Navštíveno 1262x

Znáte taky ten pocit, kdy musíte zavolat nějakého "odborníka" a v hlavě se vám promítají scénáře?
Jak přijede kok_t s nedochozenou základkou, začne vám hustit totální hlouposti do hlavy, nahází špínu na "nálezový stav" věci, že to muselo dělat pěkný prase, pak začne čarovat rukama ve vzduchu a říkat cifry odpovídající asi tak +140% nákupní ceny dílů (to jako bonus, že to místo vás objedná po netu nebo koupí bez dph ve velkoskladu-řidší případ), za práci se nedozvíte vůbec nebo v relacích odpovídajících tak 2-5tis/hod práce...
A vy se celou dobu tváříte mile, říkáte si, že si to můžete udělat sami... ale že o tom život není... že jiný by byl ještě větší hovado... no a pak řeknete ok (nebo se to párkrát opakuje s jiným aktérem, výsledek je ve finále zpravidla stejný, jen to trvá déle).
Následuje přehlídka lamentování, "řešení" urputných problémů, odjíždění a přijíždění, v horším případě nepřezouvání a snaha vyudit nemovitost nějakým ubaleným svinstvem za mocného nadávání od Kalouska po skvrny na slunci (v čemž je většinou daný fachman odborník rozhodně větší než ve svém oboru patlalství).
Poté co je vše "ro_esráno", následuje kouzelná hláška, že teď už jen počkáme, "až to pošlou", protože sice dostal zálohu před 14dny, ale přece to kvůli kešflow nebude objednávat hned, to dá rozum, kam by takhle přišel.
Mezitím mu ovšem dojdou prachy nebo rozdělá dalších xy jiných tragédů a přestane brát telefon (epizoda Mrtvý brouk aneb Mistr je vytížen).
Slabší povahy se snaží pochopit mentalitu a najít alternativní řešení, mě už rovnou odpovídá právník, že mu píše (po pár zkušenostech je to jediné řešení těch, co mají ještě zbytek mozku a proberou se).
Následuje dodělání s útrpným výrazem, co jsem to za lidskou hyenu, proč na sebe musíme volat hned právníka (3 týdny po jím stanoveném termínu) a při vyúčtování nechápavě hledí do SOD, kde má napsanou sankci z prodlení, ke které mu samo připočtu právní služby.
Omlouvám se všem poctivým a fungujícím řemeslníkům, pár jsem jich potkal a byl max spokojen. Ale za poslední půlrok jsem měl tu čest (a to i na doporučení od známých) jen s tím zbytkem (plynař, krbař, instalatér, elektrikář, obkladač, autorizovnej servis, pneuservis...). Jestli to četl někdo, kdo se v tom "viděl", ať se nad sebou zamyslí, jestli má smysl dál s_rát lidi neschopností uřídit věci a není lepší se nechat zaměstnat s čistou hlavou.
Sorry, musel jsem, je to takovej relax se podělit :-)
Jeden příklad za všechny: v sobotu mě dojaly 3 pneuservisy v České Lípě- 1-rovnají kola, tak jim dovezu 5té ze sady, R17 bouchlá na vnitřním rantlu (chodí na 2 místech o 0,5-1cm max): "to je moc, to neděláme" :-) následně chci obout disky a chybí správné stř. kroužky: "to my neděláme, kde je koupíte nevím" 2- "kroužky? ty jo, to vůbec nevím" 3- "tak je tam nedávejte... vůbec nevím, to jsme nikdy neřešili"... Ptám se o kolik má být větší kroužek oproti náboji (který jsem si změřil šuplerou), že bych to nechal známého vytočit ze silonu... "no to vám řekne ten soustružník"... omg (takže mi nakonec poradil Tykeev-díky .-) kterýmu jsem měl zavolat rovnou, že je koupím v Mako caru, mají je skladem a pošlou je hned, protože to spěchá)...
Nechápu, když se někdo živí kolama a pneumatikama, že o tom ví jen tolik, že ta černá věc má přijít na tu stříbrnou. Vyváření za vniřní díru neznámý pojem, středící kroužky jsou jakási tajemná a zbytečná věc, která může a nemusí být (většinou slouží jen k zapomenutí na vyvažovačce), vyvážení je taky zbytečné (několikrát jsem slyšel názor, že to nemůžu poznat), naražené kolo (které pumpuje nahoru dolu) není problém, stačí tam dát 100 a více gramů kolem dokola, čím víc, tím se lépe vyváží a při 130km/hod to tu poskakující hranatou věc přemluví ke kutálení se, na kotouče je potřeba nastříkat co nejvíc měděného spreje (prý se to pak odpaří-při bonusovém nastříkání nábojů, asi nějaký školení od Wurthu v rámci podpory prodeje useless produktů)...
koukám že naprosto všude je stejná zkušenost s řemeslníky i pneuservisy :DDD
Tak. Aspoň v tých servisoch a pneuservisoch mám osobne jasno už roky... Nestojí to za tie nervy skúšať to všade možne :-)

23.10.2011, 10:07 |
Augi Úplně stejná zkušenost. Na všechno používat zásadně svoje přímý známý, ale pozor, nikdy ne příbuzný! Pokud vezmete známýho od známýho, tak to je taky jak šlápnout do hovna.
v řemeslníkách absolutní souhlas, proto si už druhou desítku let dělám 99% činností na baráku sám a dotáhl jsem to do stavu, kdy bych si mohl z fleku otevřít živnost jako řemeslník a o zakázky mám vystaráno :-)
Podobná zkušenost... Rekonstruuju byt, zedník, kterej to dostal na starosti byl a jeste stále je naprosto UZASNEJ, přemýšlí, zeptá se jestli to takhle fakt chcete, ze vetšinou se to dělá takhle a takhle atd... A koukat na něj při práci byl hotovej koncert, fakt pecka.
Jenze nědělal všechno sám.. na elektriku si vzal nějaké své známé a to byl pruser.. lišty z panelu vyskákaly jen jsem se na ně podíval, zasuvky dal jiný atd.. No nakonec sme to nějak vyválčili,ale byl to boj.. Ale byl to boj a kdyz to vemu na čas, tak z puvodně plánovanýho cca 1,5 měsíce už jsou to 3 a ještě to neni hotové...
Ad pneuservis. Tady mám naopak jen dobré zkušenosti. Jezdím už léta do stejného a jsem vzdy spokojenej. Pneu mi sežene za velice rozumné ceny, přezutí je taky za pakatel a vyvažuje jedna báseň a to do 0g!! Jsou servisy, ktere maji stroje nastavene aby jim bylo fuk +- 5g nebo dokonce +-10g prej to nikdo nepozná... To bych chtěl vidět tu lopatu, která na autě nepozná, že chybí 10g na kole.. Jen teda všechno má rub i líc a tak bych k němu třeba nikdy nejel s naleštěnejma 18", protože je vodrbe. Stroje pamatujou snad Františka Ferdinanda a k tomu jednu povoděň v roce 2002 :-D Pneumatiky jsou vyskládaný uplně všude až po strop a barák pamatuje možná i Žišku :-D Ale pracuje super a podstivě a to se dneska zatraceně málo vidí a proto k němu jezdím a vždy jsem spokojenej :)

23.10.2011, 10:59 |
CRK | Upraveno: 2011-10-23 11:05:20
známe...
chára pneu - 3 měsíce mi rovnali kolo a nesrovnali a ještě si tam na mě šéf otevřel hubu, co že prej bych nechtěl, tak sem ho vyprcal, že začal zdrahat a vůbec se to machýrkovi nelíbilo...
Strýc bývalé přítelkyně - že prej nám vyštukuje... Práce na hovno, tak jsem šel, nakoupil věci a hned od začátku mnohem lepší práce než od 50 letýho chlapa s praxí, ale kvůli alergii jsem to nemohl dodělat. A kdo to nakonec udělal - můj Strýc :-D a perfektně... (máme to v rodině :-D)
Autoservis Zdrůbecký a Kédl, Kladno - Montáž laděného výfuku
Pak několik reklamací a ještě dva další servisy, no abych to neprotahoval.. Celkem 14 reklamací ve 3 servisech!!!! Pak jsem přes kolegyni v práci dostal kontakt na jednoho jejího příbuznýho a hned napoprvý OK a za pár korun.
Jeden s těch dalších servisů byl Auto JOPO a před tím všechny varuju!!!
Výfuk na opravu pořád upadával
Stržený závit na olejové vaně
Při opravě uvařeného auta nepřipevněná hadice, takže jsem to pár minut po opravě málem znovu uvařil...
Jo, a ještě důležitá věc, je to mistr automechaniků...
(Tam jsem jednou taky byl a jeho kolega poradil učňům, že když chtěj sundat vejfuk z těch gumovejch závěsů, tak že to maj odsekat, tak jsem je nasranej odstrčil, půjčil si nářadí a za dohledu vykulených učňů si opravu udělal sám...)
Ty krávo, jsem se zas rozčílil, jak na to vzpomínám...

23.10.2011, 11:07 |
cuir pneuservis mam vybranej a jezdim tam stale, kdyz je potreba neco nekde postavit tak si zavolam ukrajince a ridim to sam. Kdyz jim dobre zaplatim tak udelaji mnohem lepsi a kvalitnejsi praci nez ceskej vojebavac.
autoservisum neverim. Zavrou si vrata a delaji neco co ja nevidim a to me vadi. Takze do servisu auta nedavam.
no a mam klid a nemusim se nad takovejma vecma rozcilovat :)
co si sam neudelas jako kdyz nemas...
Co si člověk neudělá sám, to nemá :o(
a vy se divíte? koukněte co za existence stojí u učnáků... Toto má někdy pracovat?
mi to zase připomělo tohle
[ Link ] [ Link ] téma jiný ale,způsob jednání vystihuje
jinak pneuservis už jsem po několika šlápnutích vedle snad našel slušnej
zednící taky už mám rozumný ale vždy si vezmu dovolenou dělám jim přidavače ,určuju já a ne oni jak to bude (mám kamaráda stavební dozor a ten má tátu projektanta takže se doptám jak to má vypadat a na tom trvám )drobné zednické věci si dělám sám
na doporučení jsem sehnal i dost slušný pokrývače
ale vždy to jsou nervy

23.10.2011, 12:50 |
jura.j | Upraveno: 2011-10-23 12:52:23
já sem si rači dělal na baráku sám s otcem a s bráchem , sem tam zedník , ale ten je tak dobrý , že u čekám dva měsíce na fasádu , protože teho má tolej , že nestíhá. udělat eletriku,vodu a topení sem zehnal po rodině, takže to mám v cajku. co se týče servisů , nemám zkučenosti , dělám si na autech sám nebo s otcem , kerý už se v autech hrabe od vojny( už moc roků). v práci máme blba , co těžko dodělal základku , z učňáku ho vyrazili , a teď nám dělá pseudopředáka dílny.sice na ňho serem jak na placatý kameň , jediná jeho starosť je provolat moc peněz a najezdit hodně kilometrů , ale je vidět , že sportem zvaným řitní alpinismus se dá dostat hodně daleko.ale potem to aj tak vypadá.
tohle nechapu, neberu si na nic cizi lidi, neresim nic pres nejaky epoptavky a jiny kraviny, a nemam problem. Taknejak se snazim vsechno resit v okruhu znamych / kamaradu i za cenu vyssich nakladu a jsem spokojeny.
Temer cely barak a vsechno kolem nej mi delali vyhradne znami a kamaradi, a jsem spokojeny, nemam problem.
Kdyz vidim poruznu jak si treba lidi nechavaji od nejakych "fachmanu" delat elektriku nebo vodu a jine melouchem a trva to tydny, mesice, je mi to k smichu, protoze vim jak to delali me, a jak to slusna firma s kvalitnim vybavenim udela za dva dny. Jenze tady se porad resi to, ze to kolenovrt sezene pres zname melouchem za 50,- na hodinu. Neresi ze tam ten melouchar je 3 mesice a ve finale ho to vyjde o polovinu draz nez kdyby si najmul firmu ktera za 2 dny nema co delat. O kvalite, revizich apod. ani nemluve.
Auto bych do ciziho servisu nikdy nedal, tady plati to same, drobnosti si udelam sam, vetsi veci dam kamaradum.
Pneuservis jsme si udelali taky svuj, a mam klid. I kdyz ani moc ne, obcas kdyz clovek vidi co si lidi nosi nebo jake maji pozadavky, tak bych se posr*l.
wow, tak jestli nemas problem na ty spolehlive remeslniky dat kontakt, budu jedine rad :-)
Setkávám se s tím často na stavbě - řekl bych, že se ztrácí řemeslná hrdost, nebo jak to nazvat.
Zkrátka když odcházím, od hotového, tak abych měl radost, jak to funguje/vypadá.
Naposledy mladík topenář, který do nově budované koupelny před zadklopením SDK vyvedl přívody rovnou z podlahy pro těleso..."pročpak jsi to nevedl příčkou na rohové připojení a teď tu mám 20cm viditelných trubek?" "takhle se to dělá vždycky" atd. atd.
na to uz je trochu pozde ne? :O)
neni problem, pokud jsem spokojeny nemam problem nekoho doporucit dal... ale porad duveruj ale proveruj, jednou jsem Ti takhle dal na doporuceni a kladny reference od dobryho kamarada, a vysledek byl opravdu "povedenej".
Ja resil cely barak na hubu, zadny smlouvy, rozpocty apod. a troufam si rict, ze jsem na nicem neulitl a s nicim nemel problem.
ono po bitve je kazdej general - jak to popisuje Dudelina. Z doslechu vim ze i to je klasickej pristup lidi, necham remeslnika neco posrat, i kdyz mu pri praci stojim za zady a cumim pod ruce, zamerne ho to necham dodelat abych ho pak mohl buzerovat a prudit... Proc by ale on mel neco delat slozite kdyz to jde i jednoduse, ucel to splni, tak co.
Remeslna hrdost je fajn, ale nekdo ji musi zaplatit, muj elektrikar je jeden z tech co je "remeslne hrdej" jestli to myslis tak, ze pri praci premysli hlavou, sere na projekt, spousta veci udela jinak, lip, a hlavne pracuje tak ze premysli vzdycky par kroku dopredu, takze at jsem si kolem baraku dovymyslel cokoliv, vzdycky na to je nekde kabel, zasuvka, pruchodka. Ja jsem rad, i kdyz me to stoji vic, ale bohuzel existuje i spousta lidi kteri by nevahali s takovym remeslnikem vyjebat a dat mu to sezrat, pac ac lepsi nebo rozumnejsi varianta, neni to dle projektu, nedostanes zaplaceno apod. Nedivim se ze pak ty remeslnici nemaji zajem a pracuji bezmyslenkovite podle nejakych zabehnutych koleji.
H-Honza: máš pravdu, bohužel dle norem se pak na ty úpravy, co ten elektrikář udělá, musí předělat projekt kvůli revizi/kolaudaci, mám s tím zkušenosti z druhý strany - brácha je elektrikář (a budu drzej-je hodně dobrej), strejda je revizák, kamarád je revizák, takže informace o nesmyslných nařízeních mám z první ruky-v praze revizák nesmí udělat revizi elektriky, která není dle projektu - takže se to řeší tak, že se udělá základ projektu a za pochodu se to na stavbě upravuje a řeší a když je hotovo, tak se projekt domaluje :-D
Tak se podívejte, kdo chodí do učňáků - to jsou ghetta, doslova :-/ Když jsem ještě kdysi jezdil MHD, tak u učňáku vždycky nastupoval ten největší lidskej odpad, jakej jsem kdy viděl :-/
Já měl na bytě asi deset řemeslníků na kompletní rekonstrukci, z toho osm zkurvilo, co se dalo. Uspěli akorát malíři a jakž-takž elektrikář, protože to byl náš známej a tak se snažil (byť taky nezvládl všechno).