Navštíveno 3988x

Nerad se loučím se starými věcmi, nerad se učím novým věcem, ale už mě to na starém stroji fakt nebaví, hučí, seká se a s XPčkama to už není žádná sláva :)
Koupím nějaký kanclerářský počítač. z 99% práce pouze na internetu a primitivní úprava pár fotek (velikost atd.)
Náročný nijak nejsem, ale rád bych se zbavil stávajícího stroje, který po otevření 15ti panelů ve Firefoxu začne hučet a nějak se mu moc nechce :)
Upgradoval někdo, že by mu zbyl starý stroj, případně poradí někdo, po čem se dnes porozhlédnout pro mé účely?
Díky
musí to být nový stroj nebo by stačila repase se zárukou a odpočtem DPH ?
Jestli víš, co máš za konfiguraci, pošli mi to, juknu, za kolik mají výkonnější repase :-))
Pro ilustraci - kupoval jsem kamarádce repasi místo umřelýho počítače, je to Core 2 Duo na 3,1GHz, 4GB RAMky, 250GB disk, DVDčko čtečka (vypalka stojí nová cca 350Kč s daní), integrovanej intel grafika (Intel HD), zvláštností jsou 4USB porty vpředu, bylo to včetně Windows 7 Home Premium, jmenuje se to HP Compaq 8000 Elite CMT Business PC a stálo to celkem 4700 vč. DPH a dvouleté záruky :-) - limit byl do bůra a aby to mělo záruku :-)
Druhej případ byl hodně hezkej stroj - zákazníkovi bouchnul blesk do telefonního vedení a přes adsl router mu to odřachlo naprosto vše - PC, monitor, multifunkce :-( - tomu jsem pořizoval Dell Precision T3500 - Intel Xeon W3530 čtyřjádro na 3GHz, 6GB RAMky, 150GB SAS disk (10tisíc ot./min), nvidia Quadra FX3800 1,5GB RAM grafika, DVD-RW mechanika, Windows 7 Professional, dvouletá záruka a stálo to 7500 s DPH :-), tenhle model už dodavatel nemá, ale dá se ještě po netu sehnat za slušný peníze (cca od 5000 výš)
sorry, nějak nebyl čas se sem dostat :)
nový být nemusí - lépe řečeno, raději bych jetý stroj a třeba o to lepší :)
Aktuálně nějakej přiblblej intel 3,0 Ghz, 4GB RAM, všechno integrované na grafice...
nehraju žádné hry, chodím pouze na běžné web stránky, PC čistím a i přes to ten zmetek po otvření 3oken na třeba na FB naběhne do větráků a začne se kousat....no, prostě lahoda.
Rád bych jen svižnej stroj, který by mi usnadnil každodenní práci na PC.
Klidně pošli nějakou nabídku, případně poradí ostatní po čem dnes minimálně koukat? CPU, RAM, HDD (rychlost).
Začíná to být fakt akutní...Díky
a asi bych se měl taky vzdát stávajícího systému - Win XP :)
co zvolit, co kdo používáte? Win7, či 8?
aktuální konfigurace:
základní deska AS-ROCK G41M-VS3
[ Link ] CPU - Inter D925
[ Link ] RAM - 4GB
[ Link ] 2x HDD E-ide
zdroj je pouze 350W a vypadá to, že právě on "hučí".
Má smysl drobný upgrade stávající sestavy o SATAII disk, případně silnější zdroj, reinstall na nějaký novější systém - případně jaký.
Asi to nebude úplnej "dědeček", nebo se mýlím?
Díky
Kup nějaký lepší procesor, třeba takový:
[ Link ] , ten zdroj by chtěl vyměnit, ale můžeš ho pak použít i v další sestavě a přeinstaluj. Odkud jsi?
bude rozdíl v CPU znatelný?
zdroj bych vyměnil, za nějaký "silent" 500W - bude dostačující?
má případně smysl dokoupit ještě jednu 4GB RAM?
mimochodem, koukal jsem na WIN8, nerad se učím novým věcem, vypadá to fakt šíleně, čili se asi spokojím s WIN7 :)
jsem z kérkonoš :)

13.01.2015, 18:51 |
schwaboid | Upraveno: 2015-01-13 18:52:11
Procák bude znát dost
[ Link ] , a druhá paměť taky pomůže. A jestli tam připíchneš flashku jako readyboost taky plus.
schwaboid: jsem pěkně pozadu koukám....
Díky moc za radu.
Tak, když už mám tedy řešit upgrade RAMky:
1. ponechám stávající a dokoupím stejnou = 8GB RAM
2. má smysl stávající vyndat (mám jí kam upotřebit) a koupit 2x8GB?
jako schwaboid, kdyby se podařilo dohnat procesor s označením E8600 za dobrou cenu, bylo by to ještě o fous lepší :-)
rozdíl v CPU bude hodně znát - výkon Core 2 Duo E8400 je cca o polovinu výš, než D925, hezké porovnání je zde:
[ Link ] , porovnání s E8600:
[ Link ] , E8600 je skoro o 70% rychlejší, než D925ka, oboje jen v single thread aplikacích (=neoptimalizované programy pro vícejádrové procesory)
v současné konfiguraci se stávající deskou Ti myslím přinese víc výměna CPU a zdroje plus bych vyměnil systémový disk za SATA, odhaduju, že výměnou CPU a disku dosáhneš nárůstu výkonu ccca o takových aspoň 30% celkově, reálně si myslím až o polovinu :-)
RAMku bych prozatím nechal "vyhnít", na kancelářskou práci by ty 4GB měly stačit. OS bych řešil na 1000% a osobně doporučím Win7, osmičky mě vyloženě iritujou (GUI je pro mě prostě nestravitelný).
mám dědka notes s 32bit win 7 (64bit u mě nejde kvůli procesoru - Pentium M), mám 2GB RAM, spuštěných X věcí (Outlook, Excel s poměrně velkou tabulkou, Skype a Firefoxe s otevřenýma 12 tabama) a žere to 1,2GB RAMky :-), je ale pravda, že mám ksicht woken přeplej do "klasické nastavení", kdy to vzhledově vypadá jak NT4ky, omalovánky obecně nemám rád :-D
maresk: také děkuji za reakci. Koukal jsem právě i na tu E8600, tak budu vybírat mezi těmi dvěmi.
Kancelářské PC to sice je, ale faktem je, že jsou chvíle, kdy potřebuji mít otevřeno i přes 50 panelů v prohlížeči Firefox + složky s fotkami atd, tak jestli by další RAMka prospěla, tak se nebráním - hlavně ať to chodí :)
Tak, díky Vaším reakcím jsem s tím řádně pohnul :)
Dostal jsem nabídku na CPU E8600, případně Q9400 - má smysl jít do toho Qčka? případně, bude to ještě podporovat moje deska?
Díky moc chlapci....

13.01.2015, 20:34 |
maresk | Upraveno: 2015-01-13 20:46:54
Q9400 ta deska umí - viz
[ Link ] , nejsem si ale jistý, zda to využiješ (4jádrově optimalizovanejch aplikací moc není), dle mého E8600 bude lepší volba :-)
edit: oprava linku
edit2: Firefox mi s cca 50 panelama žere kolem 430MB RAMky na 32bit systému, na 64bit systému bude žrát tipuju do 550MB, vlastní režie Windows 7 je okolo 600MB na 64 bitech, takže reálně u Tebe využiješ tak do 3GB sakumprásk. RAMku můžeš dokoupit dodatečně kdykoli :-)
Co po cca 3 letech s 32bitovým Win 7 můžu subjektivně říct proti XP 32bit:
- Win 7 má 1000x lepší správu RAM
- na běžných činnostech se mi zdá cca o 20% rychlejší, než XP na stejném železe
u mě je to lehce zpomaleno "díky" PATA(IDE) disku (SATA disk do Thinkpadu R50p nejde :-();
brácha chtěl XP na "novej" notebook (Thinkpad W500, Core 2 Duo P8700, 4GB RAM, 500GB 5400ot. disk, ATI V5750) - nechal jsem ho týden testovat, pak jsem to shodil a nasypal W7 64bit a byl z toho naprosto hotovej, tvrdí, že je to o půlku minimálně rychlejší :-).
maresk: potřebuji ty procáky dva, jelikož mám 2 naprosto totožné sestavy a obě potřebují upgrade...
mám nabídku na E8600 za 300,- a Q9400 za 800,- což je myslím fajnová nabídka.
Jen se ptám tedy, když dám do jedné sestavy tu Q9400, jestli nebude naopak horší (vzhledem k malé podpoře aplikací), než ta E8600. Pokud ano, seženu ještě jednu E8600....
Naposledy jsem PC skládal před 15ti lety a od té doby uplynulo hodně času, takže jsem úplně mimoň :) Díky moc za tvou ochotu
výkon o tolik menší nebude - holt to využívá místo 4 jader jen 2 jádra a byť je Q9400 jen na 2,66GHz, bude tak jako tak rychlejší, než D925ka :-), akorát Qčko je 95W, takže víc topí :-)

13.01.2015, 20:53 |
maresk | Upraveno: 2015-01-13 20:58:38
a porovnání Q9400 a D925:
[ Link ] jinak já taky fyzicky skládal PC naposled před cca 4ma lety :-D, pro zákazníky kupuju z 90% notebooky jak nový, tak repas a zbylých 10% jsou repas PC :-)
maresk:
4 roky a 15let je zatracenej rozdíl :D
tak nakonec bude 1CPU E8600, druhý Q9400 + mám jeden nový 450W zdroj + 160GB Sata HDD.
Teď ještě sehnat nějaký větší disky na data - deska podporuje SATA II, zkousne i SATA III? Co jsem koukal na ceny nových, tak SATA II. jsou několikanásobně dražší :(

13.01.2015, 23:48 |
maresk | Upraveno: 2015-01-13 23:49:44
SATA III zkousne taky, disky jsou zpětně kompatibilní :-)
jinak záleží na kapacitě, rozdíl mezi 320kou a 500GB je cca 30-50Kč :-((
co jsem teď koukal do velkoobchodu, tak 500GB WD Caviar Blue Sata III s 16MB cache má cenovku 1425Kč vč. DPH a poplatků :-)
paradox je, že ten samý disk, akorát 1TB s 64MB cache stojí s DPH 1533Kč :-)
tak za tu cenu bych ten procák vzal taky, kbyby byl jeden navíc :-)
klidně ti s tím pomůžu, ale já Praha a ty?
schwaboid: kdysi se mi podařilo koupit Pentium M 755ku (2GHz, 400MHz FSB) za krásných 490 Kč a rovnou 2ks (jeden byl pro bráchu, jeden pro mě) - bylo to v době, kdy byly úzkoprofilový zboží (cca 7let zpátky) a běžně se prodávaly za 3500 :-D - brácha měl tehdá Della D600, ve kterým byl původně P-M 1,5GHz :-))
jinak SF psal, že je z Krkonoš :-)
schwaboid: zkusím se zeptat, měl těch procesorů víc, zítra by mi měl přijít balíček, snad dojde :) tak se ho pak ještě zeptám ;)
už v tom zase "plavu" - už naháním SSD HDD, silnější chladič na CPU, RAM...no...já věděl, že se na to mám vykašlat :D je to nemoc :D
To by bylo super, vzal bych klidně 2-3, mám v jednom kompu v práci e6750 v dalším e6700 a malá má e6550. Takže by se mě šikly.
lituji toho, že jsem nešel od běžného obchodu a nekoupil dvě nové sestavy....
ze všeho slíbeného sešlo, sliby, ale balík nikde, teď dělá mrtvého brouka...čili Schwaboide, o nic jsi nepřišel a bohužel, zřejmě ani další CPU nebudou...
snad mi konečně zítra přijdou oba procesory, SSD HDD pro systém a SATAII HDD pro nějaké data.
Systém je jasný, WIN7 - jen tedy nevím zdali 32bit, či 64bit. Prošel jsem si různé názory na netu a každý prefuje něco jiného...tak co tam "nalejt"? :)
Díky
Jaký smysl by měly 32bit Windows? Nemáš 2GB RAM, ne? :-) 64bit, pochopitelně.