Navštíveno 1935x

21.03.2013, 23:46 |
Max_db | Upraveno: 2013-03-22 00:04:52
Ahoj,
chtěl jsem se optat jestli je možné snížení platu bez nové smlouvy?
V práci jsme dostávali při 90ti a více odpracovaných hodinách příspěvek na čištění ošacení 10 Kč. Jelikož asi podnik nenese tak jak by si vlastník představoval, je příspěvek snížen pouze na 5 Kč na hodinu. Je to vůbec možné když nikdo nepodepsal žádnou novou smlouvu..?
Má majitel právo na tohle?
Příspěvek je součástí smlouvy? Není to třeba jen nějaká interní směrnice? Já si teda nepamatuju, že bych něco podepisoval, když nám třeba zaměstnavatel přestal dávat stravenky, nijak jsme to neřešili.
On i samotný plat může být měněn bez oboustranného souhlasu a to v případě, kdy částka stanoveného platu není uvedena přímo ve smlouvě, ale pouze v platovém výměru.
V takovém případě může zaměstnavatel změnit plat zaměstnance bez jeho souhlasu.
Alespoň takto mi to bylo řečeno od mzdové účetní.
Co se tedy týče ostatních příspěvků, bude to to samé, protože nepředpokládám, že by byly natvrdo stanovené ve smlouvě jako takové.

22.03.2013, 07:19 |
JR Jako Tykeev

22.03.2013, 07:57 |
AR Jako tykev, pokud máš plat stanoven platovým výměrem tak ti jej může bez debaty změnit a ty nenaděláš nic.

22.03.2013, 08:55 |
hanx Pánové to se mi nějak nezdá... Opravdu si může zaměstnavatel měnit plat ve výměru jak se mu zachce? To je přece trochu divný ne? Když přijme pracovníka a po konci zkušebky mu třeba sebere 10% platu tak je všechno oukej zaměstnanec se musí rozhodnout jestli si to nechá líbit nebo půjde hledat jinou práci? Nebo je to tak, že výměr se píše na nějakou určitou dobu?

22.03.2013, 09:09 |
AR Ano je to tak, v případě určení výše platu platovým výměrem může zaměstnavatel plat měnit dle svého uvážení.
U nás to bylo pro jistotu řešený tak, že třeba 50% platu bylo ve smlouvě fixně a 50% byla JAKOBY prémie, kterou nicméně člověk dostal vždy... ale kdyby byl náhodou nějakej průser, tak zaměstnavatel mohl sebrat tu 50% prémii a nikdo by nemohl říct ani popel, protože to byla nenároková složka. Zajímavé řešení. Naštěstí jsem měl férového zaměstnavatele.

22.03.2013, 10:17 |
J-T. Mr. Scully tohle je naprosto běžná praxe. Mám to tak totéž. V kombinaci s férovým zaměstnavatelem v tom nevidím absolutně žádnej problém.
Přijde mě že si málo kdo uvědomuje, že zaměstnavatel na sebe v případě přijmutí člověka bere dost finančních rizik tak mě přijde fér že má nějakou pojistku. Je přeci logické, že když se firmě nedaří že zaměstnanci nemůžou mít pořád stejnej plat ale bohužel český zaměstnanec toto nechápe a řiká já za nic nemůžu to ty nahoře. Občas je mě z toho smutno :-/
Znám to z obou stran měl jsem jak zaměstnance tak jsme byl já zaměstnanec a není nic horšího než rádoby ukřivděnej zaměstnanec.
co neni pevně daný ve smlouvě tak je zcela nenárokovatelný a může si s tim každej hejbat kam chce :)
s férovym zaměstnavatelem se dá udělat dohoda to neni problém pokud je tam důvěra , ale jinde bych na to nepřistoupil ani omylem.....
takhle chtěla stará nastoupit do nejmenovaný sítě kaváren, byl dohodnutej plat a při prvnim dnu na zkoušku vlastně vyšlo najevo že ve smlouvě je jen tolik a tolik a že zbytek "na ruku" .... pak vyšlo najevo že se tam pracuje od nevidim do nevidim tudíž krutě přesažený maximum odpracovanejch hodin (přesčasy ani omylem) a porušení minimální doby odpočinku mezi směnama.... plus ta smlouva a dohoda na ruku tj. krácení daní...
touhle dobou už na ně de inspekce neb se mi takový jednání nelíbilo :)
Jediný případ, kdy je možné se bránit je ten, kdy dojde k tak radikálnímu sníženu platu v platovém výměru, kdy nově nastavený plat neodpovídá obecné hladině odměn na uvedené pozici / s danými zkušenostmi konkrétního pracovníka.
Pak se dá bránit i soudně.

22.03.2013, 10:37 |
Nismo.Power | Upraveno: 2013-03-22 10:38:09
.
nismo poslední dobou se dost opakuješ :-D
jinak teda mít 50% jako fixní a zbytek prémie, to se teda potom odvíjí základ na dovolenou jenom z těch 50% ne? To samý pak pro případný výpočet důchodu nebo sociálky v případě vyhazovu ne?
Kadel
to kadel21:
nene, základ na dovolenou se vždy počítá z celkové vyplacené částky včetně všech bonusů.
Pokud se nepletu, tak vždy průměr za poslední kvartál zpětně.
Nenaděláš nic....chrome mě opakuje pořád sráč :)
dovolená a všechno se počítá z celkovýho platu vykázanýho..... to že je nějaká část platu plovoucí nebo ve formě bonusů neznamená že se nedaní ale znamená to jen to že to prostě nemusíš dostat a uděláš s tim prd...

22.03.2013, 10:51 |
J-T. | Upraveno: 2013-03-22 10:52:59
kadel21. Přesně jak píše tykeev. Dokonce se to dá úspěšně využít když dostáváš prémie třeba jednou ročně (splnění plánu, ....) tak nastoupit na dovolenou měsíc po a dostaneš mnohem víc peněz než kdyby jsi nastoupil na dovolenou až třeba po půl roce od prémií :-)
A to je přesně to o čem jsem psal výše - zaměstnavatel nese nesmírné finanční riziko s každým zaměstnancem, tak se není čemu divit že si chrání i svojí prdel. Někteří u nás v práci nedokážou pořád pochopit že když se bude mít majitel špatně tak že se budou mít i oni špatně a naopak...
Nismo: Každej má na výběr...
J-T: jen musis pocitat s tim, ze je tojak pise Tykeev - tj z posledniho KVARTALU, ne z poslednich 3 mesicu.

22.03.2013, 11:11 |
AR NP: stejný ojeb s minimanlním platem co dovoluje zákon a zbytek na ruku bokem na mě zkoušeli v Kajotu, no nelibilo se mě to tak sem je poslal do prdele, pak sem se o tom bavli s borkou na pracaku a jen mě řekla, no bohužel se to děje ale nenaděláme nic, takže fuck.
jo mate recht, je to uz 7 let co sem dostaval vejplatu, ted si vzpominam, ze se tam dalo nahnat premiema :-)
a duchod?
Kadel

22.03.2013, 12:02 |
AR duchodu se nikdo nedožije ;)
Tak bohužel plat je stanoven poze v platovém výměru. Jinak dle dalších informací není možné mít různé platové podmínky pro stejnou práci na více pobočkách. Jelikož naše pobočka nejlépe prosperuje tak doplácí na ty ostatní..Uvidíme až prý bude lépe tak bude i více peněz, ale pochybuji, že se to někdy vrátí zpět.

22.03.2013, 14:51 |
AR tak pokud se firmě nedaří tak je logické že nemá z čeho platy zvyšovat že, a pokud je to solidní firma tak bych se nebál toho že by nezvedli, otázkou je zda se začne dařit.
Další věc je v čas to říct a myslím si, že zaměstanavatel má informovat dopředu. Dle zákona 3 dny předem. Nařízení platí od 1.3. a zaměstnanci byli informováni až 20.3. Nevím co by mohlo napomoct ve férovém jednání...