Navštíveno 1307x

čau lidi, neřešili jste někdo podobný problém?
zub času už na mě zapracoval a rozhodl jsem se postavit bejvák, zplodit syna a zasadit strom, ale co se peněz na stavbu chalupy týče, tak v tom vcelku lítám..
stavebko mám, ale pár lidí už mi říkalo, že je lepší hypotéka než stavební spoření.
co myslíte že je výhodnější když chci půjčit dejme tomu dva míče?
Hypoteka ze stavebka.. uz se to tu nekolikrat resilo. My to ted taky tak budem delat...
co člověk - to názor - to zkušenost.
osobně jsem bral hypo - když ptáčka ... úrok byl nízký, po tří leté fixaci - asi z mého úroku chtěli dotovat nově příchozí .o) přešel jsem tedy na stavebko - 20 let stejnej úrok - toť moje zkušenost.

28.01.2011, 07:28 |
Hanes Stavebko, ale musíš mít naspořeno, jinak meziúvěr je dost nevýhodnej,navíc je tam fixovanej úrok na celou dobu placení-alespoň u lyšky. Taky mě to čeká a nemít naspořeno do cílové částky nevim co bych dělal.
stavebko je vyhodnejsi ,pokud mas nejake penize ,pokud nemas nic,je zrejmne vyhodnejsi hypo....

28.01.2011, 08:31 |
Bucci | Upraveno: 2011-01-28 08:32:35
jako Pavel... u mě jednoznačně hypo (s kvalitní nabídkou od finančních poradců jsem o 1% na úrocích níž než u stavebka - uvidíme co po fixu), ale tyhle věci sou strašně individuální.
takže: kontaktuj jakýhokoliv finančního poradce (klidně i 2, nebo 3) a ať se snaží (tyhle poradci jsou zadarmo, berou pak provizi z uskutečněnýho kšeftu od banky...)
jestli je dobrej bude znát situaci na trhu i vč. stavebka a vybere pro tebe to nej co může bejt... (jen si připrav nervy, je tam hromada lítání, papírování, schánění a všeho, pak lup lup... všechny papíry odevzdat a čekat jestli to vyjde nebo ne...)
edit: s tim, že právě ten finanční poradce musí dělat všechno pro to, aby to vyšlo a minimalizoval rizika případnýho zamítnutí

28.01.2011, 08:44 |
MazliG | Upraveno: 2011-01-28 08:45:48
podpis smlouvy na hypo - fixace 3 roky, úrok 4,1% - rok 2006 prosinec, čerpání od března 2007.
po skončení 3leté fixace mi dorazil úrok 5,53% / v mém případě 1780 kč měsíčně navíc při umořování stejného dluhu .o) / - řekl jsem odcházím - nabídli mi 5%, no a tak jsem stejně odešel k Lišce /proces přeúvěrování nevím s čím srovnat, tak s výletem do pekla možná + to ještě stálo asi 25 tis./ - 10let holt překlenovák, 10 let normoš. Na peníze to vyšlo tak, že kdyby mi u hypo až do konce splátek zůstal úrok 5%, přeplatil bych o 400tis. víc než u lišky - takže vím přesně 20 let kolik budu splácet a je to - nikdo by mě už do hypo nedostal - to by musel úrok jít na 3,5 % - pak jo .o)
co je fakt, že vyřídit hypo je určitě jednodušší na začátku, než řešit stavebka - to je asi jediný pozitivní. Dobrý den - beru tolik a tolik - dáte mi tohle ? ano - podepište to .o) Když jsem přeúvěrovával u Lišky, začínal jsem si už hledat na Vinohradech bydlení .o)
nehledě na flexibilitu zasílání splátek - máš - pošleš víc, dřív vypadneš z překlenováku a zase něco dolu, což u hypo moc nešlo
presne tak,mam taky stavebko a pohoda a uz jen 9 let a je splaceno..o)))

28.01.2011, 08:54 |
xSam Přesně jak píše Mazlig, získat stavebko je prostě docela dřina, ale určitě se to vyplatí. Navíc stavebko je oproti hypo mnohem transparentnější a víš přesně kolik a jak dlouho budeš platit. Do Hypo bych nešel i když je pravda, že jí dají bez problémů v podstatě každému.
U stavebka jsou další výhody, možnost kdykoliv umořit, kdykoliv bez problémů splatit, žádné debilní fixace a podobně.

28.01.2011, 08:57 |
MazliG | Upraveno: 2011-01-28 08:58:40
xSam: toť i moje zkušenost - víš kolik bude 20 let úrok, kolik budeš platit, že můžeš posílat klidně dvojku navrch měsíčně a dřív doplatíš - a né jako u hypo jen na konci fixace a ještě pomalu s pokutou .o( prostě mě hypo zklamalo.
pohybuju se ve stavebnictví - kolikrát se s lidma o tomhle bavim, poslední měsíce jsou hypo padly dolu - takže to "vypadá dobře" prostě je problém, že vláda - stát - hospodářství a pod. ovlivňuje úrok vydávaný na max. 5 let fixaci - což teďko padlo z důvodu menšího poskytování hypoték - ale podle mě to půjde zase leta teďko nahoru .o( prostě je to lotérka - jak to bude
a pak jak jsem psal - vyřídit si hypo je podle mě prostě 10% starostí vůči stavebku - člověk co už třeba staví a nemá čas řešit tuhle složitůru - sáhne občas prostě na hypo - s tím že to "pak třeba přeúvěruje" - jenže to je fakt peklo .o(

28.01.2011, 11:57 |
Shr3k Stavebko jednoznačně nejlepší podmínky, ale získat jej je dřina.

28.01.2011, 20:31 |
Bucci Mazlig, nesmíš srovnávat úrokovou sazbu 2007 a 2010... já se dostal na 5,21% a dlužno říct, že Liška mi řekla 5,75% + chtěli pomalu půl míče na účtu...
na druhou stranu měl sem nabídky z bank za 6,1% což je nesmysl
Bucci: ale to kamaráde právě musíš .o)) nejsem hloupej - než jsem to přeúvěroval stálo to dost času i peněz.
já jsem to přeúvěrovával v roce 2010 - na účtě nic a rozhodně ani prvních 10 let překlenováku nemám přes 5% kam mi pak couvla hypo.
- to "kouzlo" stavebka je v tom nafixovaném úroku na 20 let - u stavebka si můžeš srovnat úrok i v roce 2020 s letoškem.
a u tý mojí jednoduše dosažitelný hypotéky každých 3-5 let čekáš s čím na tebe vyrukujou a prostor k dialogu je max. v desetinách procenta .o(
howk - za mě hypo už nikdy - ale jak jsem psal, když couvne nějakým zárzakem na 3,5 % s vidinou, že to tak zůstane 10 let, jdu zpátky .o)

29.01.2011, 14:26 |
Bucci ale fix si můžeš stanovit na základě jednání s bankou... obvykle 3, 5, 7, 10 let...
ale tim hypo neobhajuju... v situaci ve který sem byl, když sem bral tak právě mě vyšla hypo líp...
to ovšem neznamená, že všem, ono je tam tak 10 faktorů, který to všechno ovlivňujou... a komukoliv může stavebko vyjít líp..
na kolik myslíte že se může ta úroková sazba vyšplhat? je to často přes 5%? to můžu mít u stavebka což se mi zdá docela dost..
momentálně je pro mě primární měnší měsíční splátka na delší dobu splácení i za cenu že v konečném důsledku víc přeplatim což mi hypo nabízí. U stavebka mi to ale nastavily tak že bych musel splácet větší měsíční částku kratší dobu, což se mi ale moc nelíbí protože musim i z něčeho žít. mno je to vcelku boj se rozhodnout tak uvidíme..
No, nevím co je kluci těžšího na vyřízení úvěru/překlenováku ze stavebka oproti hypotéce......dokládají se většinou stejný věci.
I stavebko se dá udělat na delší dobu (28let z nové smlouvy), kde teda bývá fix v meziúvěru na x let.
Na druhou stranu si vzít hypo a pak to přeúvěrovávat...je to práce navíc, ale hodně lidí to absolvuje, protože byli nalákáni na nízkej úrok, kterej po fixu už tak dobrej nebyl.