Dolby Digital digitálně z Win7 do receiveru - tak sem si říkal, že by tohle téma mohlo leckoho zajímat.
V pracovně mám dva počítače. Jeden na práci, druhý striktně na blbosti a řekněme multimédia, včetně pár starých her, když si sem tam jednou za čtvrt roku chci zablbnout nebo když přijde omladina z rodiny na návštěvu. Začnu od druhého konce. Pracovna je ozvučená, žádný velký hifi, reciver Yamaha, přední repro Marsyas Audio, centr Dexon, zadní repro "gramofonové" Tesly. Takže takový ten mišmaš, co se nasbírá a ono to nějak hraje. Do obýváku to nepatří, protože designově je to voloženě na facku, ale v pracovně to vem čert.
Ve stolním počítači je zvukovka Sound Blaster Audigy (označení SB0092), je to vlastně oem verze, která se montovala kdo ví kde a je toho plné aukro. Z této zvukovky jsem měl nataženo 3× stíněnou dvojlinku. U zvukovky 3,5mm jakcy, u receiveru plastové cinche. Délka kabelu 3×7 metrů. Jak je patrné, tyhle tkaničky v téhle délce udělají už tak s nic moc zvukem ještě větší paseku. Tak sem si řekl dost, musí to jít digitálně, když zvukovka má S/PDIF výstup a reciver má vstupů, že by se z toho jeden potentoval. Vzpomněl sem si totiž na situaci cca před 10ti lety, kdy jsem měl SB Live!, receiver Yamaha a díval jsem se na DVD filmy přes PowerDVD v 5.0 přes S/PDIF. To by bylo, aby nebylo ...
Protože Windows umí nativně po digitálním výstupu poslat jen PCM 2.0 signál, je potřeba si trochu pomoci. Už neplatí situace staré dobré SB Live! ve vin XP, kde se jen nastavilo "S/PDIF passthru" a nadřazená aplikace, třeba onen zmiňovaný PowerDVD přehrávač udělal svoje.
Takže, jak na to? Existuje několik možností:
1, mít zvukovku, třeba i integrovaný Realtek, který má přídomek DD (Dolby Digital), ten má v sobě enkodéry, které vytvořený analogový zvuk "zabalí" do 5.1 a pošle ho ven přes optiku nebo S/PDIF.
2, mít Sound Blaster Audigy, Xi-Fi a ty další novější, k tomu si koupit Dolby Digital Live za pár dolarů. Nicméně nejde to ani pořádně odtestovat a stáhnout halabala kdekoliv to taky nejde, protože to mají prostě ochráněný dobře.
3, mno a třetí možnost, pro nás co umíme trochu přemýšlet a nejsme líní na googlu hledat, je tu tedy další možnost.
a - minimálně zvukovku se S/PDIF a podporou AISO. Nejdostupnější komerční věc je SoundBlaster Audigy, koupitelná bratru za cca 300,-
b - nechat navolený analogový výstup, dát konfiguraci beden na 5.1
c - pak aplikovat "redocneXk".
[ Link ] Jak už název napovídá, jde o soft, který dělá něco podobného jako DD Realtek zvukovky. Zvukovka "vyrobí" zvuk v 5.1, procesor to vezme, zdigitalizuje a pošle nasurovo přes S/PDIF výstup zvukovky. Jednoduché, geniální. Jednoduše se to jen spustí a jede to, Je k tomu readme, který vše vystvětluje. Já jen doporučuju spustit s volbou "-v 50", které stáhne hlasitost na polovinu. Je to vlastně aplikace, která jede na popředí. Viz obrázek.
d- V 5.1 po digitálu pak funguje vše, filmy (a není potřeba žádný AC3 dekodér), hry, voloviny .... stereo zůstane stereem.
Tak sem třeba někomu ulehčil trápení :)