Navštíveno 15972x

25.04.2011, 14:35 |
xSam | Upraveno: 2011-04-25 14:36:02
Ahoj všem, chtěl bych postavit altán cca 3,5m x 3,5m s jehlanovou střechou.
Samozřejmě ze dřeva.
Nechci dělat základovou desku, jen betonové patky do kterých bych udělal kotvy. Chtěl bych udělat dřevěnou podlahu, to přesně nevím ještě jak. Asi by to mělo být pár centimetru nad zemí aby dřevo nehnilo.?
Betonovou desku nemůžu dělat, protože v okolí jsou stromy se spoustou kořenů a navíc v mírném svahu, takže bych základy nikdy nevykopal.
Máte nějaké tipy, zkušenosti, nápady, nebo i třeba nějaký plánek?
Díky všem za jakékoli podněty.
xSam
Já mám 6-ti boký jehlan. Konstrukce:
patky (6ks 40x40 do 0,8m), do nich kotvy pro svislé stojky 10x10 modřín. STřecha je z harnolů 10x10 vázánove vrcholu pomocnou deskou, pobito palubkami smrk pero/drážka, na vrchu kanadský šindel a olpechování. Okapy jsem nedával = zbytečmost.
POdlaha je nesena roštěm modřín hranolky cca 8x10, kotveno do stojek pomocí ocelových patek, podlaha vlastní desky asi 40mm modřín šířě "jak to vyšlo", úprava Xyladecor asi 2x-3x. Rošty z pohledových stran jsou kolmé (ne na 45°) z latí asi 30x10mm, modřín. Zadní stěna altánu od pole je pevná z palubek, ty dokonale konstruklci zavětrují. Protože se měl snahu altán kroutit, tak vrchy všech stoej jso provázané hranolem 100x40 a k němu je kolmo našroubována palubk, která de facto s hranolem tvoří L nosník a je to dokonale pevné a nic se neprohýbá a nekroutí. toto byla nutnost, bez toho Lka to bylo v krutu málo stabilní.
Důsledně jsem řešil to, aby pod podlahou prodil vzduch - tedy napřed jsem to vymastil sekačkou do hlíny, na to folie kašír a zhruba asi 0,5-0,7m do hloubky půdorysu zasypal 12-24 kačírkem, pod kterým je samosebou také kašír kvůli plevelu.
Altán mám dva roky a je to vše v pohodě.
Snad ještě to, že podlaha je skládána jako 6-ti boke soustředné šestihrany a ta vnější řada desek je zespod vyztužená na kolmo hranolem asi 80x40 kvůli průhybu, protože když se na to šláplo, tak v té délce cca 2,5 se to prohýbalo.Přišroubování na kolmo uloženého hranolu to vše vyřešilo.
Jen co se týče povrchový úpravy - nešetři na tom laku a fakt si kup Xaledecor/Xylaroyal a to jak základ, tak ten vrchní lak - opravdu se to za ty peníze vyplatí a funguje to.
Tady máš asi vše podstatné, tvar střechy resp. štít kopíruje vedle stojící chalupu,
je to na horách, proto masivní konstrukce,
jinak od podzimu do jara pod tím parkuje auto.

OZZY na kolik to prosím vyšlo ?
bez Šindele a bez podlahy
čoveče ani nevím co si řek truhlář, dodal to jak to vidíš ty trámy jako stavebnici, my to jen sesadili..
ale něco mi říká komplet asi 20tis.
ale roste jak svině, musím to probrat,
hlavně aby xSam nedopadl takto,
lidi na sluníčku a autí v chládku :-)

Ozzy supr
máš pěknou zahradu
ja se chystam na baracek pro dcerku:
[ Link ]
se může hodit když přijdeš ožralej a mladá tě nepustí domu, tak at se tam vejdeš taky :-))
jj, obytna cast s tim pocita 2x2,25m
To AceMajky - to je skoro už na stavební povolení :-D
my když to stavěli, tak jsme mohli max. 16m2
jinak by to bylo na povolení.. ale pak se to nějak změnilo myslím, teď je to snad víc..
Only_One - kdyz kouknes na rozmery, tak pudorys je 2x3m, ale i tak se na stavebnim chci stavit a poradit se :)

24.08.2016, 11:48 |
Vaseck | Upraveno: 2016-08-24 11:48:56
Hele důležité je asi ukotvení a podklad. Jinak počíst o stavbě altánu nebo pergoly se dá tady
[ Link ] . Taky jsem tam tenkrát četl o pergolách.

25.08.2016, 15:20 |
xSam Ja uz altan nepotrebuju, koupil jsem jinej barak:-)))