Navštíveno 616x

21.11.2010, 21:05 |
hawai čau, mam dotaz. někde jsem teď slyšel že firmám se dává záruka na zboží jen 1 rok a nebo jsou s tim jiný problémy. jak to přesně je? třeba např. u alzy. zejtra objednávám ntb a chci to vzít na firmu abych to mohl mít bez dph
pokud objednáš zboží jako právnická osoba (s.r.o., a.s. atd.) pak uzávíráš s prodejcem smlouvu dle obchodního zákoníku a ne dle občanského zákoníku (dva roky, odstoupení od smlouvy atd.) a záruka je většinou opravdu jeden rok... (třeba Acer to má vysloveně v prodejních podmínkách, že pokud je prodej na IČO, jedná se o záruku 1 rok)

21.11.2010, 21:18 |
hawai takže se to neřídí obchodem (alza) ale výrobcem (např Lenovo)?
jako mr. brain, tuhle "prasárnu" dělá mnoho výrobců vůči firmám - řeším to tak, že kupuju od výrobců, kteří nedělí zákazníky na kategorie :-D nebo připlácím záruku na 3 roky

21.11.2010, 21:26 |
hawai dobře, a takže když si připlatim záruku na tři roky, takže vlastně +1 rok jako normální spotřebitel, tak v případě že by to šlo přes firmu tak budu mít záruku pořád 3 roky?a neví někdo jak je to přesně s tou zárukou u Lenova?

21.11.2010, 21:27 |
Mr.Scully | Upraveno: 2010-11-21 22:48:06
Mě by zajímalo, jak se to vlastně pozná ten rozdíl - jde jen o to, jestli je na faktuře IČO? Protože já si koupil zboží na "firemní adresu", prostě Franta Novák, ulice 1, IČO atd., nicméně oni si spletli fakturační a dodací adresu a nakonec mi to přišlo na Franta Novák, ulice 2 a ani jedna zmínka o IČO. Tak ani vlastně nevím, jakou mám záruku :-) Pro účely DPH jsem si tam IČO na kopii faktury dotisknul (protože idioti mi nechtěli poslat opravenou fakturu), ale de facto originální faktura vypadá naprosto jako na soukromou osobu...

21.11.2010, 23:34 |
ps 2 Mr.Scully: Ze své minulé praxe jakékoliv upravení daňového dokladu = podvod, ikdyž se to běžně dělá :).
Jako takový platný daňový doklad (pro firmu) musí obsahovat IČ a DIČ. Teoreticky to může možná být při kontrole vyhozeno z nákladů nějakou drsnou kontrolorkou z berňáku.
ps - abych to uvedl na pravou míru, tak to bylo v podstatě neúmyslné :) Prostě objednám si něco na IČO, pošlou mi to na soukromou osobu, tak urguju změnu faktury, firma nereaguje, pak firma dokonce zkrachuje... takže si variantu s IČO vytisknu sám (poznat to absolutně není), úřad to uzná (odečet DPH), no ale pak chci reklamovat a pořád mám tu originální fakturu na soukromou osobu (kterou jsem nechtěl)... takže asi mám dva roky, ne? :-)

22.11.2010, 08:13 |
Bucci HP to má ve svejch podmínkách taky.... jakmile je tam IČO tak je to podle obchodního zákoníku (zároveň se předpokládá, že si to ta firma dá do daní...)
Již se to tady mnohokrát řešilo.