Navštíveno 1542x

mam takovej problem. pri vymene oleje mi do motoru vrazili misto polosyntetiky mineral :o( . Daji se do toho mineralu dolit nejaky primesy, aby se zlepsily jeho vlastmosti? Nechce se mi kupovat dalsi olej
V zasade by to nemelo vubec vadit, krom kratsi lhuty. Pokud ma ten mineralni olej stejnou specifikaci, viskozitu.
Jako nevim co tu resis, ten kdo to posral byli "oni", takze vylejt a dat olej novej.
Primesi do oleje sou nahovno, vic skody nez uzitku.
jj, olej vylejt - můžeš s ním třeba natřít kůlnu, a nalejt určený. na oleji bych nešetřil, určitě je lepší koupit kvalitní než nějakou sračku za pár korun a pak do toho lít ty tv shop nesmysly.
počkat počkat jako minerál může mít klidně lepší vlastnosti jak syntetika tyhle zažitý "pravdy" platili někdy za komančů ... naprosto nesmysl a největší nesmysl by bylo do toho oleje lejt nějakou rádoby zázračnou příměs ...
nejlepší by bylo napsat jakej olej nalili a jaký auto máš
jako Mar, zalezi na specifikaci daneho mineralu a te tve polosyntetiky a nemuselo by to vadit.
" Nechce se mi kupovat další olej" .... to je vtipný...... tak bud prostě si zajdi za nima do servisu že sou čuráci a že tam chceš olej jakej tam má bejt nebo si vylágruj motor když ti je líto dát litra za výměnu ....příjde mi to lepší než pak 10-20 za opravu motoru
ja bych chvili pojezdil tak 3 000 a pak to vyměnil komplet i s filtrem a je klid nebo ty dotyčne co to tam nalili tak pořadně zdupat at to napraví
chápete že tam možná nalili správnej olej .. nechápu jak můžete hodnotit když nic nevíte ...
Diky za vase nazory. Vec se ma takhle. jde o felicii 1,3 Mpi a od zacatku se do ni lila polosynteika, naposledy konkretne Aral Blue 10w40 a ted mi tam nalily "Liquid Molly" 15w40. Tvrdi, ze se to do takovych aut bezne lije(kamos ho tam ma), ale v mym aute byl vzdycky 10w40 a ne 15w40. Tak se ptam jestli to nejak vadi...
Tak dulezita je specifikace vyrobce auta, trochu sem pohledal a nasel tuhle specifikaci pro felici:
WV 500 00, 502 00
Aral Blue Tronic VW 500 00 a 505 00 (1/97) - AUDI / SEAT / ŠKODA takze pohoda, ale prijde mi zbytecne drahej.
z mineralnich oleju LIQUI MOLY tuhle specifikaci nesplnuje zadnej.
[ Link ] Nicmene 1.3 felicie je koncepcne 50 let starej motor, asi by to v klidu schroupnul, ale ja bych to asi neriskoval a omlatil jim to o hlavu. najdi si v nejaky chtry knizce co za specifikaci doporucuje Skoda, ale bude to to co sem psal vyse.
A pak je jedno, jestli je to 10W nebo 15W, to je "tekutost" oleje za chladna, oba to do minus 20 splnej stejne, 10W pak asi jeste o 5 stupnu niz.
To druhy cislo je chovani za tepla, 40 je hustejsi nez 30, coz pro takovejhle motor je lepsi, tolik ho nezere.
Shrnu to, dulezita je specifikace vyrobce auta, muzes si pak podle kapsy v klidku vybrat jakejkoliv olej 10W40 se specifikaci WV 500 00, 502 00 a je jedno, jestli to bude Shell, Castrol, Aral nebo Mogul. Dnes vylozene spatny oleje nejsou, jsou jen dobry a jeste lepsi.
Howgh!

03.10.2007, 23:59 |
tappaja | Upraveno: 2007-10-04 00:00:18
jeste zkus napsat, jakej presne typ Liqui Moly ti tam dali, protoze z polosyntetickejch to splnuje tenhle:
MoS2 Leichtlauf 10W-40
a
Super Leichtlauf 10W-40
ale jestli ses nesplet v ty viskozite 15w40, tak to bude jedine mineral...
Jinak oleje Liqui Moly jsou v pohode, pouzivam je v Astre G bez problemu.
Mar.: nebo se spiš naučit čist
co to žvatláš za blbosti ?
Myslím, že je naprosto jasný jakej olej tam má bejt takže nic neposrali pokud ten Liqui Moly splňuje co ten Mogul spešl dělanej pro Feldu resp. Škodný ....
Mogul FELICIA 15W/40 (1L)
Popis: Univerzální celoroční olej pro moderní benzinové a naftové motory, speciálně formulova- ný pro automobily Škoda; vykazuje příznivou relaci mezi cenou a užitnými vlastnostmi. Použití: Jsou určeny k celoročnímu mazání moderních benzinových a naftových motorů osobních vozů a užitkových vozidel s mimořádnými požadavky na užitné vlastnosti; jsou vhodné i pro motory používající jako palivo LPG. S rezervou splňují požadavky obvyklých výkonnostních klasifkací. . Kvalitativní parametry Třída SAE 15W-40 Výkonnostní třída API SH/CF Výkonnostní třída ACEA A3/B3 Další klasifikace, specifikace, aprobace aj. VW 501.01/505.00 Viskozita při 100 °C (mm2/s) 14 Bod vzplanutí (°C) 225 Bod tekutosti (°C) -30

04.10.2007, 10:52 |
MarauderZ28 | Upraveno: 2007-10-04 10:53:09
Liqui Moly Formula Super 15W-40
Celoroční vícerozsahový motorový olej pro použití v benzinových a dieselových motorech. Olej zaručuje bezpečné mazání při všech provozních podmínkách. Je mísitelný se všemi motorovými oleji třídy HD. Zamezuje tvoření usazenin a sraženin z horka i chladu. Je odolný proti oxidaci a zachovává si stálou viskozitu. Testován na motorech vybavených turbodmychadly a katalyzátory.
Celoroční motorový olej pro benzinové a dieselové motory.
Specifikace/schválení: ACEA A2-96/B2-98/E2-96; API SG/CF-4; MB 228.1
Doporučeno pro specifikace: Allison C-4; Caterpillar TO-2; MAN 271; MIL-L 2104 E, MIL-L 46152 D; Volvo VDS; VW 501.01, 505.00
Formula 3 Pro Tech 15W-40
Zaručuje bezpečné mazání a dlouhou životnost motoru. Výborná ochrana proti opotřebení motoru. Odolný proti stárnutí a zachovává si stálou viskozitu. Vysoký podíl přísad udržuje motor v čistotě. Testován na motorech vybavených turbodmychadly a katalyzátory.
Celoroční motorový olej pro benzinové a dieselové motory.
Specifikace/schválení: ACEA A2-96/B2-98/E2-96; API SJ/CF-4; MAN 271
Doporučeno pro specifikace: MB 228.1, 229.1; VW 501.01, 505.00;
ZF-TE-ML 04C, 07C
Nova Super 15W-40
Vícerozsahový motorový olej. Chrání před opotřebením a zaručuje bezpečné mazání motoru. Vysoký obsah přísad zaručuje dobré mazání. Je mísitelný se všemi motorovými oleji třídy HD.
Celoroční motorový olej pro benzinové a dieselové motory s přeplňováním i bez.
Specifikace/schválení: ACEA A2-96/B2-98/E2-96; API SG/CF-4; MAN 271;
MB 228.1; Volvo VDS
Doporučeno pro specifikace: Allison C-4; Caterpillar TO-2, TO-3; MIL-L 2104 E, MIL-L 46152 D; VW 501.01, 505.00
Touring High Tech 15W-40
Motorový olej chránící před opotřebením a zabraňující tvoření černých kalů. Zajišťuje optimální mazání a dlouhou životnost motoru. Vyznačuje se odolností proti stárnutí, stabilní viskozitou a tepelnou stabilitou.
Je mísitelný se všemi motorovými oleji označenými HD. Zabraňuje vzniku černých usazenin. Testován na motorech vybavených katalyzátory a turbodmychadly.
Celoroční motorový olej pro atmosférické a přeplňované dieselové motory. Speciálně doporučený pro extrémní podmínky provozu.
Specifikace/schválení: ACEA A2-96/B2-98/E2-96; API SJ/CF-4; Allison C-4; Caterpillar TO-2; Mack EO-K/2; MB 228.1, 229.1; MIL-L 2104 E
Doporučeno pro specifikace: MAN 271; Volvo VDS; VW 501.01, 505.00;
ZF TE-ML 04C, 07C
Tak tady máte nejběžněji dostupné 15W-40 od LQ, dle mě naprosto v pohodě splňujou požadavky motoru Felicie ...
Asi bez debaty, ze ten Mogul Felicia je specialne urcenej pro S Felicia, v tom pripade to moje googlovani bylo k nicemu, kdyz sem nasel jiny specifikace.
Pokud se muzem oprit o ten mogul, tak to ty Liqui Moly splnujou.
jo jinak tady sem našel nějaký www a pokud si dobře pamatuju tak někde psali, že údajně tyhle příměsy jako jedinný fungujou, no asi bych to tam stejně nenalil tak to sem prdnu jako zajímavost ....
[ Link ]
otom jina jistě že ten olej tam je určeny a patři tam a dava se tam ale když ja jezdim 5 let na jeden stejny olej tak naco tam budu lit olej s nižší hodnotou mno nevim mno
třeba proto že že ten olej s vyšší hodnotou je tam naprosto zbytečnej ...
pamatuju období jak každej do Probe rval 0w-40 ve víře zázraku a jedinný čeho dosáhl, že se mu vysral motor neb tam patří jen a pouze 10w-40 vše lepší je na škodu
tak zase ta polosynteza neni tak draha ne???oproti mineralu!!! takove krky mno ja jsem kdysi koupil megana ve F. origo lpg najeto 60 tkm a při vyměnach jsem misto obyč 15W daval automaticky 10W na oleji neni třeba šetřiti samo že auto pro me učely ne nakšeft
a ceny 0W 40 a 10W 40 jsou někde jinde
něco jako 5W40 a 15 W 40
takže ta polosynteza neni zas tak dražší že by v te fele byla dražší
mi jezdi na servis auto ktere ma od vyroby 5 W 40 a to same ktere ma od vyroby 10W 40 takže

04.10.2007, 13:58 |
ajsik MPicko je motor který je jak psal Tappaja koncepčně 50 let starý takže pokud tam někdo nenalije na hulváta nějaký opravdu echt minerál co se dával kdysi do škodných 100 apod... tak není problém ...
Plně souhlasim s AJSIKem, starej motor ve Felině vydrží mnoho a pokud chce mít člověk jistotu, tak si má olej vyměnit sám :))
The-KOZZY : V tomto konkrétnim případě s reklamací nepočítej, prostě tam dali to, co jim výrobce dovolil.....

04.10.2007, 16:08 |
Kmoda Do Felicie a Favoritu se běžně leje olej 15W-40. S tím 10W-40 ti to v zimě při startování za studena začne o vteřinu líp mazat nic jiného se nestane. Myslím že je úplně zbytečný. U oleje hlavně záleží na výkonové specifikaci. Třeba u mé 15 let staré Hondy výrobce požaduje olej výkonové specifikace API SG a SH.Dnes už je každý olej SJ a SL takže to splní podmínky úplně v pohodě.

04.10.2007, 16:10 |
Kmoda Dnes už se prostě nedá koupit olej který by požadavky výrobce motoru který je konstrukčně tak starý nesplňoval. A u té Felicie bez komentáře. Prostě tam nalili úplně správný olej
04/10/2007 12:43 Lukin.xxx
a ceny 0W 40 a 10W 40 jsou někde jinde
tady ale vůbec nejde o cenu ta je na posledním místě ...
tak když nejde o conu tak 10W 40 tim padem neni zbytečny pro Š. F.
já se jen snažím majitele auta uklidnit, že se nic nestane a že je vše OK a servis vpodstatě žádnej prohřešek neudělal ...
tak tak, myslim ze 10W40 je pro feldu na bezny jezdeni celkem zbytecnej luxus... 99% lidi si kupuje do felicii a favoritu M6ADS nebo ty majetnejsi nejakej znackovej mineral, polosyntetiku minimum lidi. Zalezi na tom jak casto ho menis, a jak s tim autem jezdis, muj nazor je ze ve felicii mineral na bezny jezdeni na 15 000km zadny problem.
Nicmene ja treba do feldy daval 10W60 Castrol RS, jenze tam byl trochu predelanej motor.
Tady tabulky trochu pokulhavaji, protoze oleje co jsou doporuceny dle webu liquimoly.de kde jsou pod "produkte" tabulky doporucenych naplni, k uvadeji absolutni nesmysly.
Takze jak pise Marauder, byl bych v klidu, protoze se opravdu nic nestalo a v podstate ta felicie dostala co ma mit.
Pokud bys tam chtel nejake to aditivum prece jen dat, nevidim v tom problem, stejne po aplikace zustane v motoru i po nejakych tech par km a nekolika vymenach oleju. Co mam odzkousene, a myslim ze opravdu funguje je o LM MotorProtect. Stoji kolem 800,-
jak jdeš na horší olej nic se nestane i kdyby si jezidl na plnou, horší je pak jit na lepší olej
for Lukin.xxx - sorry ale jsi absolutně mimo, víceméně ve všem co jsi sem postnul a to poslední je tuplem píčovina ...
ne nejsem já jen sem nevpisuju naprostý kraviny
jo??takže když jezdi auto 10 let na mineral tak ty tam naliješ 0W40 a nic se neděje a neni to P....jak si to nazval¨???
tys napsal že když jdeš na horší olej tak se nic nestane - totální píčovina
horší jít na lepší olej, ale teď tu napíšeš 0w-40 to je naprostej extrém
prostě v motoru má bejt to předepisuje výrobce nic horšího a nic výrazně lepšího (max o jeden stupeň)
ale tvrdit, že můžu dát do motoru horší olej a jezdit plnej a nic se nestane je naprostej blud ...
Tak to by musel udelat uplnej trotl, trosku extrem, nemyslis?
Pokud je dodrzena specifikace vyrobce, muzes si tam nalejt olej jakej chces, od jakyhokoliv vyrobce a podle provozu i jakoukoliv viskozitu.
Rozdeleni oleju na mineralni, polo a plna syntetika dnes uz nema zadnej vyznam.
Ano, pokud budes mit starou skodnou po dedovi, kterej tam lil celej zivot mogul za 20kc litr, tak pak bych byl opatrnej na usazeniny. Dnesni motorovy oleje ty usazeniny netvori.
Doporucuju precist "mazivarske myty"
[ Link ]
mno to byl jen přiklad takovy extem nikdy bych to nechtěl vidět jak by to dopadlo!!!dolu se jit muže ale když snižiš kvalitu snižiš počet ujetych km. tim padem mam jedno dam po druhe stejně nejdu ani dolu ani nahoru dam tam to co tab bylo a jeto.
ale jedno ten kdo si založil tento přispěvek už vi všeho dost a ma svuj nazor otom co tam ma a co stim uděla

06.10.2007, 16:10 |
Kmoda Já lil do Favoritu Mogul Forte 15W-40 a úplně v pohodě takový olej dostačuje.Takže to co tam nalili tobě je v pořádku.Pokud si myslíš když máš Felicii že máš něco extra a tenhle olej nedostačuje,mysli si to.
Jenze co je to "jit dolu" ?
1. musis dodrzet specifikaci vyrobce, tak jak chces jit nahoru nebo dolu? To ze ma olej jinou viskozitu neznamena, ze je lepsi nebo horsi.
A kdyz specifikaci dodrzi i mineralni olej, muzes ho tam nalejt bez obav (s prihlednutim na provoz auta)
To Kmoda: myslim, ze to tu bylo receno nekolikrat i bez toho ironickyho tonu...
tappaja:jasně že s ohledem na udaje daným výrobcem v tom jína.ja jen že vlastně se šlo dolu ale na předepsany olej tak jsem to myslel.

06.10.2007, 21:59 |
MarauderZ28 | Upraveno: 2007-10-06 22:00:51
dolu se jit muže ale když snižiš kvalitu snižiš počet ujetych km
hochu ty máš dost fakt nezlob se na mě, ale tohle si musíš vymejšlet a nemůžeš to myslet vážně neb co post to perla ...
takže si myslíš, že když dáš do auta 10w-40 měníš po 10 000km
a když dáš 5w-40 měníš po 15 000km jo ? heh no to je síla neb označení olejů s ujetím km nemaj naprosto, ale naprosto vůbec nic společnýho :o)
hm stači se naučist čis a chapat troške nevim jestli ti to ve tve hlavičce nedochazi ale asi nee tyto hodnoty si určuje vyrobce a věčinou to tak byva že se na kvalitnějši olejiček jezdi delší interval ja moc dobře vim co znamena 10 W 40
tak nemachruj a v klidu vyšroubuj
no Lukine myslim ze bys mel zavitat treba na oleje.cz tam je na tohle tema rozsahly povidani tak si tam pocti a treba na to prijdes
ja nemusim o olejich čist ja toho vim dost
hahaha jo ty tak, tím co jsi tu předvedl jsi dokázal, že čemu rozumíš je max olej do šicích strojů a to ještě přeháním ... takovýhleho komika sem fakt dlouho tady neviděl :o)
mno a u tebe by se divil jestli viš na kterou stranu se povoluje vypustný šroub!!
a to že jsem ja napsal že si maslim že na 10W najedu 10tkm a na 5W 15tkm to jsem tady ani omylem nenapsal tak spočni

08.10.2007, 10:00 |
Kmoda to Tappaja vím že to bylo řečeno několikrát ale jak vidíš stále to nestačí a dál se to řeší i když je už snad jasné že nejde dnes koupit olej který je špatný do felicie.Nechápu proč se kvalita oleje řeší údaji 10W-40, 15W-40 atd.
for Lukin.xxx: ok dej mi tedy důkaz jakej jsi frajer a znalec a napiš mi: když do svého auta dávám olej 10w-40 jaký tedy lepší mohu dát a o kolik km s ním více můžu ujet než ho budu měnit ?