Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > zajímavý dokument - Mayský kalendář

o Navštíveno 1675x o
o 03.11.2011, 18:53 | Djturtle

o 03.11.2011, 18:54 | Midnite
on někdo opravdu věří, že se něco změní? ach jo
o 03.11.2011, 19:00 | Djturtle
Já píšu, že je to zajímavý... Zkus se na to podívat... :)
o 03.11.2011, 19:03 | Midnite
tož zajímavé to být může, ale to je tak vše. :) Je celkem úsměvné jak v to někdo věří :D
o 03.11.2011, 20:32 | Luke_288
A ty v neco v zivote veris?
o 03.11.2011, 20:36 | dejvyxxx | Upraveno: 2011-11-03 20:36:48
Tak jak by to asi jinak vzniklo. tohle by člověk za pár hodin jen těžko vytvořil :)
o 03.11.2011, 20:43 | Midnite
Luke: věřím v dobré jídlo a pití.. Neuměli téměř nic vymyslet, ale konec světa předpověděli.. Lidi by si měli uvědomit, že každý kalendář jednou končí a že každé náboženství (jakož tomu bylo i předtím) má nějaké magické datum... Jen z tohoto se dělá bublina.. :D
o 03.11.2011, 20:43 | Midnite
Luke: věřím v dobré jídlo a pití.. Neuměli téměř nic vymyslet, ale konec světa předpověděli.. Lidi by si měli uvědomit, že každý kalendář jednou končí a že každé náboženství (jakož tomu bylo i předtím) má nějaké magické datum... Jen z tohoto se dělá bublina.. :D
o 03.11.2011, 20:59 | FBS
v dokumentu mluví o nezvratném důkazu o tom, že kruhy v obilí jsou mimozemského původu a přitom v 2:04 ukazují záběry jak se kruhy v obilí dělají. Mimoto znám i z blízkého okolí dva lidi co udělali kruhy v obilí někdy v 1997 přes noc na Vyškovsku a dělalo se z toho velký UFOlogický ŠOU :-))) Takže koukal jsem prvních 10min a stačí mi to... 21.12.2012 se opravdu OPĚT nic nestane :-)))
o 03.11.2011, 21:14 | Luke_288
Midnite: jinymi slovy by si lidi meli uvedomit, ze pravda je to co rikas ty a vsichni ostatni jsou blbci.
Netvrdim, ze tomu verim, ani se na to nebudu divat, je to dlouhy.na druhou stranu mi vadi ten pohrdavej styl jakym o tom pises. Lidstvo urcite neni nesmrtelny a kdyz jsem kdysi cetl nejakej rozklad nostradama, tak par veci docela slusne odhad.
o 03.11.2011, 21:19 | Midnite
Luke: nepíšu pohrdavě ani nenaznačuju to, že je kdokoliv blbec, tak se nauč číst i něco jiného než písmenka. Každopádně i v dnešní době můžeš říct cokoliv a jednou se to vyplní. Mě to je celkem fuk, páč se svět nezmění a bude to stále to samé.
o 03.11.2011, 21:20 | Midnite | Upraveno: 2011-11-03 21:20:36
.
o 03.11.2011, 23:17 | Mr.Scully
Lidstvo není nesmrtelný, ale určitě nevychcípá podle proroctví nějaké náboženské sekty či starověké civilizace, ale jen díky tomu, že se vyvraždí samo. Jiná možnost prakticky neexistuje. Leda nějaký náraz obřího meteoritu, který by všichni přehlédli.

Na dokumenty už ani nekoukám (leda kromě přírody), protože každý druhý je tendenční a přináší větší či menší konspirační teorii, aby se nakonec zpochybnily i úplně základní věci.
o 04.11.2011, 08:02 | AR
Midnite: takže teda tvrdíš že Mayové neuměli nic vymyslet a nikdy nic zajímavého nevymysleli?
o 04.11.2011, 08:19 | tappaja
A tady to zas nevyslo... nicmene tenhle soumen trit bidu s nouzi nebude...

[ Link ]
o 04.11.2011, 09:09 | Yawor
Ohledně přepočtu :-) - [ Link ]

Přiřazení mayského kalendáře ke gregoriánskému

Pro datování mayského kalendáře je velice výhodné použít tzv. Juliánské datum (JD), což je v astronomii běžné kontinuální počítání jednotlivých dní od zvoleného počátku (ten odpovídá 1. lednu roku 4713 př. n. l.). Jeho vztah k moderním kalendářům je dán poměrně jednoduchým algoritmem. Na první pohled by se mohlo zdát jednoduché přiřadit vzájemně data v obou kalendářích - stačí najít v obou zaznamenané nějaké jednoznačné datum (ať už se jedná o historickou událost nebo jedinečný astronomický úkaz) a problém je vyřešen. Bohužel tomu tak není. Ne všechny symboly v mayském kalendáři byly jednoznačně rozluštěny, a historických událostí známých současně oběma civilizacím je pomálu (všechny spadají do poměrně krátkého období po obsazení Yucatánu Španěly). Navíc astronomické úkazy, které se v Drážďanském kodexu vyskytují (maximální elongace, konjunkce, oposice, heliakální východy/západy planet, sluneční a měsíční zatmění apod.) mají většinou poměrně krátkou periodicitu opakování a najdeme jich tam proto velké množství. To vše vede k nejednoznačnostem v přiřazení obou kalendářů, v závislosti na výběru použitých událostí. Není proto divu, že v dnešní době existuje více než 50 různých publikovaných hodnot tzv. korelační konstanty τ (tj. rozdílu mezi Juliánským datem a počtem dní mayského Dlouhého počtu τ = JD - MD). Korelační konstanta je tedy vlastně juliánské datum počátku mayského kalendáře. Její hodnoty se podle různých autorů vzájemně liší o stovky let, jak ilustruje Tabulka 1, obsahující výběr deseti z nich.

Tabulka 1. Hodnoty korelační konstanty podle různých autorů (výběr)
Autor Publikováno τ (dní) τ (let)
Bowditch 1910 394483 1080
Willson 1924 438906 1202
Spinden 1924 489384 1340
GMT 1950 584283 1600
Böhm & Böhm 1991 622261 1704
Kreichgauer 1927 626927 1716
Wells & Fuls 2000 660208 1808
Hochleitner 1970 674265 1846
Verbelen 1999 739615 2025
Vollemaere 1984 774080 2119

Jak již bylo naznačeno shora, mayský kalendář dle Dlouhého počtu končí dnem 1872000. Přičteme-li k tomuto datu korelační konstantu τ, dostaneme Juliánské datum JD konce mayského kalendáře. To pak můžeme s použitím standardního algoritmu převést na datum v našem současném gregoriánském kalendáři. Použijeme-li stejný výběr autorů jako v Tabulce 1, dojdeme k výsledkům v Tabulce 2.

Tabulka 2. Datum konce mayského kalendáře
Autor τ (dní) JD konce kalendáře Greg. datum konce kalendáře
Bowditch 394483 2266483 26. 4. 1493
Willson 438906 2310906 11.12. 1614
Spinden 489384 2361384 23. 2. 1753
GMT 584283 2456283 21.12. 2012
Böhm & Böhm 622261 2494261 14.12. 2116
Kreichgauer 626927 2498927 23. 9. 2129
Wells & Fuls 660208 2532208 6.11. 2220
Hochleitner 674265 2546265 3. 5. 2259
Verbelen 739615 2611615 4. 4. 2438
Vollemaere 774080 2646080 14. 8. 2532

Račte si tedy vybrat, kdy podle některých novodobých proroctví došlo/dojde ke zkáze světa! Výběr je opravdu velký, od 15. do 26. století. Z jakýchsi důvodů se však všechna tato proroctví upínají právě k datu 21.12.2012. Možná proto, že patrně nejznámější a historiky nejčastěji používaná je korelační konstanta τ = 584283 dní, pocházející od Goodmana, Martíneze a Thompsona (GMT) a odvozená téměř výhradně z historických událostí. Ta je však v poslední době často zpochybňována mnoha badateli, protože je v přímém rozporu s datováním řady astronomických úkazů (např. s korelací podle GMT by v mayském kalendáři scházela celá polovina ze 14 slunečních zatmění, pozorovatelných na Yucatánu v letech 755 - 788). Další zajímavou možností je také vliv známého českého génia Járy da Cimrmana, který jak známo požadoval, aby významné historické události padly na dobře zapamatovatelné datum...
o 04.11.2011, 12:19 | Luke_288
Midnite: právě, že píšeš a teď nenarážím na to jak ti přijde úsměvné, že na to někdo věří, ale hlavně na to, že tvrdíš, jak Mayové neuměli nic vymyslet. kdyby sis našel alespoň dvě minuty času, jako teď já (protože taky nevím co konkrétně vymysleli, ale tušil jsem, že něco určitě), tak bys zjistil, že ten jejich kalendář byl časově přesnější než ten náš, zjistil bys, že jejich civilizace začala jako první v matematice používat nulu, to, že už 1000let před Koperníkem věděli, že Země je kulatá atd atd. to je tak v rychlosti z wikipedie.
je hezký, že věříš v dobrý jídlo a pití, ale občas není je dobrý nebejt tolik omezenej/unáhlenej v tom co píšeš.

Scully: tak já si dovedu představit, že pochcípáme třeba hlady až planetu tak zplundrujem, že tu nic neporoste, ani nebude žít žádný zvíře.
o 04.11.2011, 12:50 | JP
Luke: Nostradamus pár věcí docela slušně odhadl, protože toho odhadoval tak neuvěřitelný množství a tak neurčitym způsobem, že se do něčeho "trefit" musel i kdyby nechtěl.

"Planetu zplundrujem že tu nic neporoste ani nebude žít", teda nezlob se na mě, ale to je jak hláška starý Vomáčkový ze vsi. K něčemu takovýmu nikdy nedojde, člověk si konkrétně s timhle problémem poradí vždycky, protože to neni nic co by přišlo ze dne na den.
o 04.11.2011, 13:49 | Mr.Scully
Luke_288 - všechny zdroje jsou více či méně obnovitelný nebo nahraditelný :-) Možná když se budeme hodně snažit, tak tu vychcípá třeba polovina lidstva, ale o to víc zdrojů pak zbyde na zbytek :-) Zničit planetu fakt nejde, ať si ekoteroristé říkají cokoliv. Leda nějakou biologickou nebo nukleární zbraní, pochopitelně.
o 04.11.2011, 14:40 | Leveler
Tak sem to skouknul a super.Díky
o 04.11.2011, 14:57 | Dexter
moc dobrej dokument. já prostě nevěřim tomu, že takový kruhy co jsou v dokumentu, může udělat přes noc nějaká skupinka lidí. vždycky jsou naprosto geometricky přesný, bez jediný chyby. (nebo úmyslně kopírují terén, aby byly přesný pouze z pohledu z nebe).
o 05.11.2011, 16:09 | Luke_288 | Upraveno: 2011-11-05 16:10:51
JP, Scully: dobře jste mě rozebrali hoši. teď už nemám strach, že za x set let (nebo alespon nepíšu v horizontu svýho života, pokud vy jo, tak pak OK) zmizí ozón, protože chytrý hlavy nějak vymyslí jak tam poslat umělej, nemám strach, že dojde k vytěžení drtivý vtěšiny lesů, protože oni určitě vymyslí jak donutit stromy dorůstat rychlejc než se kácí, pitná voda atd atd. nevím, nejsem na tohle odborník, ale opravdu jsem si myslel, jako stará Vomáčková ze vsi, že přírodní zdroje jsou omezený a rychlostí jakou jsou lidstvem zpracovávaný prostě jednou dojdou. ale když je planeta nezničitelná, tak už jsem klidnej ;)
o 05.11.2011, 17:57 | Mr.Scully
Luke_288 - ropa měla dojít už dávno a pokaždý, kdy fakt dochází, se najednou zjistí, že je na dalších 50 let :-) Přijdeme nenávratně o nějaký živočišný druhy, to je jasný, ale to se tady dělo desítky tisíc let a nikdy to nevadilo. Až dojde v nějakém regionu pitná voda, tak ten region prostě vychcípá, tohle se bude regulovat samo, jen se pořád nesmí blbnout s humanitární pomocí. Když si černoušek v poušti naseká deset dětí, tak si nemůže zvykat, že naběhne OSN a přiveze mu kamion vody. A do toho ty komerční bláboly o globálním oteplování - ne, já jsem fakt klidnej :-) Jediný nebezpečí jsou války a zbraně.
o 05.11.2011, 18:16 | Downland | Upraveno: 2011-11-05 18:19:33
Jako panove nechci se vam s.at do diskuze tento dokumen jsem videl kdo neuvidi nepochopi o cem je rec! Taky neverim ze presne xx yy zzzz bude konec sveta.

ALE: je usmevny jak si vsichni mysli ze je zeme nesmrtelna natoz lidstvo :) Co takovej mor ? Nidko nemel lek nikdo nevedel co delat :) A jak si muzete byt jisti ze nekde neni nemoc na kterou nebudou ani nejlepsi antibiotika stacit ? Vemte si aids ten tu taky nebyl a najednou je tim ohrozeno xy tisic lidi ? Leky na to minimalni :( A jak si muzete byt jisti ze nemuze priletet nejakej metorit ? Dyt oni nedokazou urcit ani dopad satelitu :( Ono je to opravdu k smichu ale dela to televize nikde neni napsany ze do zeme nemuze nic narazit vemte si jak je ten vesmir obrovskej nikdo nevi kde co tam ciha :)

A co kresby na stenach ted nevim ktere civilizace meli nakreslenou postavu cloveka a na hlave mel neco v podobe skafandru ? :) A vedle nej je dokonce neco co velmi pripomina raketu :) Malby stare tisice let a jsou na nich rakety a kosmonouti je to divny to bezesporu ale alespon za zamysleni to stoji :)

Jeste jedna vec ona staci nase slavna EU jsem si na 100% jistej ze jestli eu padne tak tu bude jeste takovej curbes ze se nebudete stacit divi :)

Mr.Scully: jestli si opravdu myslis ze ropa je tady porad a ze se nemuze zaboha stat ze dojde tak ses hodne najivni :( Ano zasoby jsou ale koukni se kolik pribylo lidstva za poslednich 100 let tim padem spotreba stoupa a ropa nekdy dojit musi! Ano ne mozna za naseho zivota ale realnost ze dojde za zivota tvejch deti je uz hodne vysoka!
o 05.11.2011, 18:45 | Luke_288
podle mě je neshoda v tom, že Scully píše o aktuálním životě, kde ani já nemám pochyb, že by došlo na to, že nebudu mít co jíst a pít (a ani děti mojich dětí), ropy je stále 3prdele, ale je jasný, že jednou dojít musí, protože její výskyt je možnej jen na omezený ploše a cokoliv je takhle omezený, dojde.
o 05.11.2011, 20:10 | Mr.Scully
Downland/Luke - to jistě, že tyhle zdroje jsou vyčerpatelné, ale nebude to trvat 20-40 let, jak nám neustále všichni tvrdí (posledních 50 let), ale třeba 100-200 let a v té době už určitě nebudou auta jezdit na benzín a všechno se vyrábět z plastů. Všechno se dá nahradit.

Nemoci - ano, možná, ale za prvé si je vyvineme dost možná sami a za druhé nikdy nezničí celé lidstvo. Meteority - jasně, tuhle vyšší moc nelze vyloučit, ale žádný extra velký (v globálním měřítku) sem nedopadl třeba 40 tisíc let, tak je solidní šance, že dalších 100 let to ještě vydrží a mezitím lidstvo něco vymyslí, však se podívejte na pokroky v kosmickém programu. Kresby na stěnách? Dřív jsem to sledoval a zabýval se tím, ano, třeba jsme kolonií nějaké civilizace nebo se tu prostě kdysi stavili :) Pokud ano, tak nepředpokládám, že by nás vyhladili nebo lítali sem nějak pravidelně. Ale ta šance je vzhledem ke stáří vesmíru pramalá, lidská civilizace existuje naprosto zanedbatelně krátký čas.
o 05.11.2011, 22:27 | Nismo.Power
nuda.... svět stejně jednou skončí a je mi to putna :D

mnohem radši se podívám na pořádný dokumenty jako třeba tohle :) [ Link ]
o 05.11.2011, 23:58 | Bolthorn | Upraveno: 2011-11-06 00:00:09
když se lidi budou chovat jako hovada, tak to tu skončí rychle.. ale věřím, že po roce 2012 to lidstvu začne docházet, že je potřeba něco změnit, že je potřeba se k Zemi chovat malinko jinak.. Ona si to už sama doba žádá, aby lidé otevřeli oči a nebyli zaslepeni jen materiálnem a svým pohodlím.. už jen tato ekonomická situace (krize) nám říká, že je něco špatně a že je nutně potřeba nějakou změnu.. Proto v rok 2012 věřím, bude to rok změn, ale k dobrému.. Třeba to začne tím, že na Ameriku spadne onen velký meteor :-) to by bylo pak veškero zlo vyhubeno :-)
o 06.11.2011, 13:31 | Leveler
90% lidi o naší planetě ví prd a pak to tak vypadá jak to vypadá a myslí si že když se nic stalo stovky let tak že se ted nic stát nemůže ale ono může a kdykoliv.Naše planeta je takovej dokonalej motor, ale i takovej motor se může porouchat.Stačí se podívat jaký síly naší zemi drží v chodu.Stačí aby se jedna vykřivila a bude to hodně strmě dolů.
A slunce?To nám ještě ukáže jak dokáže ovlivnit naší zemi a myslím si že to bude brzy.Však se stačí podívat do roku 1859 co dokázalo a v dnešním digitálním světě by to znamenal sakra velkej kolaps protože všechno frčí přez satelity,počítače,elektřinu atd.A bez toho by tendle svět prodělal docela velkej šok.
Podle mě něco příde a doufám, že to nebude nic hroznýho a nezamáčkne nás to znovu do dob kdy budeme muset kolem sebe máchat sekarema a prát se o jídlo.
o 06.11.2011, 18:47 | Pajk
Je to dobrý dokument, mám takový rád. Dobrej je ještě Duch doby. Je více dílů a je to zajímavý.
o 06.11.2011, 19:37 | Luke_288
scully: ono nafta je asi jen jedna z věcí, osobně se daleko víc bojím toho, že se pojebe ekosystém- nadměrný kácení pralesů, rovnováha v oceánech, málo kyslíku...
nicméně zopakuju, že nemluvím o horizontu jednotek nebo desítek let...
o 06.11.2011, 20:01 | Mr.Scully
Luke_288 - moje pointa byla, že přežije lidstvo. I výkyvy v ekosystému. Možná zemře půlka planety, nevím, průser to samozřejmě být může a velký. Ale nevěřím, že by došlo k vyhynutí celého lidského rodu tímto způsobem, to považuju za celkem nemožné.
o 06.11.2011, 20:06 | Midnite
Takže jsem omezený, díky... co ti na to mám napsat? Jo a stále tvrdím, že nevymysleli nic převratného, jako je tomu v dnešní době.. Dobře, abych byl přesnější tak v době kdy nebyly počítače. To, že země je kulatá věděli i civilizace před touto a čím to asi bylo? Nebyli jediní kdo pozorovali hvězdy atd...
o 06.11.2011, 21:07 | Bolthorn
Midnite: nemůžeš přece srovnávat co vymyslela naše civilizace s tim co jejich.. vezmi jakým dlouhým vývojem jsme prošli my a jak dlouho tu byli oni..
o 06.11.2011, 22:49 | Midnite
Bolthorn: jednu dobu mě to fakt zajímalo a většina vynálezců ve středověku a dříve vše vymysleli sami, nemohli si najít třeba část již vymyšleného a potom to dokončit.... Proto na to narážím
o 07.11.2011, 07:36 | Luke_288
A co beres jako prevratnej vynalez, poplatnej tehdejsi dobe, kdyz napr ta nula v matematice ti neprijde nic zajimavyho? Asi nevynalezli barbecue, ale psat o tyhle civilizaci, ze nic zvlastniho nevymysleli?
Btw pouc me, ktere ty civilizace pred nima vedeli, ze Zeme je kulata?
o 07.11.2011, 09:07 | Midnite
soory ale nebudu se bavit s někým, kdo takhle mluví.. Až se trochu uklidníš tak klidně napiš...
ad btw: prostuduj si detailně historii číny, egypta atd....
o 07.11.2011, 09:58 | Bolthorn | Upraveno: 2011-11-07 09:58:50
Midnite: to je strašně zavádějící srovnávat Maye s jinými civilizacemi.. oni měli jiné myšlení, ctili zákony Země a přírody.. nepotřebovali vymýšlet pro ně naprosto zbytečné věci, které vymyslel někdo jiný a co nám přijde jako pokrokové.. co jsme to za civilizaci, když ještě nedávno se upalovali lidé proto, protože tvrdili, že země je kulatá.. Mayové na to kdy a jak žili si myslím, že byly vyspělí až až.. Hlavně už tenkrát věděli, jak se člověk musí chovat k přírodě.. Podívej se co jsme my za civilizovanou společnost, ničíme a devastujeme zemi, jen za účelem zisku.. Vyznáváš jídlo a pití? Tak aby ho vůbec za nějakých X desítek let bylo vůbec dostatek nebo aby sis ho mohl dovolit, koukni se na dnešní ekonomiku, spousta Amíků je teď bez střechy nad hlavou a nemají co žrát, je to k smích jak to dochází daleko.. Vše je teď špatně.. To je to co si je potřeba uvědomit a jak říkám, věřím, že to čím dál tím více lidem dochází a v tom je přelomový ten rok 2012, změna je opravdu nutná.. Doba honby za materiálnem musí někdy skončit a uvědomit si život trošku i z té duchovní stránky (teď tím nemyslím, abyste se chodili modlit do kostela).
o 07.11.2011, 11:28 | Midnite
Bol: proč? proroci byli ve všech civilizacích a všude předpovídali konec světa. Holt je to business a to hodně dobrý. Dříve všichni věděli jak se chovat k přírodě, ale později když vznikali první rozdíli ve vrstvení obyvatel. Vyspělí na svou dobu byli, ale ale..... Každopádně o tom upalovaní, to byli zas jen fanatici a obavy z toho, že všichni zjistí jak byla a i nyní je ta církev Zku*vená.
o 07.11.2011, 12:37 | Luke_288 | Upraveno: 2011-11-07 12:38:42
ale já jsem naprosto klidnej. tady jde o to, že tys tu napsal naprostou hovadinu, kterou nejsi ochotnej přiznat a místo, abys mi věcně vyargumentoval, že Mayové prostě za celou dobu existence svý civilizace byli neschopný vymyslet něco co by za to stálo, tak se do toho víc a víc zavrtáváš. vcelku se držím zásady, že o čem toho moc nevím, k tomu se nevyjadřuju, takže předpokládám, že ty o tom budeš vědět víc, ale stačilo pár minut na wiki a ejhle.
k tomu doporučení prostudování historie
mayové: 7000(spíš 2500) př.n.l.- 1521 n.l.
čína: 2100 př.n.l. první dynastie
egypt: 2700 př.n.l.
ty civilizace začínaly poměrně hodně časově podobně a nechceš snad tvrdit, že Mayové jen opisovaly od ostatních nebo sami nic nevymysleli?

na nějakej konec světa v roce 2012 kašlu, protože to je podle mě blbost, ale stejná blbost je i to cos napsal ty. jasně, nevymysleli urychlovač částic, ale těch převratnejch věcí tam za zmínku je jistě hodně.
a znova zopakuju, nejsem žádnej expert historik, ale na to, abych napsal že ten a ten toho za život nic moc nevymyslel bych si to předtím radši ověřil.
o 07.11.2011, 12:43 | Midnite
Luke: když si se věnoval tak wikipedii, tak by ses měl posunout i o pár řádků níže, jestli tam je napsáno ze které doby pocházejí dochované věci. Jestli si dobře pamatuju, tak jsem v knihovně četl, že to bylo kolem r. 1500 př.n.l.. Jasně jsem ti napsal, že jsem tomu nějakou dobu v minulosti věnoval a nastudoval hodně podkladů a ne z wikipedie, kam to píšou obyčejní lidi. :P
Něco vyargumentovávat nemá naprosto cenu, protože výsledky jejich pozorování byly známy u vše těchto zmíněných civilizací, ale to se na wiki nejspíš nedočteš. Nula je v dnešní době hodně důležitá, ale promiň, dříve jim byla k ničemu :)
o 07.11.2011, 12:44 | Midnite
edit: také znova zopakuju, že jsem si o tomto hodně nastudoval již dříve a ne kvůli zmiňovanému konci světa, který stejně 100% nepříjde.
o 07.11.2011, 12:46 | Luke_288
jo tak už jsme doma. nula jim tenkrát byla k ničemu, takže to ani nestojí za řeč. tos měl říct rovnou. ono i ten kalednář jim i tenkrát byl docela k prdu přece.
o 07.11.2011, 12:49 | Midnite
proč? každá civilizace se potřebovala podle něčeho řídit. Někdo se řídil dny a někdo jen obdobími. Ale aby někdo vyhrabal knížky a začal říkat, jak bude konec světa, jak byli daleko vyspělejší než jsme my, to je celkem uhozené. To o vyspělosti jsem slyšel v nespočtech dokumentů o této civilizaci a o konci 2012 (přítulka je na to ulítlá, tak sem musel poslušně koukat)
o 07.11.2011, 12:54 | Luke_288
někde jsem psal, že byli vyspělejší než my? reaguju jen a pouze na to, že i oni měli poměrně zásadní vliv na budoucí vývoj ať už vědy nebo dalších věcí.
o 07.11.2011, 12:56 | Nismo.Power
Midnite : dáme sázky ne ? :D
jasný že spíš řešim radši problém hamburgerů ale v tomhle mám jasno..... dle jejich kalendáře zatim všechno vyšlo a dokonce i v řádu sekund, pokud se ona vyspělejší forma života z jinejch planet nezpozdí tak tu sou 21.12.2012 jako na koni a ty se budeš ještě sakra divit....zatim dle všech nevyvratitelnejch důkazů mi nezbejvá než v to věřit....
ale pokud ty snad dokážeš během pár pár vteřin nebo klidně i přes celou noc vytvořit geometricky naprosto dokonalej obrazec o rozměru 400x400 metrů v něčem tak stupidnim jako je obylí a ještě při tom nezlomit ani jeden klas tak pak možná začnu věřit že to je v lidskejch možnostech něco takovýho vytvořit a možná i v to že ono datum je pouze hoax uměle vytvořenej lidma.... bohůžel nad timto datem nikdo nemá tendence vydělávat jako na stupidnim hoaxu globálního oteplování....
o 07.11.2011, 13:05 | Nismo.Power
a ad co kdo vymyslel ? sorry ale myslim si že mayové byly fakt hustý protože dát dohromady takovejhle kalendář vč. takhle detailního rozebrání chodu naší soustavy pomalu i galaxie tak to je fakt hustý (bez observatoře či primitivního dalekohledu) vědění.... to jsme pomalu nedaly ještě ani my (a když ano tak si byl kacíř) dohromady a když jo tak na to potřebujem milion družic a tisícovky vědců podle kterejch jeden rok je košér pít mlíko a druhej rok je to hrozně nezdravý....
ale i přesto si myslim že to maxové nedali dohromady samy ale spíš s pomocí jinýho "druhu" protože jak jinak by o "nich" mohli tolik vědět....
o 07.11.2011, 13:09 | Luke_288
nicméně i tak si myslím, že svým způsobem vyspělejší byli, minimálně věděli jak se chovat k přírodě a to nejenom mayové ale i všechny ostatní civilizace.
o 07.11.2011, 13:58 | Nismo.Power
spíš ještě netušily že by se příroda dala takhle kurvit a neměly k tomu dostatečný prostředky....
o 07.11.2011, 14:10 | Luke_288
na tom taky něco bude
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3235 sekund.