Navštíveno 428x

1. Koupil jsem digitalni spinaci hodiny pro obehove cerpadlo a obcas se stane (1 x za mesic az dva mesice), ze ty hodiny se uplne zresetuji a ztrati se i vsechny ulozene programy. Vysledoval jsem, ze se tak stane pri sepnuti - proste nastane cas pro sepnuti, cvakne rele a reset pristroje, jako kdyby chvili nemel napajeni, i kdyz tam baterka pro tento pripad je. Myslel jsem, ze to je vadou hodin, vymenil jsem je a je to stejne.
2. Pro automaticke zavlazovani jsem koupil hodiny, ktere krome fungkce otevirani ventilu, maji moznost ovladat motor cerpadla - na dvou kontaktech se v dany cas objevi stridavych 24V, takze jsem koupil odpovidajici rele (spina motor cerpadla 220V). Zajimave je to, ze k tomu resetovani tam nekdy dochazi take. Proste sepne relatko a ty hodiny se resetuji, i kdyz tam je baterka pro pripad ztraty elektriky ze site. Kdyz odpojim to spinani pomoci rele, tak k resetu techto hodin nikdy nedojde.
Uz mi to neprijde jako nahoda, ale co za tim je, mi zustava zahadou -¨jako kdyby tam dochazelo neco jako ke zkratu ?
ke zkratu nedojde, prostě tam prolítne někde nějaká špička. Pokud jsem pochopil dobře, tak ti to shodí relé. Tohle přesně jsem řešil u jednoho stroje, kdy v rozvaděči byl obyč termostat, a když sepl/rozepl, tak 10cm vedle relé se na 1s vyplo a hned se nahodilo, přitom spolu vůbec, ani oklikou nesouvisely a do cívky šlo napájení pořád. Termostat spínal 230stř, v relé bylo všude 24ss.
Řešením je zkusit vyměnit relátka za uplně jiný typ, přehodit na jinou fázi, jestli je kde, dát to dál od sebe, pak mě napadá stínicí plech (i když to možná proběhne po kabelech)
Ty zarizeni nejsou u sebe, ale hooodne daleko od sebe, ale stejne priznaky s tim resetem. To sepnuti rele je planovane, ale pri nem dojde k te napetove spicce jak pises, asi jak se sepne dane zarizeni. Takze otazka v podstate je, jak na tu napetovou spicku ?
...nějaký filtr by to mohl pobrat, asi RC filtr, už jsem dlouho ze školy :-)
crestik ja prave taky - pan ucitel elektroniky by ze me ted nemel radost. Ale uz jsem neco nasel o tlumicich diodach.