Navštíveno 708x

Zajímalo by mě,jak to je,když koupím auto v jiným kraji a pojedu zpět jen s kupní smlouvou bez techničáku a zelené kartičky povinného ručení.hrozí mě při kontrole něco popř. jak se vymluvit?Jak to je s dálniční známkou,která je psaná ja jinou spz po přepisu auta,dá se to vyměnit?

09.03.2010, 13:29 |
MiniMike | Upraveno: 2010-03-09 13:30:29
jezdil bych klidne bez vseho, ale povinny ruceni je v soucasne dobe nutnost...
a jinak pokud by si nemel nic, jen kupni smlouvu, tak si myslim, ze hrozi toho dost...

09.03.2010, 13:32 |
Luke-Jeep | Upraveno: 2010-03-09 13:33:43
samozrejme ze s kupni smlouvou jet muzes... maly technicak by se mel vracet pri odhlasce... nicmene zelenou kartu mit musis...
dobrym zvykem byva, ze se nechava jeden dva dny pojistene auto jeste na puodniho majitele aby jsi ho mohl prevezt a zaridit si svoje pojisteni...
a dalnicni znamka jde vymenit... pokud mas utrzek a celou znamku tak to nebude na poste problem

09.03.2010, 13:33 |
CVakk měl bys sebou mít kopii techničaku a smlouvu a idelaně doklad o zaplacení

09.03.2010, 13:34 |
pali Jak pise Luke-Jeep. Prodaval/kupoval jsem auto 14 dni zpet.
ok,takže zelenou kartičku sebou a ofotit kdyžtak malej techničák,dík
Je to dokonce zakon, 10pracovnich dni muzes jezdit jen na kupni mslouvu-samozrejme ale zaplacene povinne ruceni na svoji osobu neb to byvale zanika podpisem smlouvy, ale jak pise luke ty dva dny to toleruji. dalnicku menit nemusis, oni si byvalou spz dohledaji v registru.
ja jsem si kupoval auto mel jen kupni smlouvu....a pojisteno na dva dny telefonicky....zastavili me a bylo to ok...
Ok super,díky moc,já se radši zeptal,než abych pal řešil nějákej průser.

09.03.2010, 15:43 |
DaveF trochu upřesním některé polopravdy:
- povinné ručení nezaniká prodejem, pokud si nový majitel auto nepojistí jde riziko na původního majitele
- kupní smlouva nenahrazuje osvědčení o registraci, které je nutno mít u sebe (ale bývá to tolerováno) - úřad ho při odhlášení dá zpátky a odevzdá ho nový majitel
- lhůta 10dnů je na přihlášení
a musím mít u sebe obě části zelené karty?
DaveF:
Jako prodejce aut, ti mohu rici ze povinne ruceni zanika podpisem smlouvy, v tom slova smyslu ze podpisem smlouvy je povinen si novy majitel udelat pojistku na sve jmeno, pokud tak neucini jiz neni problem prodejce, tomu povinnost mit povinne zanikla prave tim podpisem smlouvy. Umis si predstavit kdyby byla realna tva varianta??Kterej blb by si pak pojistil auto na sebe.-))
A kupni smlouva na deset prac. dni NAHRAZUJE OR. Opet umis si predstavit kde v sobotu nebo nedeli odhlasujes motorove vozidlo?.-)

09.03.2010, 17:20 |
DaveF citace z ckp.cz:
Motoristé se často mylně domnívají, že k zániku pojištění odpovědnosti dochází změnou vlastníka při prodeji vozidla. Podle platné právní úpravy však k němu dochází až v okamžiku, kdy pojistník,jeho dědic,právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka tuto skutečnost oznámí své pojišťovně. Je tedy důležité, aby prodávající změnu vlastnictví vozidla ohlásil nejen příslušnému orgánu registrace vozidla, v jehož registru silničních vozidel je prodávané vozidlo registrováno, ale zároveň také své pojišťovně.
Je třeba zdůraznit, že při změně vlastnictví vozidla pojištění odpovědnosti z provozu vozidla nepřechází na nového vlastníka. Nový vlastník se po dobu existence pojištění odpovědnosti předchozího vlastníka může v případě škody dostat do role pojištěného, ale původní pojistná smlouva na něj nepřechází. Nový vlastník má i tak za povinnost uzavřít svou vlastní pojistnou smlouvu. Původní vlastník by neměl mít zájem na tom, aby jeho pojištění odpovědnosti pokračovalo ve prospěch někoho jiného, neboť se tím jednak zbavuje možnosti požadovat po své pojišťovně vrácení nespotřebovaného pojistného, a jednak se vystavuje riziku, že v případě škody způsobené novým vlastníkem přijde o bonus.

09.03.2010, 17:26 |
DaveF [ Link ] Smlouva není techničák
Tomáš Beran vyvrací ještě jeden velmi rozšířený mýtus – že kupní smlouva nahrazuje po určitou dobu technický průkaz vozidla. V mnoha smlouvách, jejichž vzory lze zdarma stáhnout z internetu, je dokonce tato klauzule výslovně uvedena. (Autor tohoto textu dokonce s takovouto smlouvou úspěšně absolvoval policejní kontrolu, policista mě pouze požádal, abych si auto "brzy přihlásil".)
Přesto je to nesmysl. "Kupní smlouva nenahrazuje nutnost mít u sebe předepsané doklady, tedy mimo jiné i osvědčení o registraci. Výjimkou je jízda do místa registrace na dočasnou zelenou papírovou značku. U tuzemského ojetého vozu tedy jezdíte na původní doklady k autu, a to deset dnů – do té doby jste povinni auto převést na sebe," říká právník. V praxi to však často trvá déle. S nedodržením lhůty jsou sice spojeny i sankce, ale podle právníka není příliš pravděpodobné, že by byly uplatněny.

09.03.2010, 17:29 |
tesil Briann: placas nesmysly, nedavno se to tu resilo. Osvedceni o registraci ti zadna smlouva nenahrazuje a pri jizde si povinej ji mit u sebe - policajti to tolerujou. Povinny zanika ne podpisem smlouvy, ale ohlasenim na pojistovne.

09.03.2010, 17:56 |
DaveF je fakt, že by mě zajímalo jak to maj autobazary dělat :-)
možná proto to policajti tolerujou...

09.03.2010, 18:16 |
tesil jasne, tolerujou to, protoze by nebyla jina moznost, nez odvezt auto na plataku. Jde jen o to, ze furt se najde nekdo, kdo ti bude tvrdit, ze nejaka smlouva bazaru ti nahrazuje technicak. Ja bych to vzdy resil alespon kopiema.
Jel jsem z mostu do plzně z velkym techničákem kupní smlouvou a papírovou značkou, stavěli mě dvě hlídky, jedny zprudili a druhý pohoda eště si to auto prohlídly. Jinak tedko mam auto z aaa a jezdim z kupní smlouvou a zelenou kartou a pohoda
"S nedodržením lhůty jsou sice spojeny i sankce, ale podle právníka není příliš pravděpodobné, že by byly uplatněny."
no, a mě dneska stavěli, mám to v polopřevodu od května a poslali mě do správního řízení... to sem zvědavej jestli sankce uplatní :-/

10.03.2010, 10:05 |
.mycTD | Upraveno: 2010-03-10 10:09:08
Briann:
- podpis (jakekoliv) smlouvy pouze ztvrzuje, ze se na ni obe strany usnesly, jeji platnost muze byt i k jinemu datu.
- prodejce je majitelem do okamziku odhlaseni. pri te prilezitosti ti prostrihnou OTP a od TETO chvile bezi tech 10dnu.
kupni smlouva nenahrazuje vubec nic, pouze ti trochu prida na duveryhodnosti, ze jsi tu karu neukradl.
[edit] dodatecne se pak da samozrejme pouzit treba ve sporu s kupcem, ktery s autem mezitim neco zpusobil apod., ale to je zase jina vec.
muzes jet jen z kupni smlouvou pokud ti prodavajici da zelenou kartu nic nepokazis povine ruceni predchoziho majitele zanika az kdyz on ho zrusi tudiz kdyz mu zbejva trebas mesic a je to hodnej clovek jiste ti to na ten mesic necha nez ty si obehas vse co potrebujes
ruceni vetsinou zrusi puvodni majitel zpetne, k datu prodeje auta. tzn. pokud s tim bouras ty, tak je problem, minimalne tim prodejce riskuje sve bonusy
.mycTD to ti stejne zadna pojistovna nezrusi zpetne nechaji si love do konce mesice tudiz prodas auto 1.3 a povinne ti zrusej az k 1.4 stejne si ty love nechaj tak je to zbytecny
nekde to zrusi k datu prodeje, pokud to uplatnis ve stejnem mesici, jinak do konce mesice, nekde rozlisuji prodej(do konce mesice)/ vyrazeni vozidla(k datu odhlaseni). je to ruzne.
kazdopadne je to pruser, kdyz se neco stane mezi datem zpetneho zruseni pojistky a datem tve navstevy pojistovny.