Navštíveno 1647x

Rád bych se dotázal, jestli tady někdo má dobrý reference na firmu, která se zabývá klimatizacemi, respektive tepelnými čerpadly vzduch - vzduch, lokalita Střední Čechy, Praha, preferuju značky Toshiba, LG, Panasonic, ale to by neměl být problém, něco z toho prodávaji snad všichni :o) Plánuju vestavení centrální jednotky s topnym výkonem +/- 9kW

12.07.2011, 11:08 |
Cenda to chceš použít k čemu? Jako klimu s občaným topením v teplejším zimním období?
V podstatě ano, je to jedna z mála variant, která má rozumnou návratnost investice. Spousta lidí s tim je schopná dokonce topit většinu topný sezony, kdy jsou teploty například do -8°, což je vzhledem k malýmu odběru proudu příjemný snížení nákladů. Obzvášť u mě, máme poměrně velkej barák.

12.07.2011, 11:18 |
Zdenek (A)
vzduch-vzduch... nic horšího si opravdu vybrat nemůžeš. Soused nainstalovat tuhle jednotku pro celý dům a krom toho že to hučí jako sviňa a otravuje to tam všechny sousedy, tak mu to v zimě docela solidně omrzá a přestává fungovat a parametrů z katalogu dosahuje možná když zavře obě oči a modlí se.. Teď by neraději toho projektatna, který mu tohle vnutil neraději zašlapal do kanálu.

12.07.2011, 11:28 |
kasko mám tepelné čerpadlo vzduch -voda. Mám to jako hlavní jednotku pro vytápění.
Mám i verzi s reverzací chodu, tzn. v létě jako klima v zimě jako topení.
V létě jsem to ještě nepoužila jako klimu.
Je to od firmy Termokomfort
Kdybys něco chtěl, písni.
Mám udělané i projekty na různé druhy tep. čerpadel. (vrty, zakopané roury, vzduch - voda)
Ale to bude asi hodně, než jenom klima...
O_O: no právě proto se ptám na dobrý reference, většinu věcí co popisuješ je právě vinou špatnýho projektu (nadměrný omrzání) a nebo výrobce. Třeba zrovna LG má kompresory poměrně tichý a vnitřní jednotky už foukaji jen jako klasickej ventilátor.
kasko: vzduch-voda je pro mě alternativa, cenově to vychází dost podobně a z okolí zatim taky vesměs dobrý reference, napíšu
[ Link ] Radek Froněk - je v kontaktech
zkus Hitachi
[ Link ] tady se to řešilo, když to soused namontoval - nakonec se to vyhnalo nahoru do rohu pozemku. Ale pořád jen řeší potíže. A to je to prý jedno z nejlepších zařízení za X set tisíc... nevěř těm propagátorům ani nos mezi vočima :-D

12.07.2011, 11:55 |
Cenda jako O-O. LG, Hitachi a pod. jsou jen překopaný klimy s dvourotorovým rotačním kompresorem, aby šla klima i do nižších vypařovacích teplot. Ale fungovat to tak nějak bude vždycky a pokud je TČ řádně předimenzovaný, nebo je velká rezerva v topných tyčích, tak objekt i vytopí. Použít se to omezeně dá. Sezóních faktorů jako např. u PZP si to může nechat jen zdát.
VIESSMANN Vitocal to je.. jen kdyby náhodou si chtěl tip, co nekupovat :-) V současné době to je ohrazené dřevěnou bariérou, okolo nasázené tůje, a v zimě přes to hází deky :-D
O_O: tak já to mám od uživatelů, to co je na fotkách je nějaký průmyslový čerpadlo pro haly či co, třeba ty inverotry LG maji hladinu hluku 33dB, při nejvyšší zátěži 38dB a v klidovém stavu 19dB. Jenom pro srovnání, moderní lednice maji +/- 42dB. Známá má vzduch-voda, čili venkovní inverotr je vlastně stejnej princip o hluku se ani mluvit nedá. Ono podle toho že jsi psal, že investoval x set tisíc je asi jasný, že to bude něco trochu většího než je zdrávo. Klima o který píšu já je cenově okolo 60k i s montáží.
Právě nejčastější problémy jsou namrzání špatně umístěnýho a poddimenzovanýho invertoru a potom samozřejmě rozvod vzduchu, protože pokud není, museji být otevřený všechny dveře do vytápěných místností. V současný době má barák kombinaci tuhých paliv (uhlí) a elektra, na tuhý je Dakon 25max a elektrokotel je Bříza 3x6kW. Tuhý paliva jsou pro nás poměrně nepraktický, potřebujeme něco bezúdržbovýho. Takže i když budu topit na podzim a z jara na jednu cívku elektrokotle, tak to je 6kW. To stejný zvládne klima s 2kW příkonu. Pokud máte někdo lepší nápad, kterej bude finančně odpovídat, sem s nim. Mě to doporučil jeden majitel, který si to koupil do novostavby jen jako přitápění, nakonec s tim vytopil celou sezónu vyjma asi třech týdnů a nemůže si to vynachválit. Od tý doby jsem se ještě s několika lidma potkal a pokud vše fungovalo jak mělo (a neudělalo jim to na zahradě třeba kluziště), tak všichni vesměs chválili
V-V bych nechtěl, ani kdyby mi k tomu dáívali zlatý prase. Aboslutně nepoužitelný systém do rodinné obytné zony kvůli hluku, hlučnost 30dB je jen zbožné příní zkouřeného projektanta, v praxi nikod nepočítá se zesílením hladiny hluku díky odrazům a navíc nikod nerespektuje zákony akustiky - nárůst hlubokých kmitočtů, pokud je větrák umístěn v koutě - až +6dB!! A to je už neúnosné.
Za další to zamrzá a namrzá, není problém, když to přestane topit úplně.
Mám tenhle zázrak ve firmě, kde pracuji a zlatý uhlí či ply:-)
Když TČ, tak jedině vrt, voda, čerpací a jím,ací studna.Ale je to o ceně.
Náš systém je Hitachi, v práci.Ventilátory 2x600mm.

12.07.2011, 14:41 |
Cenda Escudo, vážně si myslíš, že budeš topit celou zimu s průměrným faktorem 3? Leda prdlajs, výměníky jsou poddimenzovaný, obvykle tam jsou kapiláry místo ventilů, díky malým roztečím lamel na venkovní jednotce je tam neustále námraza, která musí každou chvíli odtávat a zároveň amortizuješ zařízení za 60-70t. Klidně použít vzduch, když není možnost mít rozumnej kolektor, nebo zdroj vody, ale teplo cpát do vody - ideálně i s přípravou TUV a ekvitermní regulací.
Tenhle systém pracuje především jako klima a když je venku nad nulou, dá se s tím ještě smysluplně přitopit v pár obytných místnostech.
můžu ti dát kontakt na firmu u který jsem byl na brigádě, jsou z jižních čech,ale v Praze dělají furt a dělají hlavně Toshiby, je to zaběhlá firma která působí asi 20 let
Only_One: mám taky Viessmann VITOCAL 222G - ale země-voda - takže hluk nula - takže zapovědět tohle zařízení dobré není .o)

12.07.2011, 22:59 |
petis jako Cenda. Osobne když bych si mel koupit Tč tak bych zainvestoval víc a koupil PZP AVX jsou hodně povedený a fungujou celou sezonu

13.07.2011, 07:37 |
Escudo | Upraveno: 2011-07-13 07:39:43
k těm kontaktům, je pro mě spíš důležitý, aby se jednalo o solidní firmu, se kterou máte vyloženě dobrou zkušenost, protože těch co to prodávaj je jen po praze jak mravenců. Otázkou je kdo to umí rozumě nainstalovat a trochu tomu rozumí. Pokud mi projektant řekne, že to co chci je kravina, tak to bude jedině dobře, ale takovejch moc neni
Jinak k PZP AVX, jejich ceník jsem viděl, tyhle čepradla má smysl projektovat jako hlavní a celoroční zdroj tepla, což by znamenalo koupit system s cca 14kW. Podle jejich tabulky je roční částka za energii v tomhle případě asi 35.ooo Kč, původní majitel protopil bez zateplení kolem 55.oooKč, když budu brát i elektro pro zavlažení atp a i kdybych se dostal na 70k, tak návratnost je víc jak 10 let, což mi nepříjde zas takový terno. Ale celkově mi vz-vz taková tragedie nepřijde jak to popisujete, jezdim do jedný budovy kde je tim chlazenej/vytápěnej openspace, velkej konvertor Mitsubishi a zvukově bych to přirovnal k silnějšímu větráku a to to je na balkónu. Včera jsem procházel jednu halu, která měla vzduch-vzduch za 12ti ventilátorech a zarazilo mě, že to nebylo slyšet skoro vůbec (podotýkám že se točily, takže chladily :o) ) , myslim že to byly Nordic inv. Takže těžko říct, ten člověk co mi to původně doporučil a sám to má, tak řikal, že za poslední dva roky udělaly některý firmy velkej krok dopředu co se týče použití pro obytný domy, rapidně šla dolů cena a zároveň hlučnost. Sama LG doporučuje některý řady větráků i do ložnice. Kompresor, kterej bych případně koupil si nejdřív u někoho poslechnu. Moje umístění by bylo z hlediska akustiky v pohodě, místo je stíněný ze tří stran zdí a na třetí je otevřenej prostor nikam, respektive tam to nikoho rušit nebude.
No a co se týče funkčnosti, v D dělali několik testů účinnosti a funkčnosti v růzenjch teplotách a já myslim že zrovna japonský a korejský čerpadla dopadly velmi dobře, teda vzhledem k pořizovacím cenám
tady jsou třeba testy ve Švédsku, kde žila dva roky sestra a řikala, že to tam má hodně lidí
[ Link ] [ Link ]

13.07.2011, 08:45 |
Cenda kdo chce kam ... :-) v Praze a ve Středních Čechách dělám nejčastějc chlazení s firmou Aktia International, majitel je p. Šátek. Klimy a tyhle "čerpadla" instaluje od Toshiby, problém by asi nebyl ani jiný výrobce. Kdyžtak mu cinkni, tel. 602 223 593. Říkal jsem mu, že se v případě zájmu ozveš o nabídku.
Dělal jsem a dělám s nima řadu instalací od klim po velký průmyslový chlazení a spec. aplikace, má hodně šikovný kluky a vždy odvedli výbornou práci.
výborně, díky, já si beru rady k srdci a pořád nad tim dumám, prošel jsem několik diskuzí, kde to vesměs končí hádkou mezi zastáncema a odpůrcema tohodle vytápění, je to asi jako u nás s kapacitorem :o) takže budu obezřetnej

13.07.2011, 16:13 |
petis Nevím, ten hluk se mi nezdá:-) Bud maj vytopíno a kompresor stáhnul otáčky nebo LG vymyslelo nehlučnej kompresor:-) Vím co delaj Fujiny a to tak hlučny nejsou si myslím. velká výhoda je že je to rychlý teplo, ale akumulace žádná. Zejtra budu spouštět LG jednotku tak jsem zvedavej jak bude hlučná.
paráda,tak dej pak vědět. Těch videí je na Youtube víc,stačí se mrknout. Model co bych asi tak chtěl já má mít 45dB na venkovní jednotce, konstantně, vypíná jen u odmrazování.

14.07.2011, 18:12 |
petis Tak proběhlo spuštění:-) LG má moc pekný vnitřní jednotky, jen tak na okraj:-) Ted kompresory. Měl jsem tam 8kW jednotky LG a Fuji. LG jsou strašný krávyohodně vetší než Fuji a i odost těžší. Ted ke hluku. LG měla odost vetší ventilátor než Fuji a byl dost slyšet. Ale slyšet bejt přestal až když se kompresor rozjel na max otáčky:-) U Fuji je slyšet jen pískání kompresoru, vrtule vubec. A to je při chlazení. Při topení při mínus 8°C to bude odost hlučnější. Jak ventilátor kterej pojede na max otáčky tak i kompresor kterej pojede na přeraz:-)