Navštíveno 1902x

08.12.2011, 09:17 |
AR Mohl by někdo poradit, po téměř roce mi realitka konečně zpracovala finální vyúčtování za podnájem co jsem měl v minulém roce. Všechno se mě zdá ok až na pár kolonek v poplatcích, je tam totiž zahrnuto i:
1, správní poplatek
2, fond oprav
neměly by tyto položky jít na triko majiteli toho bytu? Jako ostatní položky, jako oprva vytahu, uklid domu, zimní údržba atd ok beru ale konkrétně ty dvě výše uvedené se mě nezdají jako že bych je měl cvakat ja, v součtu to udělá přes 5 tyček za rok což už není zas tak málo.

08.12.2011, 09:27 |
choze 1.podivej se do smlouvy
2. Tyto platby polozek se prenaseji dle praxe na najemnika

08.12.2011, 10:26 |
AR ve smlouvě sem nic nenašel :(
Nájemné a poplatky za služby s nájmem spojené/ Rent and fees for services
1. Nájemce se zavazuje platit nájemné ve výši 8.000,- Kč měsíčně. Nájemné nezahrnuje zálohy na služby. Lessee is obliged to pay the rent of CZK 8.000,- monthly. Advance payments for services are not included.
2. Zálohy na vodu, stočné, elektřinu a odvoz domovního odpadu činí 3.000,-Kč měsíčně a budou hrazeny stejným způsobem jako nájemné. Vyúčtování bude provedeno bezprostředně poté, co pronajímatel obdrží vyúčtování od poskytovatelů služeb. Advance payments for water, electricity, waste, gas is CZK 3.000,- monthly and shall be covered in the same manner as the rent. Lessor will make the final bill once obtains the bills from service providers.
3. Nájemné a zálohy jsou splatné měsíčně vždy do 20. dne předchozího měsíce bezhotovostně na účet pronajímatele č. 5301104535/5500. Pro případ prodlení si smluvní strany sjednávají smluvní pokutu ve výši 3% z dlužné sumy denně až do úplného zaplacení dlužné sumy.. Rent and advance payments for services are to be paid monthly always until 20th calendar day of the previous month via bank transfer to the account of the lessor No. 5301104535/5500. In case of delayed payment lessee agrees to pay liquidated damages of 3% from the due amount daily until the whole due amount is paid up.
4. Nájemné za první měsíc nájmu je splatné v hotovosti při podpisu této smlouvy. Rent for the first month is payable by signing of this agreement in cash.
5. Nájemce složil u pronajímatele částku ( kauci ) ve výši 11.000.-Kč v hotovosti. Tato kauce je určena k úhradě případných škod zaviněných nájemcem na vybavení a zařízení nemovitosti nebo případných nedoplatcích ze strany nájemce. Pokud bude kauce, celá či část, použita během nájmu, zavazuje se nájemce kauci doplnit do původní výše a to nejpozději do 14-ti dnů od obdržení oznámení pronajímatele o použití kauce. V případě, že nájemce včas kauci nedoplní do původní výše, zavazuje se nájemce uhradit pronajímateli smluvní pokutu ve výši 30.000,- Pokud po ukončení nájemní smlouvy předá nájemce pronajímateli nemovitost bez poškození a bez nedoplatků, kauce bude nájemci vrácena v plné výši a to nejpozději ve lhůtě 31 dnů od skončení této smlouvy.
Lessee paid a refundable deposit amounted to CZK 11.000,-. This refundable deposit shall cover possible damages caused by the lessee on the real estate or its utilities or shall cover any non-paid invoices of the lessee. In case of use of the refundable deposit, the lessee is obliged to up-date the deposit to its original amount within fourteen days from having received the lessor´s note confirming the deposit was used. In case the lessee fails to do so on time, he is obliged to pay a contractual penalty in amount of CZK 30,000. The security deposit shall be returned to the lessee within 31 days from termination of this Agreement unless the real estate or its utilities or furniture were returned damaged or there still exists invoices not paid by the lessee.

08.12.2011, 10:28 |
AR nejvíc mě ale pobavilo v bodě 5 že kauci vrátí do 31 dnů od ukončení nájmu. K dnešnímu dni to je 11 měsíců a 8 dnů od ukončení nájmu a vratná kauce pořád nikde, x urgencí, mailů, telefonátů a teprve tento týden vyúčtování dokončili :(

08.12.2011, 10:52 |
choze No pokud je tohle plne zneni smlouvy tak ti to nezavidim.
Jedina moznost je pravnik.

08.12.2011, 11:05 |
AR nene toto je jen bod týkající se nájemného.
Nájemné se vždy skládá ze dvo položek, aspon já to tak mám
čistá částka 5tis, která jde majiteli a tzv. SIPO 3tis.
v něm je logicky vše, výtah, fond oprav atd.
přeplatky případně nedoplatky jdou za mnou, to mi majitel poctivě vrací ročně cca 8tis.
doufám, že kauci 1 nájmu navíc co u něho mám, mi dá k poslednímu únoru, a nebudu to z něho tahat rok :-)
Podle mě fond oprav musí být součástí nájemného, nikoli součástí zůčtovatelných služeb jako je voda, ohřev, odpadky atp.
přesně. fond oprav platí samozřejmě majitel a ten si ho zahrnuje do výše nájemného. aspoň tak to máme v Praze v kancelářích co máme pronajatý
to je fuk jak to nazvete :-))
prostě když chce majitel od vás 6tis. čistého, tak je dostane
prostě mu pošlete 10ku a on si poplatí co musí !

08.12.2011, 13:52 |
AR Crimson: no to teda fuk neni. Ano celé nájemné se skládá ze dvou částí: Nájemného a zálohy na služby(voda, teplo, elektřina, odpad atd.) samože se platila celá suma, ale nelíbí se mi že bych jako nájemce měl platit i správní poplatky které by měl mít majitel bytu
Ok tak fond oprav platit nebudeš, jenže on ti o to zvedne částku pro sebe a jsi tam kde jsi byl..
Tak buď budeš platit jakoby př. 6+4 nebo 8+2
ve finále ti to přece může být fuk

08.12.2011, 14:19 |
Kamil07 | Upraveno: 2011-12-08 14:21:47
Jako Crimson, je jedno jestli to zaplatíš přímo, nebo nepřímo, ale prostě to zaplatíš.
Kdybych pronajímal byt, tak to taky neplatím ze svého "vývaru", ale nechám to platit nájemníka, jen bych to zahrnul do nájmu a neukazoval mu to zvlášť, to každého akorát nasere, tak jako tebe.
zase logicky, proč bys po dobu co tam bydlíš, nepřispíval do fondu oprav na novou střechu nebo novej výtah, dyt pod tou střechou taky bydlíš a výtah používáš ..

08.12.2011, 15:41 |
AR Crismon: a co je podle tebe jako nájemné? Jen milodar majiteli bytu že mě tam nechal bydlet?
Jinak teď ať si klidně zveda co chce, nájem je ukončen a výše nájmu a záloh bylo dáno smlouvou.
No každopádně teď to dostal právní a bude se to řešit dál.
Kamil: Kdybys pronajímal byt tak máš každý měsíc příjem což bylo v mém případě 8tyček tak snad tě neubyde a z tohoto vývaru tyto poplatky zatáhneš ne?

08.12.2011, 15:49 |
assassin | Upraveno: 2011-12-08 15:51:33
vidim to jak AR.. at si to klidne majitel namasti do vyse najmu.. to by ale v jeho pripade melo byt uz v tech 8tis. pokud si to tam majitel nezapocital -jeho blbost a pokud to chce dodatecne vyuctovat jako polozku o ktere ve smlouve neni rec tak podle me na to nema pravo.
Crimson: tady jde o to ze v podstate jde o ten tvuj model 8+2 ale zpetne si z toho chce nekdo udelat 8+2+2 ......
tak to je jasný .. to nelze, smlouva je smlouva !

09.12.2011, 09:51 |
J-T. AR: Tak jestli nemáš ve smlouvě o fondu oprav, úklidu apod. nic uvedeno tak je pronajímatel "jouda" a nic po tobě chtít nemůže.
Běžně se to řeší tak jak píše Ozzy. Například takto:
1. Pronajímatel a nájemce se dohodli na smluvním nájemném za užívání bytu ve výši 10.000,- Kč (slovy desettisíckorunčeských) měsíčně.
2. V nájemném nejsou zahrnuty tyto poplatky za služby spojené s užíváním bytu: spotřeba el.energie, vodné, stočné, úklid, teplo, ohřev TUV, odvoz odpadu, poplatky za televizi a rozhlas, nájemné družstvu / fond oprav. Tyto poplatky za služby spojené s užíváním bytu budou hrazeny měsíčně spolu s nájemným paušální zálohovou platbou (dále jen “záloha za služby”) ve výši 6.200,- Kč (slovy šesttisíckorunčeských). Zálohy za služby budou pronajímatelem vyúčtovány 1x ročně na základě obdržených faktur od poskytovatelů těchto služeb a družstva. Případné přeplatky či nedoplatky z uvedených vyúčtování si účastníci této smlouvy vzájemně uhradí nejpozději do 30 dnů ode dne doručení vyúčtování.

09.12.2011, 10:02 |
AR J-T: jop tohle mi taky dneska řekl právník. No zkusím na ně podobrém jestli to odmáznou jinak teda nevím. Dá se jít soudem ale to by bylo na hodně dlouhy lokte :(
přesně tak jako J-T, já to mám takto :
a)Pronajímatel a nájemce se dohodli na výši úhrady za užívání předmětného bytu v částce 5.500,- Kč (slovy: pěttisícpětsetkorunčeských) měsíčně.
b)Dále je nájemce povinen hradit pronajímateli zálohy na úhradu služeb spojených s užíváním bytu takto: el. energie, vodné a stočné, odvoz komunálního odpadu a ostatní služby spojené s užíváním bytu v částce 3.000,-Kč, ( slovy: třitisícekorunčeských) měsíčně.
Zálohy na služby spojené s užíváním bytu zúčtuje pronajímatel nájemci vždy jednou ročně na základě vyúčtování od jednotlivých dodavatelů služeb a energií a odečtů měřidel pro byt; případné nedoplatky či přeplatky budou oběma stranami vzájemně vyrovnány a to do 10 dnů po obdržení těchto vyúčtování.