Navštíveno 3055x

Dobrý den prosím o informace ohledně pracovní smlouvy ,mám smlouvu na dobu neurčitou na jednosměnný provoz protože mám dítě a jsem samoživitelka ,teď mě chtějí pravděpodobně z práce propustit tak mi asi budou chtít dát smlouvu na 2směny
prosím o radu zda mi můžou vůbec změnit směnu pokud jsem měla jen jednu a pokud s tím nesouhlasím tak zda mě musí dát odstupné,nevím si rady.děkuji moc za pomoc
jak dlouho tam dela? ano zamestnavatel ti muze menit smenny dle libosti. pridavek ke smlouve a je to...
3 roky smlouvu mám ale mám na dobu neurčitou a právě tam mám jednosměnný provoz,teď mě mají dát smlouvu na sklad zatím tam mám uvedeno dispečerka výroby
myslim ze s timhle nic neudela...bud podepises a nebo pujdes....pockej jeste na jine odpovedi..:-)

19.03.2013, 19:57 |
Mafox | Upraveno: 2013-03-19 19:59:52
Do dvou směnného provozu z jedno směnného naprosto bez problémů, ani by mě nenapadlo se nad tím pozastavovat. (u stejného druhu práce)
Pokud je to v souvislosti i se změnou na jiný druh práce, tak věřím že má na to zaměstnavatel taky právo.
Je to přechod z THP pozice na dělnickou, proto to řeším.
Ano může. Smlouvu ti předloží k podpisu se změnou směnného systému. Je na tobě, zda jí podepíšeš a nebo ne. Když ne, tak jdeš. A co se týče odstupného, tak nemáš nárok, protože zaměstnavatel, ti nabídl práci, ale ty jsi jí nepřijmula. On je z obliga a ty jdeš. Běžná praktika naší nejmenované automobilky. Dokonce ti může dát a nám se to před x lety taky stalo, že nám předložil smlouvu k podpisu, kde se i změnilo místo výkonu práce. A dal nově všechny tři závody, co jsou v ČR a už jsme jezdili do MB. Zároveň jsme měli původně dvousměnný a v nové byl třísměnný. A už jsme jeli na tři v MB. Bohužel je to tak, že buď podepíšeš a nebo jsi na pracáku.

19.03.2013, 20:08 |
Sau | Upraveno: 2013-03-19 20:16:23
Jistý si nejsu, ale řekl bych že při změně jako je tato a zároveň tvém nesouhlasu ti odstupné náleží. Ale bez záruky. Na toto bych sa rozhodně šel ale přeptat na úřad práce, tam ti podle ma odpoví najpřesněj.
Edit : Co čtu tak pokud máš ve smlouvě uvedené že si na jednosměnném provozu, měli by ti při tvém nesouhlasu při přechodu na dvousměnný dat odstupné. Pokud ale ve smlouvě žádnů zmínku o směnném provozu nemáš a směny řeší nějaký vnitřní předpis, mosíš sůhlasit, ináč následuje výpověď za závažné porušení pracovní povinnosti.
[ Link ] [ Link ]
Tak podle toho co píše Sau by to mělo být asi opravdu tak, že jelikož je ve smlouvě psáno "Práce bude vykonávána v jednosměnném provoze", tak nelze bez podpisu nové dohody jen tak změnit směnnost na dvousměnný provoz. Při odmítnutí musí dát zaměstnavatel odstupné.
Jinak je ve smlouvě ještě že "rozvrh pracovní doby je stanoven vnitřním předpisem zaměstnavatele", ale to by na to nemělo mít asi vliv dle toho webu, na který odkazuješ. Maximálně by mohli dle tohoto v krizovém případě například nařídit práci vnoci místo přes den, nebo zkoušet podobně znepříjemnit práci.

19.03.2013, 20:39 |
Sau Jak říkám, šel bych sa na toto přeptat někoho povolanějšího než je toto forum. Přeca enom ide o tvůj příjem.
Ale teda pokud máš ve smlouvě, jak říkáš, uvedené že pracuješ v jednosměnném provozu, bez tvojeho sůhlasu to změnit sám od sebe na vícesměnný nemože.