Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Fotografove help.... Zaklad - kompakt

o Navštíveno 1331x o
o 14.05.2011, 10:59 | luda551
Ahoj, muze nekdo poradit ??? jednase o kompakt [ Link ] ....

Jak mam nastavovat Clonu ??? Když fotím neco co je dál tak více = lépe ??
Jinak vim, že je to stara mrdina, ale prodat nema cenu, tak chci aspon neco malo se priučit, než pujdu do zrcadla...

Diky za každou radu

o 14.05.2011, 11:13 | Ghofig
[ Link ]
a muzes studovat :))
o 14.05.2011, 11:15 | luda551
Děkuji pane :)
o 14.05.2011, 11:16 | Ghofig
IMHO ale aby to k necemu bylo, tak to chce bud alespon EVF nebo proste obyc zrcadlo. od takoveho kompaktu nemuzes cekat vubec zadne zazraky... :)
o 14.05.2011, 11:30 | Zdeny60
Ggofig:

zázraky rozhodně ne. Ale velmi slušné "běžné" fotky ano - krajiny, rodina na dovolené a pod. Na kreativní práci jsou jiné stroje, ale Olympus ve své třídě patří k tomu lepšímu.

Píšu o tom proto, protože jsem chtěl před dovolenou nahradit svůj letitý Olympus UZ 770 nobějším kompaktem, říkajíc si, že nový stroj bude rychlejší, ostřejší, vybavěnější a vůbec, nejlepší:-)

Nechal jsem se zlákat velmi nadšenými recenziemi atesty na Canon XS120IS. Na fotomanii a i jinde jsem pročetl všemožné testy a recente, u kamaráda si prohlédnul fotky (má ho asi rok) a zakoupil.

Slovy- tragedie. Tragedi tragedie. Olympusu to nesahá ani po víčko od baterek ve všem absolutně ve všem - snad v jedné věci je lepší rychlejší start a větší displej. Jinak obrazová kvalita je tragedie na druhou a když dám vedle sebe fotku krajiny z Nikona a z Plympusu, mám obrovský problém rozeznat, čím je co focené. Samosebou jsem provedl porovnání Olympus vs. nový Canon (vychválená světelenost objektivu, dnes údajně už není na trhu kompakt se světlenějším objektivem, naž má právě 120 - viz rozsáhlé webové testy a receze). Výsledek je opravdu žalostný, špatný, mizerný.

Buď mám smůlu na špatný kus a nebo testy jsou neobjektivní, což ale v případě zmíněného pramenu vylučuji a nebo už opravdu bereme minimum jako slušný výsledek.

Čili rozhodně Olympus ve třídě kompaktů nezavrhuji a než udělám závěr a rozhodnutí, vše si radši porovnám a osahám.

Koupě onoho Canonu bylo veliké šlápnutí vedle.

PS: když není možnost přímého srovnání, jsou fotky dobré. Ovšem při srovnání se zmíněným Olympusem jsou vyložené nedobré.
o 14.05.2011, 11:31 | luda551
Ja vím, ale boužel na to ted moc není, kompakt sem nasel na pude kdyz se vyklizela, je skoda to vyhodit Byl pouzit tak 2x, pak se nekam ztratil a tenhle rok se znova vytahl. Ale pro ,,naučeni" to stačí. Fotit se stím dá na manual i do Raw. Tak snad na naučení tech zakladu to stacit bude. Furt lepší jak Nisma telefon ne ? :D
o 14.05.2011, 11:35 | Mr.Scully
luda551 - u kompaktu je to vcelku skoro úplně jedno, hloubka ostrosti je víceméně skoro pořád stejná. Obecně mám dojem, že kompakty stejně jako zrcadlovky mají "sweet spot", takže ideální clona bývá třeba někde kolem 5.6 - 7.1, hooodně orientačně. Samozřejmě pokud tě nějak netlačí špatné světelné podmínky.

Jinak Olympus patří spíš k tomu nejhoršímu, co je na trhu. Lepší jsou rozhodně Canony, Nikony, Sony, Samsung a mám podezření i na Casio :-) Zdeny60, pošli full size fotky za obdobných světelných podmínek a můžeme pořešit, co třeba bylo špatně ve tvém případě. Mám dokonce dojem, že UZ770 máme ještě nějakou pravěkou doma a jediné, co to umí, jsou omalovánky - nepřirozené kontrastní barvy u moře. Laikům se to hrozně líbí, fotograf úpí :-)
o 14.05.2011, 11:38 | Ghofig
Zdeny60:
Dik za reakci. Ja osobne ten zmineny Canon mam. Mas pravdu, ze v recenzich se muzou vsichni uchvalit a nenasel jsem recenzi, kde by na nej nekdo napsal vylozene neco spatneho.
Kazdopadne beru ho jako kompakt a zazraky od nej necekam. Pouzivam ho fakt jen na momentky, pripadne pokud potrebuji vyfotit neco v praci atd.
Na normalnejsi foceni mam Canona EOS 7D a celou sadu skel :))
Kompakt bude vzdy kompaktem...
o 14.05.2011, 11:40 | Ghofig
Mno ja od Olympusu mel nejaky ultra low end kompakt z mju serie a co z toho lezlo byla velka bida :) Bohuzel jinou zkusenost s Olympusem nemam, tak nemuzu porovnavat a nejak odporovat :)
o 14.05.2011, 12:22 | Crimson
Když kompakt tak Canon G11 (G12) jediný stroj s velkým čipem 1/1,7" a 10mpx, mám tu z něj fotky a spadla mi čelist.
všechny ostatní kompaktí mrdky maj malej čip 1/2,3" zasranej 15ti megama

a co se týče focení s kompaktem:
1/nastavit P
2/ ISO 80 natvrdo
3/ clonu otevřít na max.
4/ čas bude jakej bude, to už nech na fotáku
jedině takto jsou fotky použitelný, jinak ti to tam hodí ISO200 a fotky jsou k zblití
o 14.05.2011, 12:49 | luda551
Mr.Scully : ano prave ty fotky jsou ostrejsi od 4.5-8 jak trava na louce, lidi, vetve stromu atp...

Jinak vim, že kompakt zustane vzdy kompaktem. O tom žadna, kdyz porovnam foto z kompaktu a ze zrcadla, tak je to uplne jina fotka, jak kdyby fotil nekdo neco jinde :D ale proste ted to musi na chvilku stacit.

Jinak ten fotak pouzivam univerzalne, kdyz jdu hodim do batohu / kapsy sem tam neco cvaknu.
Kvalita fotek je celkem prijatelna(oproti ostatnim kompaktum). Sem tam se povedou i ,,hodne hezky" fotky, ale proste na automat to foti <> kdyz dam manual sou fotky nekde jinde. Proto sem chtel vedet jak nastavovat.
Už se nemuzu dockat na zrcadlo, ale to nevyjde na par korun. To jiste kazdy ví sam moc dobře.
o 15.05.2011, 07:17 | Zdeny60
Mr.Scully: Tak dnes vyberu nějaké fotky, co nafotím dnes doma a venku, přestane-li pršet a nebo z okna, případně.

Jinak včera večer jsem strávil asi 2 hodiny snahami dostat z toho Canonu fotku, která by byla aspoň slušná. Nepodařilo se. Nejde to. Bu´d je to fakt vadný kus, což porovnám, až pojedu za kamarádem a nafotím jednu scénu oběama foťáky a nebo jsem prostě jen slepý, a nebo mám možná přehnané nároky:-)

Čemu by ale pak měl už člověk věřit, když ne recenti na věrohodném webu??

Ozzy: přesně tohle jsem dělal asi 1000 a jednokrát a prostě ne.

Ghofig: nemůžeš sem dát nějakou fotku? Ale bez úprav, bez doostřování, nějaký např. záběr krajiny, či zahrady a pod??
o 15.05.2011, 09:40 | Big_Max
já mám doma SX120 a jsem maximálně spokojen. Ale předtím jsem vždycky fotil jen s obyčejnými kompakty a tohle jsem koupil asi před půl rokem protože jsem chtěl už něco kde se dá fotku trochu ovlivnit nastavením a ne jen tupě cvakat na automat. Prošel jsem hodně testů a i hodně foťáků jsem si ochytal a vyzkoušel a canon to vyhrál. Kandidátů bylo dost ale olympus se mi zdál jako nejslabší ...
o 15.05.2011, 11:40 | Crimson
Olympus neskutečně propad mi připadá..

Kolega chtěl kvalitní kompakt, značku preferoval Canon, tak jsem mu doporučil SX30 za 10tis. a když mi přinesl první fotky, tak mi bylo doslova trapně, to je neskutečný jakej humus leze z dnešních přepixlovanej strojů, který navíc expozici doháněj zvyšováním ISO což ještě ten šum umocní.

Šéf má Panáka FZ100 což jsem považoval za good stroj ale zase, Autoexposure a ISO_200 a výsledek toto:
Proto dnes už říkám každému jedině snad G11(G12)

foto k příspěvku  od Crimson

o 15.05.2011, 13:51 | Zdeny60
Zde fotka bez jakýchkoliv úprav pořízená před 5 minutami:

foto k příspěvku  od Zdeny60

o 15.05.2011, 13:55 | Zdeny60
A zde to samé Olympus UZ 7770 bez jakýchkoliv úprav:

foto k příspěvku  od Zdeny60

o 15.05.2011, 14:22 | Proffesor_W
Zdeny - trosicku rozdil no :D :D
o 15.05.2011, 14:24 | Zdeny60
Opravdu zde jen trošičku. V plném rozlišení rozdílzásadní.
o 15.05.2011, 14:43 | Mr.Scully
Zdeny60 - pošli mi prosím obě fotky v plném rozlišení na info@browse.cz. Z tohohle se mi akorát zdá, že druhá fotka je expozičně světlejší.
o 15.05.2011, 15:33 | Zdeny60
Posílám
o 15.05.2011, 15:49 | Mr.Scully
Tak jsem na to kouknul... Canon byl sice znevýhodněn malinko vyšším ISO, nižším clonovým číslem a vyšším rozlišením, ale jinak souhlasím s tím, že v tomhle případě opravdu prohrál, ta kresba je výrazně horší, je to vidět hlavně na té trávě. Protože podobné fotky lezly z vychvalované Fujiny, co jsem kupoval vloni přítelkyni, začínám mít pocit, že klasické kompakty měly vrchol před pár lety a od té doby přinejlepším stagnují - hlavně kvůli velkému rozlišení na malém čipu. Mám pět let Canon A710 a udělám s ním výrazně lepší fotky než s tímhle Olympusem - a stejně tak udělám lepší fotky než s většinou dnešních kompaktů. Kvalita se holt nezlepšuje a je to smutný.

Nicméně Zdeny - kup si jakéhokoliv Olympuse za pár tisíc a dopadneš úplně stejně, resp. ty fotky budou spíš ještě horší. Pokud neinvestuješ řekněme 8k+, tak si nech stávající foťák, jinak si nepomůžeš.
o 15.05.2011, 16:00 | Zdeny60
Kašlu na to, na občasný focení, kdy nechci tahat zrcadlovku, si nechám ten Olympus a toho Canona holt se ztrátou prodám:-( To je taky zkušenost.
o 15.05.2011, 17:28 | Crimson | Upraveno: 2011-05-15 17:30:03
Zdeny60: čemu se divíš, srovnej optiku UZ770 a SX120 a máš odpověd !

Mr.Scully: přesně jak to tu celou dobu píšu,
nedávno tu byl odkaz na odborné vysvětlení mizerné kvality současnejch kompaktů s čipem jedna ku 2,3"

Není to nic jiného než megapixlová hustota, která se blíží v současnosti k 50-60 mpx/cm2.
pro srovnání zrcadlovka má 1-3mpx/cm2

Je to podvod na zákazníky, kterým je nabízeno šidítko namísto fotoaparátu. At se dál vyráběj malé čipy ale at zastavěj tu megapixlovou válku.

o 15.05.2011, 21:22 | Crimson
Občas koukám sem na srovnání kompaktů.. nejlépe na tom baráku když nakliknete 100%

[ Link ]

Řada SX

o 15.05.2011, 21:22 | Crimson
Řada G

o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3255 sekund.