Navštíveno 962x

04.05.2011, 10:24 |
323Marty | Upraveno: 2011-05-04 10:24:49
Koupil sem Nikon D7000 v setu s 16-85mm a teď budu vybírat v nepřeberném množství SDHC nebo SDXC. Máte někdo nějaké zkušenosti - dobrý špatný s tou či onou? Je jich milion za různý peníze a popravdě už se mi nechce dávat další tisíce za paměťovku, prostě nějakej ideál v poměru cena/výkon/kapacita... Díky!
treba tady podle fotaku si vyberes performance testy
[ Link ]
kurňa, můj foťák tam neni a starší nikony měly sloty jen na CF karty :o(
ale... co treba D90 nebo D700?

04.05.2011, 11:03 |
Kamil Sandisk Extreme
Hmm, myslel sem si to. Cenovky sou teda brutální, ale tu osmigigovku koupim, kapacita 1000 fotek by mohla stačit a do RAWu neplánuju moc fotit...
SDHC ti neřeknu, protože fotím na CF, nicméně jasnou klasikou jsou Sandisky a hodně dobré testy mají Transcend, teď jsem si jednu zrovna kupoval.
Hlavně pozor na rychlost, nevím, jak D7000, ale moje 7D je žravá a potřebuju rychlost zápisu cca nad 60 MB/s, což vychází na karty s označením "600x" a více.

05.05.2011, 11:43 |
RedBaron | Upraveno: 2011-05-05 11:45:17
Extreme III je nejpomalejší karta, se kterou se dají rozumně fotit sekvence, já fotím jen RAW a po deseti kouskách je zaplněn buffer a na mojí 16GB Ultra II od Sandisku to pak zapisuje pěkně dlouho. Díky dualslotu a zálohám při svatbách půjdu do dvou 32GB Extreme Pro, kapacita cca 1000 nekomprimovaných 14bit RAWů mi bude stačit tak akorát.
Jinak s D7000 jsem moc spokojenej, jenom ho mám v kombinaci s Nikkorem 17-55 F/2.8

05.05.2011, 11:51 |
Kamil 323Marty - D7000 a fotit do jpeg? Neblázni...
RB: díky díky, ten testík je dobrej. Už sem objednal tu Extreme Pro za 900,- v té 8GB verzi. Zatim to musí stačit. Mimochodem to sklo závidim, ale focenim se neživim ani nepřiživuju a takovej ranec do toho fakt nedám.
Kamile: je jasný, že když pudu ven jen za účelem dělat něco "extra", dám to do RAWu, ale sorry, na vejlety s rodinou do přírody opravdu nepotřebuju, abych se vrátil domu se stovkou fotek a zaplácnul disk šesti GB.
No a já z toho vejletu nechám 10-15 opravdu pěknejch, zaostřenejch tam kam se mělo zaostřit, s dobrou kompozicí, světlem a barvama, trochu si s nimi pohraju, doladím průběh kontrastu, sytost, doostření pomocí unsharp masky a zbytek vem čert.
Máš naprostou pravdu RB. Jen moje přítelkyně je krapet jinýho názoru. Doteď, když sme fotili s EVF od panasonicu, tak byla schopná nastavit na foťáku kontinuální snímání a vyfotit dceru na jedno stisknutí deset fotek desetkrát po sobě a z toho sta fotek má potřebu si jich padesát nechat :o((( Budu jí muset naučit, že závěrka u tohodle neni nesmrtelná a že už to neni hračka. Sem u zrcadlovky naprostej nováček a lepším úpravám fotek sem se nikdy nevěnoval. Budu si muset najít někoho, kdo mě to naučí a ukáže mi na to nějakej program pro blbce... Moc se těšim, až se s tim naučim fotit a pracovat s tim RAWem. Třeba ty fotky budou konečně za něco stát.
Doporučuju SW Nikon Capture NX 2, pokud nechceš přimalovávat měsíc přes celou oblohu do bílýho dne a podobný skopičiny tak s tím jde udělat úplně všechno co s fotkama dělat potřebuješ a to vše jenom pomocí pár táhel. Stabilita a rychlost na rovinu nic moc ale výsledky a práce naprosto perfektní.
Hmmm, další sedmička jen za sw :o)) To už by mě doma asi svlýkly z kůže. Doufám, že od nikonu k tomu foťáku nějakej základní sw dostanu a že to pude řešit jen nějakym upgradem ne? Ať se na mě nikdo nezlobí, ale za to, že si u pár obrázků můžu doostřit a vyvážit barvy je to ranec jak blázen :o(
Na závěrku sere pes, výměna stojí čtyřku a i při hodně častým focení k tomu nedojde během "života" foťáku, protože jednou za tři roky si člověk koupí novej a těch 200 tisíc cvaků fakt nestihne :-)
Já spíš přemejšlím, co s těma všema RAWama, jeden má 30 MB a asi bych si měl schovávat fakt jenom best-of a ne všechno, co je tak nějak "ok" :-) Už je to nějakých 300 GB jen za poslední rok.
Mr. Scully: pouvažuj o NASce s mirrorem :-) - můj QNAP je aktuálně "kántry", bo zdechnul zdroj, novej bude příští týden (zdroj umřel v sobotu večer)- mám na něm fotky i pracovní věci a díky dvěma diskům mám klidný spaní, nejdůležitější rodinný věci (videa a fotky s babičkou, rodičema a tak podobně) mám vysmahnutý ještě extra na "archive grade" DVD médiích v trezoru, pracovní věci neřeším, kdyby to zdechlo komplet, tak ty image holt nasosám z MSDN apod. znova :-D
Tak se nám to tady zvrhlo trochu v latinu :o))) Kua, maresk, tohle už je trochu vyšší dívčí :o(
maresk - mám mirrorovaných 2x1TB, ale tam už mám svoji poměrně vzácnou audiosbírku :) a best-of fotky. Nevím, co s těmi ostatními fotkami, přinejhorším holt fakt za půl roku přikoupím ještě jednou 2x1TB :-) Ale mám v pokoji teplo, moc se mi to nedaří uchladit...

06.05.2011, 11:01 |
Kamil Mr.Scully - taky plánuju NAS + 2x2TB a hlavně hodit mimo pracovnu a jako systémový nějaký SSD. Ten cvrkot hlaviček mi fakt sere i přes to, že ty disky co mám mají bejt fakt nejtišší.

06.05.2011, 11:05 |
Kamil 323Marty - fakt se vyplatí RAWy uchovávat (aspoň teda u fotek, co za něco stojí). Pár prvních RAWů jsem smazal s tím, že JPEG co jsem z toho dostal stačí a teď si za to rvu vlasy. V posprocessingu se budeš neustále zlepšovat a enginy RAW konvertorů se budou taky neustále vyvíjet, takže fakt stojí za to si nechávat původní zdrojový data tzn. RAW. A ruku na srdce - při dnešních cenách pevných disků to až tak nebolí...
To je jasná věc, nelitovat. Já mám 2 x 2TB exterák a každej pátek dělám mirror všech fotek a své 550GB pečlivě řazené sbírky MP3 :o) Když si vzpomeneš že si vytiskneš na zeď fotku která se ti před pár lety hezky povedla, je fajn možnost vyhrát si s detaily a dát jí ještě trochu péče.