Navštíveno 1459x

20.04.2011, 17:40 |
art Tak po delší době od mého šíleného nápadu kombinace home a autohifi, přícházím s prosbou o radu. Jsem zatím při rekonstrukci bytu a teď už budu zaklápět sádrokartonem. Teď jde o to, co mám mít za tím SDK? S elektřínou nemám problém, tu jsem si natahal dle potřeby, a téměř všechen slaboproud také. Teď už jen zbývá dořešit audiovideo systém, respektive propojení PC s TV DVD a repro zároveň. Kabely chci samozřejmě schovat za sádrokarton aby nebyli vidět. A tak řeším jaké kabely, již teď (ve chvíli kdy ještě nemám vybrané PC, TV, DVD, ani audio sestavu(zesilovač+2.0/2.1))
Propojení - zvuk i obraz. Jen nevím jaké varianty jsou co se týče kvality přípustné? Zatím mam připravený jen datový kabel mezi prostorem TV a prostorem PC. Ale co jsem tak zběžně koukal, levnější a menší TV nemají LAN vstup/výstup. Jakým připojením to tedy řešit?
Ethernet LAN, nebo to mít zvlášť jack případně předchod cinch, dig.opticka, HDMI, DVI, VGA...? Našel jsem nějaký slušný AV receiver co měl i ten LAN, ale stál 200K:( Rozpočet bude samozřejmě co nejnižší (HDMI za 4 tisíce je na mě docela dost).
Zařízení které určitě bude instalováno je PC, TV, DVD, a reproduktory (2.0 či 2.1). AV recever či zesilovač - na zvážení, podle toho které zařízení se pro dané zapojení více hodí.
Co bych si měl připravit a po jakých typech zařízení s jakými specifikacemi koukat? Kabelová vzdálenost mezi PC a AV centrem je 10metrů.
Onkyo 609 má LAN a USB už za 14.990,- doporučená MOC:
[ Link ] Večer na to mrknu víc. Teď letím dom.

20.04.2011, 18:01 |
DaveF natahej co nejtlustší husí krky a pořešíš to až to bude aktuální
jinak samozřejmě od PC k receiveru (nebo prostě do toho prostoru) nic nezkazíš když natáhneš 1x koax (např. DVB-T v PC) 2 x UTP (1 pro LAN - TV,Mediaplayer apod. + druhej jako rezerva abys třeba nemusel dávat switch) a kvalitní HDMI pro obraz se zvukem z PC, víc bych asi neřešil

20.04.2011, 18:32 |
art Tuner#2; supr budu rád,
AV receiver je asi optimální řešení, jen není nutností 15 je docela dost, ale pokud např. oproti zesilovači je to lepší tak ok (napadla mě totiž varianta posílat vše do TV (a příp. DVD)) a z TV do zesilovače, ale nevím jak moc je to technicky možné a kvalitativně už vůbec (tato varianta jen kvůli tomu že AV je asi tak 2x dražší než zesilovač...pak už bych řešil jen obraz, ale nechám si samozřejmě poradit rozumější varianty))
Ještě také je možnost vypustit DVD, a filmy a hudební CD bych pouštěl z PC..Je to kvalitní řešení?
Husí krky tahat nemůžu:/ takže jedině příprava předem..
UTP a koax 75ohm mám spoustu, takže můžu natahat klidně po dvou. Jen tahat HDMI (natož 2x) je na těch 10metrů dost drahé..
10M HDMI

20.04.2011, 19:51 |
DaveF on ti T#2 poradí ještě líp, ale záleží k čemu to propojení mezi PC a TV potřebuješ.
Pokud chceš přehrávat soubory přímo v PC a zobrazovat to na TV tak tam dej určitě HDMI kabel
Pokud chceš jen nějak přehrávat multimediální soubory, tak si pořídíš nějaký přehrávač s LAN a buď si nasdílíš disk v PC nebo použiješ NAS a v těhle případech ti stačí jen UTP kabel

20.04.2011, 19:53 |
DaveF nemůžeš tahat husí krky....a co až budeš potřebovat nějaký kabel vyměnit nebo upgradovat na něco modernějšího ???
V podstatě nemám co dodat.
V první řadě musíš mít jasno co chceš a mít jasno co dané přístroje umí. To, že AVčko má LAN neřeší přehrávání filmů, LAN je tam jen na muziku a internetová rádia. To platí i o TV, tak je to zas primárně na přístup na net, ale většinou jen na vybrané stránky. Takže na přehrávání z PC bych ke komponentům pořidil nějaký multimediální player a tím máš těch 10m vystaránou pouze UTP kabelem. Co se týče zásuvek u TV, tak je potřeba mít signál od antény na DVB-T případně satelit DVB-S, rozhodně dnes min. 2x, lépe 4x LAN připojení aby tam nemusel být switch (dneska má LAN TV, satelit, Bluray přehrávač, herní konzole, AV receiver, multimediální player a už ani 4 nestačí :-)). Pak je potřeba mít kanál nahoru k TV pro HDMI, scart, síťový kabel a to je ideální udělat obdelník 10 x 5cm z odsávání na digestoř. Další co mě napadá jsou reprokabely na přední repro, v případě 2.1 i cinch kavel na subwoofer a vymyslet u něj 230V připojení protože je aktivní.
Všude rozhodně tahat krkama, aby kabely šli v průběhu života měnit, HDMI nezůstane dosmrti...

21.04.2011, 11:11 |
art Tuner#2; Díky za info, ještě to tedy doplňuji:
Posílám obrázek pro lepší orientaci, abych se v tom také vyznal (jen skica na rychlo)..
Zakreslil jsem všechny prostory, které by měli být jakýmsi způsobem propojené, něco je jednoduché (např. internet k pc) ale i přesto jsem to tam připravil abych měl přehled o všech kabelech a na nic nezapoměl.
Měl by prosím někdo sílu dokreslit, nebo aspoň textem napsat, jaké kabely by měli být připravené mezi jednotlivými prostory?
A ještě dotaz ohledně toho HDMI 10m dlouhého.. Našel jsem totiž tento kabel za 300kč ale i za 3000kč. Nějaké doporučení pro který se rozhodnout v případě že by byl potřeba? (zdali už je ověřena kvalita u takto rozdílných cen stejného kabelu, a to tak že je lepší si připlatit?)
Jo a propojení PC s TV chci, kvůli filmům, hudbě z PC do zesilovače, a i pro kopii plochy - obraz monitoru na TV (nejen filmy ale i různé aplikace).

Co se týče 10m HDMI tak za 300,- bych se ho rozhodně bál. Takový nějaký rozumný kabely v 10m začínají kolem 1500,- a všechno je to o kvalitě a síle jednotlivých vodičů uvnitř, jejich izolace a stínění a provedení konektorů. Už jsem párkrát měnil na stavbě 10m HDMI protože prostě 1080P nepřeneslo...
Propojení těch prostorů.
Prostor 1 je jak jsem pochopil anténa, tam je to jasné, natáhnout koaxy.
Prostor 2 potřebuje 230V, HDMI, scart v případě že budeš mít nějaké starší zařízení, optiku nebo 2cinch kabel na zvuk z TV (v případě HDMI 1.4 a AV receiveru odpadá), anténní koax a LAN kabel.
Prostor 3 bude asi u Prostoru 4 v nějaké skříňce, která bude mít průchozí záda a tam schováš kabely. Tak bych to udělal já. Pokud je jinde a bude AV receiver, tak jen HDMI kabely do AVčka, pokud bude stereo zesík, tak HDMI pojedou z tohodle prostoru do TV (stereo zesík logicky neřeší obraz) a 2cinch kabelama pojedeš do zesíku na zvuk.
Prostor 4 reprákové kabely k L a R repru, k subwooferu 1 cinch kabel a 230V u subwooferu
Prostor 5 je asi jasný, internet a LAN síť aby si to propojil s multimediálním centrem. Na 10m HDMI a přehrávání z PC pomocí obsluhy PC bych se vys*al.
Snad jsem na nic nezapoměl, nemám moc času kdyžtak večer.

21.04.2011, 17:51 |
art
Tuner#2; děkuji, sice v tom ještě pořád tápu, protože tyhle zařízení jdou mimo mě, ale snad budeš mít ještě večer trpělivost: )
Když to udělám podle nově přiloženého obrázku (určitě jsem něco přehnal) tak by mě nemělo nic překvapit..je to tak?
Další dotaz - je ten multimediální player nezbytně nutný? Přehrávání z PC pomocí obsluhy PC mi nevadí.. Zjednodušší situaci AV receiver (tím že by odpadnul multiediální player a zesilovač)?
V případě že by mi stačilo vlastně poslat zvuk a obraz (bez někajého opoždění) z PC do TV a reprosoustavy, je proto nějaká jednoduchá varianta? pc nemám (nové) takže bych grafiku a zvukovku přizpůsobil, když to tak ale po sobě čtu tak pak ani ten multimediální player nevychází tak draze, takže asi varianta 1 je nejoptimálnější že? Budu ale moct na tv pak pouštět i nemultimediální aplikace (víceméně obraz monitoru)?

21.04.2011, 17:52 |
art | Upraveno: 2011-04-21 17:53:41
jo ještě ten nově přiložený obrázek :o)
(varianta v které snad budu na vše připraven??)

art: Nejsi na vše připraven, pokud budeš mít AV receiver s HDMI vstupy a výstupy, tak nemáš HDMI kabel mezi AV a TV a to je jen první věc co vidím. Řešit kabely, když nevíš co tam bude za konkrétní zařízení je prostě total blbost. Dej tam krky, hodně krků a hotovo.
Multimediální přehrávač není nutný, ale je to o tom pohodlí, obsluhuješ to klasicky DO, navolíš zvuk, titulky, když chceš si udělat kafe, dáš pauzu a nemusíš běhat k PC. Internet ale přes to plnohodnotně mít nebudeš, na to musí být HTPC...
Pokud chceš teda PC k tomu připojit, tak HDMI z PC do TV a z TV musíš nějak vyřešit zvuk do zesíku. Pokud to bude strereo, tak TV musí mít 2cinch výstup (bacha některý už mají jen optiku). Pokud to bude AVčko, tak buď optiku a nebo HDMI 1.4 umí zpětný zvukový kanál z TV do zesíku.
Jednoduše řešeno, řešíš něco co nemá řešení, protože způsobů jak to propojit je milión a navíc nevíš co konkrétní přístroje budou mít za vstupy a výstupy.

22.04.2011, 11:05 |
art Tuner#2; Vlastně ano, je to teď spíše neřešitelné, když nevím co tam bude přesně za přístroje. S největší pravděpodobností to ale vypadá na PC+TV+DVD+AVR+REPRO. Takže to hraje na variantu HDMI z PC k TV/AVR, ale počkám s tím. Až budu vybírat konkrétní přístroje, nebo je dokonce mít tak asi vznesu zase pár dotazů. Zatím díky