Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Pevnost sloupu na tlak

o Navštíveno 691x o
o 28.03.2010, 17:40 | Zbyšek | Upraveno: 2010-03-28 17:41:26
Řeším teď rekonstrukci podkroví a potřebuji tam osadit dva sloupy, které budou podpírat střechu. Původní návrh bylo osazení jackelu 100x100x5mm, přičemž do jednoho ze sloupů by se navedly zásuvky a vypínač. Moc se mi ale nelíbí ten možný kontakt se železem a případný problém. Proto začínám řešit, jestli nedat jen I profil a obložit to dřevem (vytvořit imitaci dřevěného sloupu), čímž by vznikl při vyosení Ička dostatečný prostor pro elektroinstalaci.
Myslíte že I profil bude mít nějak zásadně nižší pevnost na tlak? Nejlepší by bylo dát tam trubku, ta je na tlak nejlepší a nehrozí, že by se zbortila, ale zase je na prd skrz připevňování obkladu.

o 28.03.2010, 18:14 | tmx.806
U techto delek uz nemluvime o tlaku, ale o vzperu - z toho urcite vychazel i pevnostni vypocet. Takze pro tebe bude nejjednodussi nekde sehnat tabulky, kde se vyskytuje u daneho profilu hodnota "kvadratickeho momentu prurezu". Neni moc dulezite, jak se to pocita (vzper) - tobe by melo stacit aby hodnota tveho noveho profilu byla v kazde z os (x,y) vetsi nez puvodne navrhovane 100x100x5. Snad si to pamatuju dobre... :-)
o 28.03.2010, 23:12 | DaveF
moc ti to asi nepomůže ale já jsem podepíral vaznice u dost velké střechy (půdorys 16,5 x 11m) na 3 x 2 místech a buď 2x I140 (svařený k sobě) nebo trám 160x160.
o 29.03.2010, 09:46 | Zbyšek
DaveF: právě že tvá odpověď mi pomohla.
To že by se vyměnily jackely za Ička je jen můj návrh a i ty jackely byly můj návrh. Není to nijak spočítáno, že to unese, ale jen logická úvaha, že jelikož na stejné střeše mají všichni sousedi jeden dřevěný sloup 160x160, tak já chci dát dva menší. Logicky si myslím, že to železo bude mít podstatně vyšší únosnost než to dřevo, proto jsem volil ten jackel. Ale jak už jsem psal, hodilo by se mi to Ičko.

Tedy pokud bych to měl brát opravdu nějak tabulkově, tak bych potřeboval k trámu 160x160 v délce dvou metrů alternativu v podobě nějakého železného profilu.

o 29.03.2010, 16:36 | DaveF
já mám ty sloupky tj. výšku vaznic 3,7m a v projektu byly ty svařený 14ky íčka. Tobě bude stačit určitě míň, ale chtělo by to spočítat.
Jinak to dřevo unese fakt hodně, je to plný materiál oproti železu. Děda říkal, že dřevo nastojato a ženská naležato vydrží hodně :-)
o 31.03.2010, 14:02 | Luke-Jeep
ŽEnská naležato a dřevo nastojato udrží všechno :-)))
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3 sekund.