Navštíveno 1034x

Tak jsem se přidal do party a koupil si nějakej ten krám. Teď ještě nějaký lepší sklo za dobrou cenu, polarizák a budu spokojenej :)
(pro zvědavé - Canon 400D+seťák 18-55, 3,5-5,6, z bazaru za 5,5k)

13.08.2010, 17:06 |
Nora ještě nezapomeň na post-processing :)

13.08.2010, 17:16 |
Tvrdak | Upraveno: 2010-08-13 17:30:57
No já tomu zatim skoro vůbec nerozumim, tohle bylo syrový...učim se :)
Což mi připomíná-jaký objektivy bych si měl koupit? (uvažuje bazar a co nejlevněji, aby to bylo lepší než seťák) A popřípadě literaturu?
Vítej v klubu - vidíš, za 5500 máš daleko lepší strojek než většina lidí, co si koupí kompakt za desítku.
Kolik chceš do objektivu (nebo objektivů) vrazit peněz? Asi každý objektiv bude lepší než seťák. Ale jestli chceš jak záklaďák, tak teleobjektiv, tak počítej s nemalou investicí.
Jinak literatura - cokoliv od Romana Pihana - knížka za 600, ale máš tam všechno :)
Děkuji, chtěl jsem něco na portréty, základní focení. Dost se mi líbila bazarová pevná 50, za 1000kč. O ceně jsem uvažoval něco okolo 5tisíc za něco s podobným rozsahem (ikdyž viděl jsem i 17-200) ale bojím se aby to fotilo lépe. Opravdu lepší světelnost začíná až v cenách přes 10tisíc a to si nemohu dovolit. A pokukoval jsem po širokoúhlých, ale to už jsou zase peníze, a těch není nazbyt :)
asi nej záklaďák cena/výkon je TAMRON SP AF 17-50/2,8 XR Di II LD ASPH - (mě ale vadilo pomalejší a hlučnější ostření, jinak opticky paráda)
pevná 50/1,8 je taky moc dobrý sklo za málo peněz :-)
za chvíli přijde na řadu stativ, brašna/batoh, ext. blesk, filtry.... a už se vezeš :-))
Rozhodně si kup pevnou padesátku, ale nesplést s tou na kinofilmové zrcadlovky bez AF. Nicméně 50/1.8 za litr podle mě neseženeš ani ojetou. Já ji mám z ebay za dvojku.
Tamron 17-50 je dobrá volba (hlavně kvůli světelnosti), mám ho sám (a budu ho asi i brzo prodávat), jinak asi i Sigma dělá něco podobného.
jako xenon04 - tamron 17-50f/2,8 nebo sigma 17-50f/2,8 - na aukru nebo paladixu se občas nějaké sklo objeví za slušné peníze.
Ta plastová 50 je fajn, mám jí taky:-)

14.08.2010, 08:57 |
Crimson | Upraveno: 2010-08-14 09:09:57
Na trhu jsou jen dva kvalitní objektivy do 10tis. - myslím Zoomový
Zmíněný Tamron 17-50mm f/2,8 VC (musíš narazit na dobrý kus)
a Sigma 17-70mm f/2,8-4 OS Macro HSM
U mě vyhrála Sigma, byť někde se zdá kresba Tamronu lepší,
ale sami majitelé mě od něho odrazují..
Sigmu jsem testoval a zamiloval jsem se ..
Srovnání:
[ Link ] PS: můžeš vzít i bez OS tu Sigmu v pohodě (-3tis.)
Ten Tamron opravdu trpí na odlesky a navíc má trošku horší zpracování (uvolňuje se postupně přední člen), což ale nemá vliv na fotky. Nicméně když jsem volil, tak stejně tehdy vyhrál v porovnání s ostatními.
Ale nevšímal bych si verze VC (se stabilizací), to už jsme na deseti tisících a za ty prachy už by se asi našlo něco lepšího (zas tak úžasný recenze ta nová verze Tamronu nemá).
Tak to si pořidil za dobrou cenovku :-)Já jsem si taky nedavno koupil Canona 400D taky se setovym objektivem za 7000kč Sice mi dal borec k tomu už i batoh na fotak i brašnu. Taky se už koukam po nějakem lepšim skle,max 10 fiku tak taky uvitam nějakou tu radu. :-)
Flexar - to taky není špatná cena, vždyť fotobatoh přijde na 1-2 tisíce a brašna taky není zadarmo.
Chce to specifikovat, co přesně hledáš... rozsah ohnisek, světelnost a teprve podle toho vybírat. Ale je fakt, že za desítku seženeš kvalitní objektiv jen u jiných výrobců než u Canonu. Canon je cenově prostě trošku jinde.
Mr.Scully: Tak jsem začatečník se zrcadlem,takove ty pojmy ohnisko,světelnost to je trochu pro mě španělska vesnice :-))Holt budu muset trochu číst :-D
Rozsah ohnisek = de facto rozsah zoomu, od nejkratší vzdálenosti (zabereš hodně "do šířky") po nejdelší (fotíš hodně "do dálky"). Pak jde ale o to, že větší rozsah zoomu se obvykle rovná horší optické kvalitě atd. Není to prdel najít správnej kompromis :-)
na objektivy je hodně dobrá pevná 85mm, ta 50mm 1,8 je docela špatně zpracovaný, obyč plastik, to už raději 50mm 1,4 ta je mnohem lepší a má lepší ostření, ta padina sice dává hezké fotovýstupy, ale zase ta práce s ní není tak příjemná jako s tou 50/1,4...Jinak Tamron je perfektní objektiv, sám ho mám a nedám na něj dopustit, ale jak někdo psal výše, každý objektiv bude lepší než ten seťák, jinak hodně recenzí je na
[ Link ] a perfektní bazar je na www.paladix.cz
Není ten Tamron lepší, když má světelnost pořád stejnou?
Ještě musím něco pohledat, co se týče širokoúhlých...ale nejlprve koukám ten Postprocessing, to mi dělá problém...
Dave - no ale jde i o prachy :) 50/1.8 je za dvojku, 50/1.4 přinejlepším za 6500 z bazaru a o tolik lepší fakt není (jen to zpracování a ostření).
Tvrdak - jj, konstatní světelnost je dobrá. Sigma má zase o něco delší rozsah.
Pánové, jsem student, takže 6k dám leda tak za 50 i za Tamrona najednou :D
Dá se někde najít nějaké čtení na téma postprocessing?

14.08.2010, 16:04 |
Nora Na PP si kup raději nějakou knížku, já kupuju především od Scott Kelby a Dan Margulis
dnes jsem se všiml, že uvnitř té pevné 50ky mám chloupek,
přesně uprostřed čočky, na straně bajonetu, dá se s tím něco udělat ?
Tvrdak: ještě nad tím seťákem nelámej hůl a zkoušej jeho možnosti :-)
spousta lidí by neměla takový výstup jako fotky z odkazu se sebelepším sklem... přitom je většina pořízena právě tím seťákem i za pomocí filtrů na EOSu 300D (viz exif a popis vlevo)
[ Link ] jen se pak spousta věcí musí doladit v digitální temný komoře...
literaturu jak psal Mr.Scully - od Pihana Mistrovství práce s DSLR, Mistrovství práce s se světlem (nebo stačí pročíst jeho stránky (
[ Link ] )
doporučuje se i Bryan Peterson - Naučte se vidět kreativně
k postproc. v PS teď vychází pěknej videotutorial v časopisu Digitální foto (10 dílů - v aktuálním čísle je díl 4.)