Navštíveno 1166x

Chtěl bychse zeptat těch co trošku rozumí jízdním kolům.
Ženský se líbí tohle kolo
[ Link ] Pouziti by bylo, tak 10x do roka vic ne. SPis takovy trajdani s malym po pesi stezce.
Nerozpadne se to kolo, nebo ja nevim, jaka ja kvalita, vydrzi neco.
Vaha zensky cca 57kg.

28.05.2011, 22:08 |
koren rozpadne, je to sra:ka, nebrat.
pokud za to nechces moc utracet, pak neco lehce jetyho
proc by se melo rozpadnout?ja myslim pokad nebude extreme vytizene tak muze slapat normalne....predpokladam ze manzelka nebude skakat 5ti metrove skoky a pod,,na klasicke jezdeni to uplne postaci
Ne jde o jezdeni hlavne po stezce a mozna obcas nejakou polnackou.
Jde me o tu cenu a maj to v kazdym supermarketu. Malymu jsme kupovali kolo galaxy a to stalo 4tis, tohle je o 1tis levnejsi, tak proto se ptam zda neco vydrzi, nebo se to bude tak sra...., ze to nema cenu koupit.

29.05.2011, 07:56 |
bafis | Upraveno: 2011-05-29 07:59:30
Jako koren a vim o cem mluvim, kdysi jsem s tema hajtrama obchodoval a nestihal jsem vyrizovat reklamace....plaste jsou zpuchrely jak to stoji vypusteny roky ve skladech, pri teto cene je jasne i pouziti materialu a od toho se odviji vse ostatni, vylamane zuby, praskajici lanka atd. atd. On prvni a nejvetsi problem je to kolo vubec po koupi seridit aby fungovalo a nic nedrhlo a nerachtalo, kdyz se to na chvili povede je to malej zazrak a pak uz hned zacne vse odchazet a kolo skonci za 2 mesice na haku v garazi....
Koukni treba aukro, bazos atd, tak za 3 - 4000 koupis treba 3 roky stary, ale o nekolik trid lepsi kolo, ktery nakonec vydrzi 10x dyl nez tenhle traged.
Navic tyhle kola vetsinou maj zeleznej ram, takze maj snad 18 kg, coz pro zenskou, taky nebude zadnej med ;-)

29.05.2011, 08:04 |
bafis jen namatkou, tohle necha urcite za 4000 a tve manzelce vydrzi do duchodu
[ Link ]
Arnie: promin, ze Ti sem lezu, resim tyden stejny problem
Chceme koupit kolo. Adepti jsou:
[ Link ] [ Link ] [ Link ] Rozhuduju se mezi temito tremi, muze nekdo poradit kdo se vyzna ve vedlici, presmykaci atp.

29.05.2011, 08:50 |
bafis ono zalezi dost na uziti, kdo, jak casto, teren, km atd.
Rajdlos: chtete čistě MTB, využije to? nestačil by nějaký trek či kross, který po běžných cestách jede mnohem líp. jinak výběr dobrej, myslim že Contessa 50 by plně stačila, 40 má mechanický kotouče - asi zbytečnost pro ženskou.
za mě bych doporučil vybírat na XC ze značek Specialized, Merida, Kona, Gaint, Apache, Rock Machine.. Scott jsem měl vždycky za dost drahou značku, ale asi už je to jinak :) sledoval jsem dění kolem kol 5 let zpátky..
Rajdlos:
V pohode rad si poctu.
Rajdlos: Záleží, jak to bude využívat... jestli trochu více, tak už bych skočil do tohoto:
[ Link ] to už je alespoň Alivio/Deore

29.05.2011, 10:01 |
koren Rajdlos: uplne prvni nez se zacnes rozhodovat mezi ruznymi modely - ujisti se ze slecne sedi geometrie damskyho kola.

29.05.2011, 10:18 |
Arnie_one | Upraveno: 2011-05-29 10:18:37
Muze me nekdo vysvetlit tyto rozmery ?
Pisi, že kolo je bud 16,18, nebo20" a dole pisou ram 26".
Jak tomu mam rozumet ? Myslel sem, že se mám dívat po 26".
[ Link ]

29.05.2011, 11:34 |
PlusOne | Upraveno: 2011-05-29 11:34:51
Arnie:
V ceně do 10ti tisíc u kola nemá cenu řešit nějakou výbavu nebo výdrž - vždycky to bude low-end. Pokud to využiješ 10x do roka, tak stačí, pár let to při běžné údržb vydrží, a až se to posere, koupíš další. A nebude tě tolik srát, když to ukradnou.
S tím rámem se asi někdo uklepl, 26" jsem snad ještě ani neviděl, pravděpodobně to někdo zaměnil s průměrem ráfků.
Vetsinou asfalt, lesnacky atp. Zadnej extrem teren :) Za rok ca 500-1000km. Jinak damsky kolo (ram) ma ted, takze by to nemel byt problem.
A samo je to zenska, takze kouka hlavne jak kolo vypada, nez spis, co ma za vybavu :D Znate to.
Hydraulicky brzdy asi u ni nema cenu resit :D takze zatim to vypada na tu Scott 50 nebo Kellys Janette Sue. Maji obdobne komponenty.
PlusOne:
Ma cenu koupit kolo s hlinikovým ramem, tam se koukam, ze ma treba ten Lander Fox 13kg a Olpra za 3tis ma 18kg.
Je to nejakej zasadni rozdil v jizde, potažmo pro ženskou na náročnost.
Ročně teda najede si myslim do 100km (tak jestli to ma cenu rešit, ta váha)

29.05.2011, 12:06 |
DaveX | Upraveno: 2011-05-29 12:07:57
PlusOne: horská kola 26" jsou, nikdo se nepřeklepl. Jsou i 29". Jinak do 10 000 vybereš kolo na normální ježdění úplně v pohodě.
Arnie_One: je to hodně individuální. Některé ženě vyhovuje víc pánská geometrie, některé dámská. Nejlépe bude, když si to zajde někde zkusit. Jinak to globusácké kolo neber, měl jsem doma něco podobného a nevydrží to ani těch 10 vyjížděk do roka. Hned po pár kilometrech odešel střed, při další vvjížďce odpadla pedála apod. Zkus projít bazary, určitě tam bude dost kol v dobré ceně o hodně lepších, než ten Olpran.
Taky zkusim trochu přispět.
Arnie - začnu od začátku - ten olpran nekupuj ani za trest - důvodů tady bylo řečeno dost. Opravdu stokrát raději meridu z druhý ruky. Já sem po osmi letech ježdění na meridě byl naprosto spokojenej a když už sem si koupil nový kolo, tak sem meridu nechal za litr zrepasovat a už dva roky věrně slouží přítelkyni a opět je na něm moc spokojená. S těma rozměrama - pleteš dvě věci dohromady - 26" a 29" jsou rozměry ráfků kol, zatimco 16", 18", 19,5" jsou rozměry rámu, podle kterej vybíráš kolo podle vejšky jezdce. Daj se najít různý tabulky s různejma velikostma a všelijakejma doporučeníma pro všechny velikosti a druhy kol. Jinak mě docela mrzí, jak je nedoceněná značka Superior. Výborný kola s nejlepšim poměrem cena/výkon, jaký znám. Sice občas horší výbava, ale vynikající spolehlivost. Jukněte se na Superior.cz, jsou tam i ty tabulky velikostí rámů. U všech kol jsou načrtnutý geometrie a dá se tam v archivu vyhledat i starší kolo, kdybyste kupovali bazarový, abyste viděli, co má všechno mít. Podle mě výborný kola...

29.05.2011, 13:55 |
koren Rajdlos: to ze na tom jezdila doted,neznamena ze ji ta geo sedi - promer si ji, miry nasyp sem
[ Link ] a vyplivne ti to idealni rozmery ramu;-)
jinak ten kellys ma vidli vzduch-olej, takze za me kellys (pokud pominem variantu bazarovyho kola - za tech cca 14 se daji sehnat uz velmi kvalitni veci)

29.05.2011, 14:00 |
koren Arnie_one: ten Leader Fox by byl temer dokonalej, nebejt ty vidle. RST (az na jednu vyjimku) NEBRAT
koren:
Pro mě španělská vesnice, co je za problém v těch vidlích ?
Díky za nejaké upřesnění.

29.05.2011, 22:13 |
koren k pruzeni vseobecne:
vidle ma dve casti - pruzici a tlumici element, stejne jako u auta tlumice a pruziny.
nejlevnejsi reseni je pruzina-elastometr, idealni vzduch-olej nebo vzduch-vzduch. samozrejme existuji i jine kombinace.
v zasade se resi dve otazky - "funkcnost" a nastaveni na vahu jezdce/styl jizdy.
u pruziny-elastometru nenastavis nic, jedine rozborkou sborkou a vymenou pruziny a elastometru. u vzduchu jednoduse upravis tlak na odpovidajici hodnotu a hotovo.
ona "funkcnost" by byla na delsi elaborat. ve zkratce jde o citlivost(tzn. jak pobira nerovnosti), jak pobira nerovnosti v ruznych fazich zdvihu a jak se vraci. tady plati ze za idealnich podminek, pri stopro zpracovani a ze se trefis presne do vahy jezdce, muze pruzina fungovat stejne dobre jako vzduch. to je ale jen teorie, v praxi tohle nehrozi. hlavni nevychyt je ze pruzina a hlavne elastometr se casem vychodi a proste prestane fungovat. u vzduchu pohlidas tlak a olej prinejhorsim vymenis za jinej s odpovidajici hustotou (to ale taky neni ve vetsine pripadu potreba-nastavis kroucenim kolecka primo na vidli).
k znackam vidli:
jsou znacky, ktery dlouhodobe produkuji nefunkcni a typove nejjednodussi tovar a presto je lidi bohuzel z nevedomosti nebo pod natlakem medialni masirky kupuji(tohle bohuzel neplati jen pro vidle). Prave takovou znackou je RST - pokud je "funkcni" ze zacatku, pak to nebude mit dlouheho trvani.
Jasny ze hromada lidi namitne:"me to na moje jezdeni staci" nebo "za ty prachy" nebo "kecas,sam si na tom nikdy nejel...". No tak na kole ji mam a je to utrpeni, radsi sem z ni udelal temer pevnou. Rozdil se da poznat velmi rychle, pokud clovek vyzkousi neco lepsiho - tady by se ale vyplatilo spis pouzit slovo funkcniho. Pripominky o cene jsou taky out, Epicon (vzduch-olej) od Suntour se da koupit upravenej od TT za 5k, neupravenej od 3 a nejaky drobny?
korenovo moudro ohledne kol:
je potreba si uvedomit, co dela kolo kolem - vidle, kola a geometrie a zpracovani ramu. vsechno ostatni je kosmetika ktera se da vymenit za par korun. bohuzel plati ze naprosta vetsina lidi slysi na to ze "tam je prehazovacka deore XT" ale uz se nekouknou na zbytek, kterej je o 4 tridy nizsi. Doporucuju se kouknout na cenu prehazky vs kvalitnich zapletenejch kol.
snad sem se do toho moc nezamotal a lidi znale nepohorsil prilisnym zjednodusenim:-)

30.05.2011, 07:56 |
PlusOne | Upraveno: 2011-05-30 07:57:29
DaveX:
To sem ale dáváš průměr ráfků :) Jinak teda to číslo určuje délku sedlové trubky (od klik po vyústění sedlovky), mít tak někdo 29" (plus délka kliky plus délka sedlovky plus sedlo) dlouhé nohy, aspiruje na člověka s nejdelšíma nohama na světě :-)

30.05.2011, 09:04 |
DaveX PlusOne:
jj u toho to jsou ráfky, akorát jsem to nenapsal, ale setkáš se s koly označená 29" nebo 26" + ještě samozřejmě M, L, XL, nebo 18,5" 21" apod... takže se nikdo splést nemusel :)
No a nebylo by lepší místo horskýho kola koupit pohodlný městský kolo, když má jezdit většinou po asfaltu či polňačkách?
[ Link ]

31.05.2011, 00:08 |
koren petrbanan: tak tohle urcite ne.tohle kolo patri do holandska. btw bezmala 11k za singlespeed s ramem z kdovi ceho nezname znacky je uplne mimo

31.05.2011, 00:42 |
empiK (M)
osobne mam tohle kolo od roku 2006 a nemuzu si ho vynachvalit, snad jsem vedle neslapl:
[ Link ]