Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Význam umístění SW domácího kina "kvalitu" basů

o Navštíveno 1978x o
o 18.12.2010, 13:03 | DaveX
Ahoj,

chtěl bych se zeptat zejména těch, kdo této problematice rozumí, zdali to má nějaký velký význam. Současně mám SW umístěn pod stolem v rohu místnosti. No, zdá se mi, že basy poměrně dost hučí. Může to být tím, že to je v rohu místnosti a basy se odráží od stěn a od stolu? Na foto 1 je umístění SW, na foto 2 je to líp vidět. Mám pokoj 4,5 na 4 metry. Je to právě divné v tom, že jak se postavím ke skříní na druhou stranu, tak ty basy jsou krásně "měkké" a hluboké. Když ležím na posteli nebo sedím u počítače, tak to prostě hučí.

foto k příspěvku  od DaveX

o 18.12.2010, 13:04 | DaveX

foto k příspěvku  od DaveX

o 18.12.2010, 13:39 | Tuner#2 | Upraveno: 2010-12-18 14:42:17
Ano umístění reprosoustav (nejen subwooferu) má velmi vysoký dopad na frekvenční charakteristiku a v běžné akusticky neupravené místnosti se dá frekvenční charakteristika rozhodit klidně +/- 20dB!!! takže ve finále i kvalitní bedna, která se v mrtvé komoře vejde do +/- 2dB se dá zazdít špatným umístěním...

Roh je úplně nejhorší místo, dojde obvykle ke zdůraznění vyšších basů a to je ono hučení, čím více jsi od stěn/rohu, tím méně se akustika místnosti a odrazy projeví na zvuku, proto ani bedny, ale ani posluchač by neměli být blízko stěn!

Navíc na basech je frekvenční vlna již poměrně dlouhá, podle frekvence i v řádech metrů a proto vlivem odrazů kde se potkají dvě vlny se můžou odečíst (vytvoří se "hluché" místo) a nebo sečíst (vytvoří se hlasité místo) a proto je hlasitost hlavně na basech závislá na poloze posluchače kde v pokoji je a proto ideální místo poslechu je jen jedno, spolu s ideálním umístěním beden. Mnohdy ale ta místnost to ideální místo nemá pak je to o hledání kompromisu umístění beden a pozice posluchače.
o 18.12.2010, 13:42 | vypuk | Upraveno: 2010-12-18 14:43:36
Nepřipadá ti blbé mít takhle nasměrovaný ten sub?

Zkus si trošku pohrát s ekvalizérem, trošku přeorganizovat to, co je na těch fotkách(vím, nepůjde ti vidět do case a nikdo neuvidí suprčupr průhlednou bednu s tou modrou a zelenou :) ) - zkus dát subáč vedle stolu... Mi to zase dělá jinou "věc" - když se postavím na stoličku pro cosik, tak mě z basů bolí hlava - ale taky mám prostor 1.5mx2m :) Ale to mám "pouze" Z-3 Logitechy...
o 18.12.2010, 13:45 | Tuner#2 | Upraveno: 2010-12-18 14:46:22
Vypuk: Ty z fotek poznáš kam má woofer membránu? Co když je to bandpass a já vidím bassreflex - pak je umístění úplně v pohodě (vyjma toho rohu) ale to jsem psal.

Hrát si s ekvalizérem je totální blbost to by to musel být špičkový DSP procesor, co na základě měření dokáže pohnout s jednotlivou frekvencí bez toho aby to zasáhlo o tři a víc oktávy vedle další frekvence jako to dělá obyč ekvalizér...
o 18.12.2010, 13:51 | vypuk
Poznám bedny a vím kde mají membránu ;) Můžeš laskavě někdy přestat odmítat metody typu "pokus/omyl", i když třeba si myslí lidi, že by to mohlo jít? Neublíží to ničemu, a buď pomůže nebo to neudělá nic :)
o 18.12.2010, 13:53 | Tuner#2
vypuk: OK, pokud znáš tyhle "repro" a woofer má membránu do zdi, tak je to skutečně špatně... Já bohužel, nebo spíš bohudít tyhle chrastítka neznám. Sorry.
o 18.12.2010, 13:56 | vypuk
Chrastítka? Logitech to je, ale nějaké asi jiné Z-5500 - jelikož nevidím nikde ten ovládací "panel"... Stejný sub to má, repro taky(má sundané ty látkové "mřížky"), jen mi nesedí počet připojených repro... A vůbec - ty neznáš z-5500? :)
o 18.12.2010, 14:01 | Nismo.Power
taky sem s tim u logitechů zápasil..... mám z-5500 v místnosti tak 4x4m ..... měl sem taky jedno takový místo kde se to prostě posčítalo a nedalo se tam pomalu stát tak sem laboroval s umístěnim a natáčenim a normálně sem se ho tim zbavil.... rozhodně teda nedávat reprem ke zdi resp. nechat mu tam minimálně fóra ale já mám reprem do prostoru a vedle BR nechat tak 10-20cm alespon jinak to zní jak když ti táhne oknem vzduch... teprv u 5500 když se okotlej tak z BR leze neskutečný množství vzduchu a sám o sobě ten BR je výborně odladěnej že "nefuní" ale jakmile ho dám tak 15cm a mín k překážce tak už začíná bejt slyšet..... tim pádem ve výsledku mám SW taky pod stolem u pc nasměrovanej pod židly a BR dost místa do strany a i když sedi u pc a mám na něm hody tak vpodstatě nevim odkud ty basy jdou.....
o 18.12.2010, 14:03 | Tuner#2
vypuk: Neznám, já prodávám kvalitní reprosoustavy a to bakelitové aktivky k PC opravdu nejsou.
o 18.12.2010, 14:06 | Nismo.Power
a trošku bych si pohrál s umístěnim satelitů dál od tebe..... je mi jasný že to máš jen tak narychlo když si je nedávno koupil ale takhle blízko k sobě to na tebe musí křičet i při nízký hlasitosti... chce to udělat víc "prostorovej zvuk" s nima né to takhle mířit na sebe... oni sou sice malý ale kurevsky šikovný ty malý hajzlíci :)

Tuner : neznalost neomlouvá ;-) myslim že kdybys poslech 5500 tak by si na ty "chrastítka" změnil názor.... THX certifikaci to nedostalo jen tak zbůhdarma..... ano pravda že nic jako velkej středobas tam nenajdeš, je tam jen velkej bas a malý středovejšký takže v tom střednim pásmu to neni jak nějaký sloupáky samozřejmě ale cena výkon sou to opravdu nepochopitelný repro ;-)
o 18.12.2010, 14:09 | vypuk | Upraveno: 2010-12-18 15:09:51
Tak to ti doporučuji si je někde poslechnout, za tu cenu je to asi nejlevnější x nejlepší, co si k pc můžeš dát... A vybavit si s tím domácí kino, ale to už k tomu sluší potom jenom a jedině plátno... Snažím se na ně našetřit už pár let - marně, tento rok to "vyhrál" monitor, ale taky žádná hitparáda... ;)

Souhlas s nismem, THX to nemá jen tak "ze známosti"... Když to tohle logo má, tak se aspoň ví - za co... :)
o 18.12.2010, 14:13 | Tuner#2 | Upraveno: 2010-12-18 15:14:02
Nismo.Power: Obávám se, že když mě neuspokojí ani Tannoy Arena a pod. systémy za 50.000,- tak že tohle fakt ne. Prostě takhle malá bedýnka nikdy nebude mít to správné tělo nástroje, jeho masu a barvu a nikdo mě to nevymluví. Nejsem ortodoxní hifista jako Zdeny, doma mám obyč sloupy z úplně základní řady Bowers Wilkins, ale ještě jsem neslyšel malé satelity se subwooferem, které bych snesl víc jak jednu skladbu...

Jo a THX kor ty základní licence je jen o tom zaplatit dnes za tu úplně bezcenou značku. Pamatuju doby kdy THX něco znamenalo a třeba obyč firma Jamo si to zasloužila pouze u svých repro na kino set bratru 100.000,- s woofrem 38cm s perfektní kontrolou membrány, ale to už je dávno pryč. Dneska je THX select, ultra, ultra2 atd. atd. nikdo se v tom nevyzná a hlavně je to jen o licenci co si výrobce koupí... Hnus a podvod na lidi, ale jak vidím, ovečky tomu snad i věří, stejně jako tomu, že tu máme LED TV a že plazma žere :-/
o 18.12.2010, 14:16 | crestik
mě by spíš sralo, víc než zvuk, ten kabelovej bordel :-))
o 18.12.2010, 14:22 | vypuk | Upraveno: 2010-12-18 15:22:17
Kdo na to má, aŤ si to koupí... :) Tak to jo, hifista nejsem bůhvíjakej, ale vždy se dívám na poměr - co si můžu dovolit x co mi to dá x první dojem... a zatím mi to funguje :)
Tunere, vzhledem prostě k tomu faktu, že poslouchám mp3, koukám na dvdripy nebo prostě jen tak se poflakuju po youtube a jiných - tak mi vychází tohle jako nejlepší volba, umí to zahrát pomalu cokoliv... prostě nehledám na zvuku chyby, hledám jen to, co se mi lépe poslouchá a na co mám. A to tyhle repro splňují na 200%, a ještě jedna taková skutečnost - proč si myslíš že jsou už asi tak 5 let v prodeji? :) Za ty roky spadla cena cca o 4 nebo něco přes 4 tisíce :)
o 18.12.2010, 14:24 | Nismo.Power
jasan že tě to neuspokojí, ale věřim že bys čuměl co za tu směšnou cenu uslyšíš....
samo THX tříd je hromada, v dobách kdy jsem si koupil Z-560THX tak sem koukal na Lucase a bylo jich tam pár a mezi nima byly právě ty logitech a byly tam velice dobře hodnocený... akorát Z-560 sem spálil tak sem před 7mi lety koupil 5500 a od tý doby naprostá spokojenost ! Už v dobách Z-560 na mě bylo hromada stížností od okolních RD že prej maj na zahradě diskotéku a že neslyšej vlastního slova....a kámošovi rodiče si koupily za nějakejch asi 130k v tý době "domácí kino" od SONY a zjistil sem že ty pitomý Z-560 v tý době koupený za 7 777,- hrály jak kvalitnějc tak udělaly větší bordel než slony kino :)

BTW co je tohle....sem ted našel na youtube a jak to jako má fungovat ? :D

[ Link ]
o 18.12.2010, 14:25 | DaveX | Upraveno: 2010-12-18 15:25:52
vypuk: jsou to logitech Z5300 a membránu to má uvnitř.

crestik: kabely budu řešit až po umístění. nechce se mi je totiž 1000x svazovat atd.
o 18.12.2010, 14:27 | vypuk
Nismo, tuším že to funguje stejně jako tohle pro iPhone [ Link ]
o 18.12.2010, 14:28 | vypuk
Tak pardon, omlouvám se Tunerovi, jsem ani nevěděl, že se dělají tyhle bezmembránové :)
o 18.12.2010, 14:29 | Tuner#2
Nismo.Power: Srovnávat to s kinem od Sony je víc než úsměvné, to ví snad každý kdo do zvuku trochu dělá, že Sony hraje jak plechovka a je to snad nejhorší co jde ať už v autohifi, či home hifi koupit. (čest vyjímkám z řady ES neboli Esprit, ale to už je stejně minulost).

DaveX: Takže bandpass a měl jsem pravdu, v tom případě postupuj dle toho co jsem psal na začátku, snad tomu rozumíš, pokud ne, chce to vyhledat na netu něco o základech akustiky a o frekvenční charakteristice a jejím ovlivnění místností.
o 18.12.2010, 14:39 | Nismo.Power
Tuner : jasně slony neberu, ale vysmál sem se jim že za to daj 130 nebo snad víc v tý době a hrálo to asi tak jako ty dřevěný geniusy v tý době za 3k... :)

stejně by mě zajímalo jak přesně může mobil měřit SPL :))
o 18.12.2010, 15:02 | 323Marty
Něco málo užitečné teorie pro všechny.

[ Link ]

[ Link ]
o 18.12.2010, 15:03 | /// MiŠeL /// | Upraveno: 2010-12-18 16:03:15
mě zrovna přijde že spl meter měří ze všech aplikací nejhůř :-))
o 18.12.2010, 15:52 | DaveX
Tuner#2: díky moc, zkusím to dát jinde

Vypuk: já nikomu case nemusím ukazovat, já prostě do počítače rád vidím :) nějak jsem si na to navykl od té doby, co jsem měl vodníka ;) jde mi o to, že je to není jen tak si to zorganizovat, když mám tiskárnu na druhé straně, tak co se týče elektriky atd atd.

Každopádně zkusím dát sw jinde a budu experimentovat. Uvidíme, co z toho vyleze.
o 19.12.2010, 12:43 | Zdeny60 | Upraveno: 2010-12-19 13:43:15
Já se obávám, že nejlíp bude tomuhle SW na balkóně. Tam nebude tolik hučet.

PS. v této kategorii se sčítá to nejhorší, co mpůže při reprodukci nastat:
- akusticky zcela nevhodný prostor
- podpůměrná technika nedosahující základních, pro slušný poslech nutných, parametrů
- neslyšel jsem dosud žádný SW v ceně do 50.000, který by se dal poslouchat a nezačal mě po chvíli sr*t (Tuner jistě promine:-) )

Takže máš dvě možnosti:
- buď si na to bučení a hučení zvykneš
- a nebo nezvykneš a vyhodíš to.

Lidi už se kuwea proberte a přestaňte tyhle sra*ky považovbat za spasení hudby, de fcato v kombinaci s řadovým PC!!! tyto hnojačky nehrály, nehrají a nikdy hrát nebudou. Ty budou jen syčet, bučet, dunět a zkreslovat. Ale hrát ne!!!
o 19.12.2010, 14:21 | Yawor
stejně je zvláštní, že většina lidí dokáže na jasně formulovanou otázku - mám takové vybavení a takové podmínky,jak změnou podmínek projev stejného vybavení zlepšit - jasně odpovědět...
o 19.12.2010, 14:38 | muSlim
2 Yawor: :-)))))))
o 19.12.2010, 14:44 | Tuner#2
Yawor :-D
o 19.12.2010, 14:46 | Tuner#2
Zdeny 60 nezklamal. Ano souhlasím, že tohle je hnus a ne repro, ale zároveň nesouhlasím, že woofer pod 50tKč nehraje a že má dát woofer na balkón... To nejsou rady hodné odborníka...
o 19.12.2010, 15:25 | .mycTD
yawor: :-)
o 19.12.2010, 16:32 | Nismo.Power
jo asi před 10ti lety sem slyšel u strejce sestavu burmester nebo jak se to jmenuje asi za 6,5mega.... ano hraje to pěkně ale potřebuju to ?
troufám si tvrdit že bych ani nepoznal rozdíl nezi SW u 5500 a nějakym SW přes 50k :) prostě já to nepotřebuju a Z-5500 hraje líp než valná většina sestav co jsem kdy kde slyšel a sem s nima už leta spokojenej tak proč bych to měnil :)
operu a jazz neposlouchám takže mi to je uplně putna :)
o 19.12.2010, 17:05 | Zdeny60
Já jsem chtěl je poukázat na to, že ze Š120 Mercedsa Sklasse neuděláš. Nic víc, nic míň. Prostě fyzika a akustika obzvlášť má své jasné a nekompromisní zákony - navíc na druhou.
o 19.12.2010, 17:50 | Nismo.Power
já zase jen poukázat na to že tady většina nepozná rozdíl mezi Š120 a Sklass protože je hluchá z auta....... :))
o 19.12.2010, 20:22 | DaveX
Zdeny60: no ony ty logitechy před 5 lety stály kolem 8000. Jsou to skoro 5500 akorát s menším výkonem. Je mi úplně jedno, že máš doma aparaturu za x,y tisíc. Já se ptal na otázku, na kterou mi tuner bez debilních připomínek jasně odpověděl. U mě prostě není logické si k 23" palcovému monitoru kupovat repra za tisíce, když toto bohatě stačí a po aktuálním umístění už nehučí. K počítači nic lepšího neseženu.

Ono byla asi chyba napsat domácí kino, když to jsou repra k PC. A takový gurmán zase nejsem. Takže jako Nismo.
o 20.12.2010, 06:20 | Zdeny60
DaveX: nerozčiluj se, to, co popisuješ v prvním příspěvku, je běžný a nezvratný jev u levného zařízení. I když bude tvůj SW nainstalován v tom nejlepším místě, bude hrát stejně na pi*u, jka hraje teď. Jeho konstrukce je prostě prachunterhuntšmejdová a to jka basového měniče, tak hlavně zesilovače, protože ani jeden z nich - a to pomíjím plastovou (zřejmě, ale i kdyby ne) ozvučnici na to, aby to zahrálo měkký a hlubkoý bas bez průvodních problémů, prostě nemá a toně nezbyde, než se s tím vypořádat.

A jestli to máš jako kulisu k PC, tak to neřeš.

Ale k tvému dotazu tedy - řiď se tím, co ti naspal Tuner2. V první řadě to vytáhni z toho kouta. Víc pro to neuděláš. Nemáš totiž ČÍM.
o 20.12.2010, 11:13 | Tuner#2
Zdeny60: Co tady má za smysl přirovnání Š120 a S-klasse? nehledě na to, že nevím kterej blbec by chtěl zabít tak lehké a obratné auto s dobrýma jízdníma vlastnostma naložením 2 tun váhy z S-classe. Porovnáváš jablka s hruškama jako už nohokrát zde...

Nismo.Power: Teda ty ses tady ukázal, kdyby se všichni řídili tím co píšeš, tak krachujem. Naštěstí jsou pořád ještě lidi co vybírají bedny a třeba a za 20tKč a asami uznají, že jsou v tom velké rozdíly z hlediska kvality zvuku...
o 20.12.2010, 11:33 | dedo
ja som mal logitechy 2,1 ku počítaču, a vymenil som som ich za síce priestorovo náročnejšie riešenie, ale aspoň to hrá. V bazáre som si kúpil za 50€ 20ročnú vežu pioneer s origo troj-pásmovými bedničkami, a zvuk je nebe a dudy... Naozaj sa to nedá porovnať, tie detaily, presnosť to je ako keď porovnám seriovú hudbu co som mal v atue ked som ho kúpil a to co tam je teraz.... Takmer
o 20.12.2010, 13:27 | walish | Upraveno: 2010-12-20 14:27:59
.
o 20.12.2010, 13:28 | walish
Takže jsme se opět dozvěděli,že pokud si chcete pustit film nebo mp3 v PC, našetřete si aspoň 200tis. na základní repra,jinak si vypněte zvuk,protože se to nedá poslouchat :)

Ach jo
o 20.12.2010, 15:08 | dedo
Walish podla teba je 50€, 200 000 ???? Ale pravdou je že tie/nie konkrétne, všetky/ pc reprá stoja za hovno, a niekedy ani za to... a kto tvrdí opak, je jednoducho hluchý. Možno ako krovie potichučky to stačí, ale ak chce mať človek z hudby zážitok, a nie len dunenie, tak by sa mal poobzerať inde...
o 20.12.2010, 15:13 | DaveX
Mi ty repra stačí, hrají pěkně, čistě a po odvalení wooferu z rohu nehučí. Toť vše. Na hry, hudbu (blues nebo jazz opravdu neposlouchám :)) to plně stačí a efekty u filmu jsou pomalu jako v cinestaru. A všechno všudy za necelé 2000 za z5300. Kdo na to má, ať si aparaturu za 200tisíc koupí.
o 20.12.2010, 16:08 | Dave0401
... tady je dneska veselo :)
o 20.12.2010, 16:12 | dedo
asi niekto nerozumie čítanému textu .... no nič..
o 20.12.2010, 19:29 | walish
dedo,to nebyla reakce na tvůj příspěvek;)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3061 sekund.