Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > 5.1 DD via SPDIF a Sound Blaster Audigy

o Navštíveno 2052x o
o 25.11.2013, 09:23 | Milhauzz
Dolby Digital digitálně z Win7 do receiveru - tak sem si říkal, že by tohle téma mohlo leckoho zajímat.

V pracovně mám dva počítače. Jeden na práci, druhý striktně na blbosti a řekněme multimédia, včetně pár starých her, když si sem tam jednou za čtvrt roku chci zablbnout nebo když přijde omladina z rodiny na návštěvu. Začnu od druhého konce. Pracovna je ozvučená, žádný velký hifi, reciver Yamaha, přední repro Marsyas Audio, centr Dexon, zadní repro "gramofonové" Tesly. Takže takový ten mišmaš, co se nasbírá a ono to nějak hraje. Do obýváku to nepatří, protože designově je to voloženě na facku, ale v pracovně to vem čert.

Ve stolním počítači je zvukovka Sound Blaster Audigy (označení SB0092), je to vlastně oem verze, která se montovala kdo ví kde a je toho plné aukro. Z této zvukovky jsem měl nataženo 3× stíněnou dvojlinku. U zvukovky 3,5mm jakcy, u receiveru plastové cinche. Délka kabelu 3×7 metrů. Jak je patrné, tyhle tkaničky v téhle délce udělají už tak s nic moc zvukem ještě větší paseku. Tak sem si řekl dost, musí to jít digitálně, když zvukovka má S/PDIF výstup a reciver má vstupů, že by se z toho jeden potentoval. Vzpomněl sem si totiž na situaci cca před 10ti lety, kdy jsem měl SB Live!, receiver Yamaha a díval jsem se na DVD filmy přes PowerDVD v 5.0 přes S/PDIF. To by bylo, aby nebylo ...

Protože Windows umí nativně po digitálním výstupu poslat jen PCM 2.0 signál, je potřeba si trochu pomoci. Už neplatí situace staré dobré SB Live! ve vin XP, kde se jen nastavilo "S/PDIF passthru" a nadřazená aplikace, třeba onen zmiňovaný PowerDVD přehrávač udělal svoje.

Takže, jak na to? Existuje několik možností:

1, mít zvukovku, třeba i integrovaný Realtek, který má přídomek DD (Dolby Digital), ten má v sobě enkodéry, které vytvořený analogový zvuk "zabalí" do 5.1 a pošle ho ven přes optiku nebo S/PDIF.
2, mít Sound Blaster Audigy, Xi-Fi a ty další novější, k tomu si koupit Dolby Digital Live za pár dolarů. Nicméně nejde to ani pořádně odtestovat a stáhnout halabala kdekoliv to taky nejde, protože to mají prostě ochráněný dobře.

3, mno a třetí možnost, pro nás co umíme trochu přemýšlet a nejsme líní na googlu hledat, je tu tedy další možnost.
a - minimálně zvukovku se S/PDIF a podporou AISO. Nejdostupnější komerční věc je SoundBlaster Audigy, koupitelná bratru za cca 300,-
b - nechat navolený analogový výstup, dát konfiguraci beden na 5.1
c - pak aplikovat "redocneXk". [ Link ] Jak už název napovídá, jde o soft, který dělá něco podobného jako DD Realtek zvukovky. Zvukovka "vyrobí" zvuk v 5.1, procesor to vezme, zdigitalizuje a pošle nasurovo přes S/PDIF výstup zvukovky. Jednoduché, geniální. Jednoduše se to jen spustí a jede to, Je k tomu readme, který vše vystvětluje. Já jen doporučuju spustit s volbou "-v 50", které stáhne hlasitost na polovinu. Je to vlastně aplikace, která jede na popředí. Viz obrázek.
d- V 5.1 po digitálu pak funguje vše, filmy (a není potřeba žádný AC3 dekodér), hry, voloviny .... stereo zůstane stereem.

Tak sem třeba někomu ulehčil trápení :)

foto k příspěvku  od Milhauzz

o 25.11.2013, 09:24 | Milhauzz
A tady ta aplikačka, co to má na svědomí. Sorry, obrázky jsem přehodil.

foto k příspěvku  od Milhauzz

o 25.11.2013, 09:48 | Yawor
já doma hned zkusím, díky :)
o 25.11.2013, 17:43 | Knightey-
to vypada good :)
A co kdyz mam XFicko? :)
o 25.11.2013, 19:25 | Milhauzz
Mělo by to fungovat i s XiFi. Aspoň dokumentace a fóra říkají že jo.
o 26.11.2013, 20:57 | yethy
Super tema! Resim neco podobneho a doted jsem vubec netusil, ze defaultne dostanu z PC jen dvoukanalovy zvuk :-(
Ma nekdo nejaky tip jak s investici max 1000 kc prenest 5 kanalovy zvuk z notebooku do AV receiveru, ktery ma analogove vstupy a SPDIF po kabelu nebo optice? U analogu mam strach o kvalitu, u optiky jsem se docetl ze opticke vysilace a prijimace v levnych zvukovkach stoji za prd a sehnat do 1000kc zvukovku s SPDIF po drate je snad nemozne.
Sestava:
receiver Onkyo TX-DS 595
hlavni repro upravene a poladene Tesla RS538
zadni efekty male dvoupasmovky
centr zatim neni.

Necham si poradit od zkusenejsich
Diky
o 27.11.2013, 14:45 | Ravo | Upraveno: 2013-11-27 14:47:10
Optika není problém, pokud tak toužíš po SPDIF po koaxu, tak si udělej jen převodník z TOSlinku na cinch, koukni sem:
[ Link ]
Milhauzz ti kdyžtak poradí a navede tě.

Ale ohledně kvality optických vysílačů vůbec neřeš...je to digitál, tzn. buď to pojede nebo ne, nic mezi (žádný šumy atd.). Nevím jakou chceš řešit vzdálenost, na běžné délky no problém. Takže nasaď přímo optiku mezi zvukovku a receiver a tradáá
o 27.11.2013, 18:20 | yethy
Diky za odpoved. Nejakou dobu jsem studoval tuto tematiku na audiowebu a tam prave optiku kritizovali kvuli jitter. Taky jsem si rikal, ze v digitalu neni co resit, jsou to prece jen "1" a "0". Ale pry je u levne optiky problem se synchronizaci mezi prijimacem a vysilacem. Sam jsem ty proto koly nijak nestudoval, jen jsem nabyl dojmu, ze optika neni nic moc. Druha vec ale je ze nemam zadnou High-end sestavu, tak prave nevim jak moc to resit... Satelit mam s receiverem propojeny optikou a je to parada.
Pokud bych sel do te optiky, tak si myslim, ze neni treba resit nejakou znackovou zvukovku - jedna se stejne jen o prevedeni digitalniho signalu na opticky paprsek, tzn teoreticky postaci to nejlevnejsi co se da sehnat, mam pravdu? Pokud by to melo jit po analogu (vyhoda je ze PC muze dekodovat i formaty ktere receiver neumi)tak tam asi rozdil mezi levnou cinou a znackovou zvukovkou bude.
Budu rad za dalsi nazory :-)
o 28.11.2013, 08:07 | Milhauzz
yethy: jitter bych řešil, pokud bych poznal rozdíl ve zvuku mezi prodlužkou z hypermarketu nebo pozlátkem za tisíce :)

Tak nejlíp asi externí zvukovka s podporou AISO a spdif nebo optikou. Asi bych se mrknul po SB Extigi nebo jetým XiFi. Buď PCMCIA / express slot nebo USB.
o 28.11.2013, 10:14 | yethy
Milhauzz: Diky za komentar, nekdy mam pocit ze na audiowebu resi kazdou malickost, ale clovek kdyz tam delsi dobu cte, tak se pristihne, ze uz se chova stejne a tak je fajn slyset nazor i nekoho jineho.
Takze by stacilo toto?
[ Link ]
Nenasel jsem tam sice zadnou informaci o podpore AISO, ani nevim co to znamena, ale ma to jak opticky vystup tak i analog.
Jinak Toslink je jen jiny nazev pro SPDIF? Budou opticke kabely pasovat?
o 28.11.2013, 10:31 | hifim@ni@k
Jedná se o ovladače ASIO.
o 28.11.2013, 10:39 | Milhauzz
Tak v tom případě bych zkusil cokoliv + tohle: [ Link ]
o 28.11.2013, 12:48 | yethy
Milhauzz: Tim cokoli myslis jakoukoli zvukovku?
o 28.11.2013, 23:31 | Milhauzz
yethy: zvukovka musí umět 5.1 analogově a musí mít digitální výstup
o 29.11.2013, 15:08 | yethy
OK, diky! Takze koupim to co jsem uvadel v odkaze vyse.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3415 sekund.