Navštíveno 7525x

Zdravím. Neviem či to patrí do sekcie tuning, ale mám pár dotazov ohľadom udržiavania laku. Dnes som si vyzdvihol auto u lakoša, ktorý mi lakoval zadné 5.dvere a samo, že ten lak vyzerá lepšie, takže som sa rozhodol dať zbytok ešte pred zimou dokopy. Jedna sa o sedem rokov starý metalizovaný lak (konkrétne peugeot Red Lucifer), vo svojích začiatkoch pár krát drasticky prebehnutý cez kefy. Niekoľko malých škrabancov až do základky by som zobral štetcom s farbou čo mi ostala po lakovačke a teraz na priamy postup: Najprv by som to rád prešiel nejakou jemnou, zdôrazňujem jemnou brúsnou pastou. Mám doma Turtle wax Color Back (v takej červenej fľaštičke), ale nikde nepíšu, či je vhodný aj na metalické laky, tak neviem. Môžem použiť to, alebo kúpiť niečo iné? Ďalej by som lak po brúsení rád nejak zakonzervoval, proste ochránil pred vonkajším humusom. Mám doma Turtle wax Color Magic Plus+ (vo farbe auta). Viem, že to vyleští, ale má aj nejaký ochranný efekt? Tiež mám doma aj MacBRITE, čo som kúpil na autosalone, ale ten skôr používam na odstranenie čmuh po asfalte a gumách a plastov iných aut. Tak mi prosím poraďte nejaký dobrý postup, alebo prípravky.
PS: Neodkazujte ma na vyhľadávač, lebo ten som už použil a nenašiel som odpoveď na všetky otázky a ani mi nepíšte, že si to mám dať urobiť firme, lebo si rád veci, ktoré urobiť viem, robím sám (mám potom taký dobrý pocit :)

07.10.2007, 13:51 |
JP Metalíza / pastelová barva - to neřeš, můžeš bez problémů používat normální leštěnku na metalízu i obráceně. Nic se nestane a výsledek bude nerozeznatelnej.
Turtle wax Color je dobrá leštěnka. Ochranný efekt má taky, ale vydrží to u negarážovanýho auta tak maximálně měsíc, když pod tím neni ještě tvrdej vosk.
JP: Mna skôr zaujímalo, či môžem požiť ten reštaurátor laku Turtle wax Color Back, ale zakúpiť ten na metalické laky. ?
Píšeš, "když pod tím neni ještě tvrdej vosk." Odporučíš mi nejaký? A aplikuje sa pred, alebo po leštenke?
spis pred kdyz napsal ze by mel byt pod tim ne? :) ja auto voskuju tvrdym voskem od turtle wax... (je to takova zelena krabicka s kriklave zelenym vickem ve kterem je zluta houbicka na nanaseni) a je to docela solidni :) zatim si nemohu stezovat...
mr.brain: A potom aplikuješ leštenku? Lebo väčšina lešteniek majú aj jemnú čistiacu funkciu. Že či sa tá vrstva vosku nejak radikálne nezmenši?
Sry, ze se vtirnu. Take by me zajimal link na tvrdy vosk. Neco bych pro to auto mohl udelat pred zimou...

07.10.2007, 23:49 |
radek.613 | Upraveno: 2007-10-07 23:55:38
Tvrdý vosk?
[ Link ] Pravda, "sold everywhere" tu v CZ moc neplatí, nicméně v současné době lze výrobky této firmy najít v distribuční síti firmy Meteor, dále pak v regálech obchodních řetězců OBI a GLOBUS....

08.10.2007, 01:56 |
JP Jo jo, přesně ten Simoniz používám. Zatím jsem nepoznal nic co by vydrželo delší dobu... Myslim, že jsem ho viděl i v Tescu.

08.10.2007, 08:36 |
radek.613 | Upraveno: 2007-10-08 08:37:49
Klasika je klasika.....
dobre prostředky prodava porcelack nebo meguartis! maji přimo i vyrobky na zimu! porcelack ma přimo pastu na zimu proti soli a bordelu! je to celkem slušne! a od meguartise se daji taky sehnat dobre pasty! i cena neni špatna!
Vďaka za dobre tipy, ale obávam sa, že v Košiciach nie je ani Meteor ani Obi ani Globus (no čo už sme diera :-( V Tescu skúsim omrknuť, alebo niekde v špecializovaných predajňach.
BTW: Niečo od bežnejších značiek by sa nenašlo? (napr. Turtle wax, Armor All, Sonax...)
mr.brain písal niečo o Turtle wax (prikladam foto), ale je to tvrdý vosk, alebo pasta? Lebo na nete som našiel poznámku, že "vhodná pre staršie laky". A ja zase až taky starý lak nemám...aby to neobsahovalo dajake brúsne častice, lebo po reštaurátorovi ešte aj tým brúsiť, tak to už by bolo asik veľa...

A čo hovoríte na Sonax Hard Wax?
kdyby někdo sháněl ten tvrdý vosk SIMONIZ, tak tady jsem našel jeden českej e-shop kde ho mají
[ Link ]
mno kdyz jsem jeste mel auto, tak jsem si to vsecho delal sam, nejdriv lestenkou na drobny skrabance, a pak tvrdym voskem....
Ted jsem si to na sobu nechal udelat od firmy, strojni lestickou, lak vypada daleko lip nez kdyz bych to smrdlal doma rukama, takze ty dvojky co to stalo nelituju ani v nejmensim...
Nicmene turtlewax je dobra znacka, ale muzes hledat i u Meguiars nebo Sonaxu, ArmorAll a pod. je tady toho mraky ne?
Ja pouzival od Liqui Moly dva pripravky, Lack reiniger a Hart Wachs.
Je toho celkem dost, myslim ze 0,5l baleni, a docela to fungovalo.
Co me hodne prekvapilo byl zbytek neceho co jsem pak uz u nas nikde nevidel - jmenovalo se to Mothers... nebo tak nejak....