externím 2,5" HDD 1TB.
Poradí si Windows XP s SSD diskem? Ty Windows mám právě legální dodaný s notebookem. Nebo by se i vyplatila změna systému na Win7?
Díky za rady
Myslíš že se vyplatí investice do SSD k tomuto Atomu ? Myslím, že ikdyby se zvedla rychlost disku, ten procesor to stjeně pohřbí. Můj názor :(
Nevím, proč by to měl zrovna procesor pohřbít. Nějak nemám na tomhle ntb problém dělat, co je zrovna potřeba. Třeba nedávno jsem na tom v pinaclu sestříhal známýmu to video z dovolený. S prací nebyl žádnej problém, jen výsledný render na DVD trval 3x dýl než na stolním kompu s Core2Duo 2,53GHz

31.12.2011, 12:47 |
1kw Asi jediné co "poznáš" je nižší spotřeba SSD..

31.12.2011, 12:47 |
hanx | Upraveno: 2011-12-31 12:51:14
Na netbooku dělat render videa... Boha jeho, nechceš na něm hrát i nejnovější hry? :D ano, je to procesorem, ten procesor prostě není dělanej na takovýhle věci... To je jedna stránka věci, druhá stránka je, že na render videa potřebuješ docela dost místa a pochybuju že by ti 80 GB vůbec stačilo. A pokud bys tahal ty data k renderu z externího, SSDčkem by sis stejně nepomohl
Snad si nemyslíš, že jednojádrovej procesor 1,6 GHz s 512MB cache bude renderovat video (náročný na procesor) stejně rychle jako dvoujádrovej 2,53 GHz s 3MB cache (nemluvě o tom že se jedná o 64bit procesor a pokud máš na stolním 64bit systém tak je to opět o dost rychlejší)
abych to shrnu, investice se ti nevyplatí a když už se tu ptáš někoho na rady a dva lidi se shodnou, nepochybuj a věř jim. A nebo jim nevěř, ale v tom případě se tady vůbec neptej ;-)
edit: ještě k tvý poslední otázce, ne nevyplatí se ti to z hlediska výkonu
Ano na netbooku dělat render videa a hrát hry. Naprosto žádnej problém (Mafia 1, rFactor, NFS Underground 1 a 2, Flatout 1 a 2, RBR Rallye) si na služebkách bezproblémů zahrát.
I na stolním kompu mám 32-bit Windows XP.

31.12.2011, 13:58 |
hanx tak zrovna o těchto hrách jsem nemluvil jako o nejnovějších :)) Dělej si to jak chceš, jestli ti nevadí že to trvá dlouho, dělej si to na tom, mě to je šumák, já ti jen radím že SSDčkem si nepomůžeš v ničem krom tý spotřeby jak psal 1kw. Ale jestli chceš jen slovíčkařit a hrozně se bránit při každý radě co ti kdo dává, tak prosím...
Kup SSD od Intelu, s tim by nemel byt problem v XP-ckach... mam v netbooku taky atoma, N280, takze skoro to co ty a s SSD-ckem to beha mnohem lip, ja to ale pouzivam jenom na prohlizeni netu, takze rychlejsi start systemu a vetsi vydrz baterky je jediny, co u SSD pozoruju :-D

02.01.2012, 09:18 |
Daryl (A)
boooze to je koukam tady samej odbornik :)
Nejvetsi brzdou kazdeho systemu je klasicky pevny disk.
Bez ohledu na processor SSD zrychli praci systemu 10 az 100x.
Takze ano. POkud ti neni lito penez a book fakt pouzivas, pak se SSD z duvodu zrychleni jiste vyplati.
Daryl: Taky si myslím to co píšeš ty. Ano book používám pravidelně každý den.
Co třeba tenhle
[ Link ] Případně pokud máš nějaké zkušenosti s nějakýma modelama max do 3000,- , tak si nechám poradit

02.01.2012, 09:54 |
xSam Do takhle starého NTB se to asi nevyplatí, ale jinak samozřejmě SSD disk počítač zrychlí a to znatelně. Ono nákup SSD disku je prostě nejefektivnější a nejjednodušší způsob jak zrychlit počítač.
Taktéž jsem si pořídil do NTB 128GB SSD a ze začátku jsem nechápal, jakej je to kalup. Jenom přiblblé rozbalování 10GB souboru je prostě masakr.
Takže jednoduše, z ekonomického hlediska je to blbost, z hlediska zrychlení jednoznačně ano :-D

02.01.2012, 15:21 |
Daryl (A)
M@rtin: to uz asi bude celkem jedno jaky model vyberes. Hod si je do porovnavace a koukej na hodnoty read / write. Nejnovejsi modely jsou ti k nicemu a u starsich jsou minimalni rozdily. Drzel bych se zvucnych znacek ADATA, Kingston, OCZ a podobne a budes spokojen.
xSam: z ekonomickeho hleadiska to blbost neni, protoze SSD je porad mensi investice, nez celej novej notebook :)
Daryl: Díky, po něčem se podívám ale ještě zkusím počkat na nějaký možný slevy, přeci jen by po vánocích mohly jít ceny maličko dolu.
Asi tak, HDD vyměnit za SSD a když to stále nebude vyhovovat, tak pořídit nový NTB a do něj rovnou dát to pořízený SSD :-)
Trochu odbočím, má někdo zkušenosti s OCZ Vertex3
[ Link ] nebo raději vzít nějaký Intel či Kingston. nebo je to tak nějak jedno.

04.01.2012, 11:15 |
Daryl (A)
je to nejak jedno. Vsichni maj stejny svaby i radice :)
Ten OCZ si budu ted taky kupovat.