Navštíveno 2154x

Mám dotaz poněkud lamí...
Spolužák ze základky se přistěhoval natrvalo do Veltrus(Mělnicko)a potřeboval by si zařídit připojení k netu (on tomu nehoví vůbec) a já to nikdy řešit nemusel,jelikož nemám domek a na sídlišti je to mnohem jednodušší s nalezením poskytovatele.
-takže projíždim internet a hledám...moc moudrej z toho ale nejsem...
-jak to máte vy,kdo jste v domku na malym městě,nebo vesnici..čili žádný UPC apod..
-wifi?
-kde hledat?
-nějaký chytrý stránky neexistujou? nebo takněco? :o)

14.09.2011, 12:20 |
JR Na vesnici vetsinou ADSL nebo mobilni pripojeni. Co sem kdy potkal nejaky lokalni wifi, tak jsou dost drahy.
Na vesnici wifi klidně stačí. Optiku tam prostě neseženeš...
Easic.cz :) a pak nějaký šudlalové by se našli.

14.09.2011, 13:00 |
hanx | Upraveno: 2011-09-14 13:02:45
[ Link ] to jsem našel asi tak za minutu googlování...
edit: ale koukám na ty ceny a moc dobrý to teda neni :-D
já taky bydlim v prdelákově a máme tu 6 mbps za 360 měsíčně a co jsem koukal, tak takovýhle podobný lokální poskytovatele wi-fi maj snad úplně všude... Stačí se poptat sousedů nebo na úřadě

14.09.2011, 13:01 |
eldik

14.09.2011, 13:15 |
JR Mam pocit, ze mesto Veltrusy se s cenama asi posralo.

14.09.2011, 13:30 |
eldik Joo, taky na to koukam. To je jak 7 let starej cenik.:-))))))
hanx,eldik: Tam už jsem taky koukal...jako vrána :oD
Bladzej: na easic.cz mrknu.. Našel jsem ještě Středočeský.net viz.
[ Link ] ale tam to jedou na nějaký kredity(asi něco jako předplacenky Twist?)
Myslím,že kámoše asi vyženu na radnici/městský úřad..a tam mu snad poraděj..teda doufám :o)

14.09.2011, 13:40 |
hanx Mě osobně se zdá nejlepší prostě nemít línou hubu a optat se pár soudedů jak to mají řešený. Nic za to nedá a bude mít fajn obrázek o nabídce. Internet má doma skoro každej a když obejde 5 - 10 domů z různých bloků tak bude hned vědět.

14.09.2011, 13:43 |
Rudi v dnešní době je docela dobrý hledat na googlu, tady máš ty poskytovatele
[ Link ] :-)

14.09.2011, 13:51 |
Crimson | Upraveno: 2011-09-14 14:01:06
počkej, bydlím hned vedle , zjistím ..
takže pokud je kámoš na tom tzv. jahodovém poli (nová výstavba satelitní u kina)
tak tam jsou asi 4 wifi poskytovatelé
EASIC
MYWEB
PRIPOJEN (MÚ)
SYS-DATA
a jinak kolega mu nabízí svou wifi za 250kč nějakých 15mb to prý běží
tak případně kontakt můj mail
resp. jako Rudi

14.09.2011, 14:21 |
Rustapha-659 | Upraveno: 2011-09-14 14:23:33
Crimson: (Ozzy mi seděl víc,ale to je OT) :oDD Nene,bydlí zrovna v takovym dolíku(Jungmannova x Žižkova ul.)Tam je všechno naruby i DVB-T tam běhá všelijak,jenom ne normálně a přitom o barák vedle pohoda...takže je otázka jak se tam bude chovat wifi.
Každopádně díky moc za pomoc,vše vyřídím a případně se ozvu(ve).
Rudi: výbornej seznam v kupě!
jo jasně vím kde .. GPS: 50°16'14.252"N, 14°19'22.901"E
Stredocesky-net = Myweb (jedna firma). Aneb tu špatnou pověst necháme na mywebu, ale to nejlepší pro stredoceky-net :)
Osobně bych se moc nespoléhal na 10Mbps a výš po rádiu. Teda u 5GHz antén i když maj N přenos...
Jinak tam kde píšeš, tak určo Easic kousek odsud má AP.
Zavolej, domluv se. Okouknutí možnosti realizace se neplatí. Což je snad standardem všech firem...

14.09.2011, 16:38 |
Rustapha-659 | Upraveno: 2011-09-14 16:43:48
Crimson/Ozzy :o) přesně na milimetr!
Bladzej: jojo..už jsem koukal a Easic působí solidně..navíc to má o dvě ulice za barákem,což může bejt i výhoda.AP bych tipoval asi na věž kostela,vzhledem k tomu že to bude nejvyšší okolní bod..
My máme Easic v Kozomíně cca 5km a docela problem, 20min výpadky každou chvíli...
Ozzy: a hlásil si jim to, případně jak se k tomu problému staví?
Máš 5GHz nebo archaickou 2,4 GHz anténu?
U 2,4 bych se vůbec nedivil - zarušení...
Případně co máš za jednotku? Za takový normál, co se týče spolehlivosti a kvality, bych považoval UBNT. Naopak doufej, že nemáš Straightcore, rozuměj srejd-kór.
Rustapha: Tušim, že ob barák maj jedno AP. Takovej vysokej starej dům a má hnědě udělaný viditelný trámy a podobný vymoženosti starýho domu, nebo spíš vilky.
Bladzej: má to mladá několik let, momentálně provizorně vedle u rodičů, nevím asi 2,4GHz
když mi to ted o víkend spadlo na 20min.
bylo mi řečeno, že to dělá furt, stačí prý počkat
neřeším to ted, až tam dostavíme barák, budu to tam muset zjara zprovoznit, už kvůli sobě :-) jsem zvyklej na UPC 25MB :-)

15.09.2011, 08:11 |
hanx Sry za OT, ale mě by hrozně zajímala jedna věc kterou teď vidím všude kolem sebe. Jak je možný, že ta "archaická" 2,4 GHz dřív fungovala úplně bez problémů a teď, když všichni mění za 5 GHz tak ta 2,4 je najednou špatná, rušená atd.? Já měl to samý, rok nebo dva po tom, co můj poskytovatel začal nabízet 5 GHz najednou začla bejt ta 2,4 nestabilní a on začal všem cpát, ať si koupěj tu 5 GHz jednotku.

15.09.2011, 08:22 |
michal_smsmsm (A) | Upraveno: 2011-09-15 08:23:06
hanx> no proc asi protoze driv kdyz to fungovalo tak tech 2,4 nebylo vsude tri prdele... priklad, nastehovali sme se do baraku v praze na smichove pred nevim peti lety? na stole sem s notesem nevidel wifi zadnou, dneska? 27 siti, ted jsem na to prave koukal... vic jak pulka na jednom kanale, atd... ono kdyz mas mit kanaly ob dva, a kanalu mas k dispozici jedenac tak ti to na moc siti nevyjde, a pak kdyz nekdo stavi novou sit tak to vyresi tak, ze flakne vetsi antenu, tim zarusi vsechno okolo, ale jemu to jede, pak prijde dalsi udela to uplne stejne a dalsi a dalsi a dalsi...

15.09.2011, 08:36 |
hanx michal: ok, tohle chápu a s tím jsem tak nějak i počítal, ale třeba konkrétně tady u nás nikdy žádná jiná wifina než ta co používám nebyla, já jsem tady nikdy víc jak 3 sítě neviděl a ani teď nevidím. A všechny 3 co vidím jsou od stejnýho providera. A takhle je to nejen u mě. Spíš mě přijde, že někteří provideři prostě jen "kecají", aby si lidi nakoupili ty 5 GHz.
kurva ted jsemimsto na odeslat klepl na vymzat :-'( takze znovu uz to cele nepisu, ve zkratce, prosteto pasko 2,4G je plny vseho moznyho, at uz wifi rc auticka, bezdratovy telefony, po janevim co, zatimco to t 5G je volnejsi, takze menzi ruseni, pokud se kde vyskytuji vypadky jako u ozzyho atd je nejvyssi cas prejit na cistsi pasmo ( samozrejme do te doby nez se zase cele zmori a zasere vsim moznym...
Ozzy: tak v tvym případě bych to fakt viděl na zarušení. Kozomín je dobře prozářenej 2,4kou :) V dnešní době spíš co neni.
Hanx: když ono to, že vidíš "jenom" tři sítě, neznamená, že tam neni rušení. Ty spoje jsou mezi sebou propojeny a když někdo jinde zaruší trasu, tak pak to odnese konec sítě.
2,4 má i nízkou přenosovou rychlost - maximálně 4Mbps, ne každý se s tim spokojí. U 2,4 může každej Lojza vesele rušit okolí, jelikož 2,4 prochází prostředím slušně (zdi, tašky apod.)
U 5GHz musíš mít přímou viditelnost, proto je to naštěstí na domácí wifinu na <->

15.09.2011, 11:20 |
Conan U nás na vesnici mam wifi 5GHz 6/6GB za 600Kč.

15.09.2011, 11:47 |
hanx Bladzej: dobře, tak abych byl ještě konkrétnější - všechny 3 wifiny co jsem chytal byly jednoho poskytovatele, přece si je nebude rušit navzájem :-) bylo to tak dřív, je to tak teď. Mezi mým přijímačem a jeho vysílačem je asi tak 50 - 100 metrů přímá viditelnost a v okolí je pouze pár domů, není tam absolutně nic, co by to mohlo rušit. Je to jedinej poskytovatel v okolí, jiní tady nepůsobí. Předtím to bylo absolutně v pohodě, žádný rušení a najednou když on přechází na 5GHz tak přestože má 2,4 GHz v nabídce, začlo to blbnout, mám prostě pocit, že mě "donutil" přejít na 5 GHz a tím mu zaplatit práci a nový zařízení.
Hanx: On si je pochopitelně rušit nebude, ale může je rušit někdo jinej. Že ty ten signál nezachytíš, neznamená že tam neni. Může být, mimo dosah tvojí antény/ anténky v ntb apod... Nemusí rušit spoj: TY -- AP, ale až AP -- AP.
Nebo ti po těch letech prostě odešla jednotka a zatim je jenom poruchová ;)
Je to shoda náhod a sviňárnu bych v tom nehledal.
Všechno je na domluvě. Např. Přechod na 5GHz zakorunu. Podepíšeš smlouvu na rok, on ti dá přechod za korunu a po prdeli.
Nebo si sežeň jednotku a buď ať ti ji nastaví, nebo si ji nastav sám dle konfigurace z původní. Nejsou drahý a proti 2,4 cenový rozdíl pár stovek.
Bladzej: No nevím - mám Nanobridge klienta na 5km vs. sektor s Rocketem a v pohodě jede 60Mbit. Takže bych ty Nka úplně nezatracoval.
Jak ve 2.4GHz, tak v 5GHz jsou dobré a špatné jednotky/nastavení/antény. WIFI poskytovatele bych vybíral zejména podle zkušenosti sousedů atp. Naslibovat umí všichni, ale skutečnost je problematická. Naopak někde už bývá 2.4 lepší než 5GHz do kterého se snaží všichni přejít :-)
ja sem na vesnici a wifi mam -) neomezenej fofr a zadarmo -))
weltrusi tam by mel jet bez problemu trebas UFON nebo at zkusi O2 ale na pevnej net bude cekat asi streku pokud chce rychle tak nejakej ten prenosnej

15.09.2011, 17:17 |
hanx Bladzej: samozřejmě jsem celou dobu mluvil o AP - AP protože já - AP je kabel... Jsou maximálně tak 50 metrů od sebe, moje anténa měla zisk 14 dBi, signál full, kvalita v pohodě, v tom problém nebude. Jednotka je v pohodě, zkoušel jsem i jinou i noťas, vše stejný... Už je to stejně jedno, už jsem to přestal řešit a prostě jsem mu ty prachy za 5 GHz vysolil a mám teď 6mbps za 360 Kč. Neříkám, že si jí sám ruší, to je kravina, spíš mě napadlo že buď ty problémy vytvářel sám (například rozdělením rychlosti mezi víc uživatelů 2,4 ghz než normálně) a nebo se vyskytl jinej problém z jeho strany a on místo toho aby si to vyřešil tak to svádí na rušení "zastaralého" pásma.
Jde mi čistě jen o to, že to prostě není od poskytovatele, kde jsem nějakejch 5 let a poctivě platím, úplně správný chování. To víš, jsem chudej student a jen tak ze srandy jsem musel vytáhnout z kapsy 2 200 Kč kvůli problému s internetem, kterej nebyl zaviněnej mojí stranou. On mi přece poskytuje službu a on musí zajistit bezproblémovej chod. Pro někoho jsou to třeba drobný a jen by nad tim mávnul rukou, já nad tím teď taky musím jedině mávnout rukou, nic jinýho nezmůžu, jen mě to prostě štve. Myslel jsem si, že by mi to tady třeba někdo osvětlil co se s tím děje, ale zatím nikdo neřekl nic, co by do toho pasovalo a co by mě opravdu přesvědčilo myslet si opak toho co si o tom myslím...
Každopádně je to jedno, nějak blbě jsem se tu rozepsal na úplně zbytečný téma, omlouvám se :-)
Mno jsem zvědavej,jak to celý dopadne..ještě reference sousedů a bude rozhodnuto... :o)