Navštíveno 1185x

22.03.2010, 13:16 |
Rudi [ Link ] To je fakt nevídaný, neviním z toho řadový policajty, ty za to nemůžou a je mi jich skoro až líto, co si určitě vyslechnou od lidí.
Třeba na Ecce homo nad šternberkem(Ol.kraj) už značku otočili a je klid.
Já osobně jsem proto, je zavést všude poivině na určitou dobu.
Tak to je celkem slušná byrokracie :(

22.03.2010, 14:41 |
gizmi OnlyOne: dle me hloupost, protoze pocasi je nepravidelne a muze byt 20stupnu a ty by jsi lital na zimakach? Naopak bych to nechal jak to je, ale kdyz se stane nehoda a bude snih nebo led, okamzite spoluvina nebo vina na tebe pokud nemas zimaky..;)

22.03.2010, 14:46 |
MiniMike | Upraveno: 2010-03-22 14:50:01
jako O_O
gizmi: to mi chces rici, ze treba kdyz v lednu bude +20, tak to prezujes na letni? a pak to budes zase prezouvat na zimni az se ochladi?
když bude 20.prosince 20° tak to bdue krátkodobej stav kterej zimáky přežijou naprosto v pohodě a noční teplota je v zimě málokdy nad 5°c. A až se dostaen letní na mráz a sníh tak to poznáš hodně rychle.

22.03.2010, 14:49 |
JP MiniMike: Ne, ale když bude v lednu +20, tak vytáhnu na projížďku jedno ze svejch letních aut na letních a když se zase ochladí, tak budu dál jezdit autem na zimácích.
JP: myslim na jednom aute :-)

22.03.2010, 14:50 |
Luke_288 | Upraveno: 2010-03-22 14:52:00
jo, to je přesně to, co se mi snažili v nějakým topicu vysvětlit prady (v jiným příspěvku jsem zjistil, že letos maturuje, takže hafo zkušeností za volantem) a ještě někdo, že jezdit ve 20°C na zimních je hovadina a dokonce nebezpečný stejně jako na letňákách v zimě. takže kupříkladu dneska bych už měl mít nahozený letňáky, ale na noc, kdy hlásí 0-4°C zase přehodit zimáky.
takže jako O_O a MM
mít letní a zimní auto tak to samo neřešim :)

22.03.2010, 14:53 |
JP Only_One: Tady ale nejde o to jestli je to krátkodobej nebo dlouhodobej stav a už vůbec nejde o to, jestli večer bude zase zima, nebo ne. Já jedu teď, ne večer nebo zejtra. Proč bych měl mít proboha zakázáno vyjet ve 20°C na letních gumách, který maj v tý teplotě nesrovnatelně lepší vlastnosti, než zimní?

22.03.2010, 14:54 |
JP MiniMike: Ale já mam 3 auta
Je třeba myslet na to, že jsme Češi, kteří se hlavně snaží ušetřit, ochcat zákony apod. Takže prostě se stejně budou muset zimáky nařídit direktivně od listopadu do března. Slušným řidičům to vadit nebude, na idioty se aspoň pořádně posvítí a těch pár výjimek, kteří si budou chtít v teplém únorovém dni vyjet v kabriu, na to bohužel doplatí. Ale lepší řešení není.
Zavadet to povine po celem uzemi republiky od nejakeho data je blbost. Nekdy je zima od poloviny listopadu, nekdy az od ledna. Prezouvam az kdyz je realna hrozba snehu, coz vetsinou vychazi na polovinu prosince.
JP: nikdo ti nic nezakazuje... to je jako by si rekl, ze nebudes svitit, protoze sviti slunicko... a je videt...
uprimne jsem i rad, ze je nutnost svitit celej den, protoze napr. jezdit v nemecku za soumraku nebo kdyz je zatazeno je smrt... protoze nekteri nemci rozsvicujou az kdyz nevidi vubec nic... ale nikdo si neuvedomuje, ze je to spis o tom, aby byl videt...
Mr.Scully a co povineho zavedeme potom ? Nechal bych to na pojistovnach.

22.03.2010, 15:02 |
JP Mr.Scully: Lepší řešení je a to nechat na myšlení každýho řidiče na čem vyjede. Se stejnou logikou by se měly nařídit taky teplý zimní bundy od listopadu do března (jde taky o životy - těch lidí co se nachladí a pak ještě čerpaj ze zdravotního pojištění, což jim ve výsledku všichni platíme). Jdeš ve 20°C a nemáš na sobě kožich? Pořádně voflastrovat! Seš Čech a Čech se přece nedokáže sám relevantně rozhodnout, jestli si vzít tričko nebo bundu.

22.03.2010, 15:05 |
JP MiniMike: Jaktože mi nikdo nic nezakazuje? Jde tady snad o zákaz letních pneumatik od listopadu do března ne?
Statistiky nehodovosti řikaj něco jinýho, než tvrdíš o tom svícení. Ono je to spíš o tom, že seš zvyklej na to že se tady svítí a v Německu ti to pak dělá problémy. Je pak otázka, jestli je lepší bejt zvyklej na nesvícení a potkat auto co svítí, nebo bejt zvyklej na svícení a potkat auto co nesvítí.
JP: nezakazuje, je zde psano jen o tom, ze by se naridili zimaky a ne, ze by se letnaky zakazaly :-)
o sviceni pres den si myslim svoje a treba tmavy auto v serym lese je proste videt hure, nez stejne auto, ktery sviti... pripadne osvetleny auto v protismeru, kdyz jedes proti slunicku...
Jako JP. Proc z lidi vychovavat nesvepravny ovce? Neni takovejch narizeni dost? Co takhle naridit presnej tvar a konzistenci hovna? Co kdyby to ucpalo zachod a nekoho vytopilo? Podle hesla "I kdyby to melo jeden zivot zachranit" uz bylo tolik svinaren...
nechal bych to na PČR - nehoda? Fajn - byl sníh? Ano, měl si zimní? Ne - šup 10 litrů nálepka a z povinnýho půjde třeab jen půlka plnění a zbytek si zacvakáš sám :-) To by se to panečku v zimě jezdilo. Možná ani ty kamiony by v kopcích nekončili tak brzy :-D
O-o To by pak to poviny trochu ztratilo smysl, ne? Neni lepsi aby lidi za volantem mysleli?
Nene naopak.... právě by to mělo smysl velikej, protože čech slyší jen na to, kde může ušetřit a když někde hrozí pokuta tak se třese jako vosika a plní co mu ouřada řekne... A každej českej prostáček si to umí dopočítat, ež se mu ta druhá sada kol vyplatí
A nemyslis, ze prave to je spatne?
špatné je to, když to do tebe za zimu dvakrát praští hrdina na letních co chtěl ušetřit 5tisíc korun za gumy

22.03.2010, 15:25 |
JP Only_One 15:13: Ano, přesně s tím řešením bych souhlasil.
MiniMike: Aha, takže když nařídim, že ode dneška smí na silnice jenom červený auta, tak je to něco úplně jinýho, než když zakážu všechny ostatní než červený?
Druhej odstavec - přečti si ještě jednou to co jsem o svícení napsal, nestojí tam vůbec nic o tom, jestli je tmavý auto v šerym lese vidět hůř nebo líp. Přijde mi, že máš zásadní problémy s logikou.

22.03.2010, 15:28 |
Matco Pokud mam 3 auta....nebo 2. jedno mam na kazdodenni jezdeni, druhe je mazel, na ktere bych zimni kola ani nepolozil vedle auta. copak je to za zakon, ktery me vlastne "zakazuje" vyjet v lednu s autem, ktere je prihlasene, pojistene, ale nema zimni gumy? jsou dny i v zimnim obdobi, kdy je hezky..treba jen +10, slunecno...proc nevzit ven mazla? to jako kdyz bude v lednu hezky den, nemuzu vzit na projizdku motorku? trochu mimo. od toho je pojisteni.....ktere by melo byt udelano podle ridice...ne podle obsahu motoru. zavinim nehodu....dostanu pokutu. oprava druheho vozu jde z meho pojisteni...ale moje pojistovna, jelikoz havarie byla nahlasena, tak me automaticky vzednou pojisteni. a nejsou to male castky. minimalni doba je 2 roky nez se me to vrati zpatky na stejnou castku pred havarii. pokud teda nezavinim dalsi nehodu. treba tady jeden muj znamy...za mlada....jezdil jako prase, nehody...sice male, ale nehody. dnes za rocni pojisteni, kdyby si chtel prihlasit auto, mu to napocitali za nejakych 60.000$ rocne. kde by na to vzal, ze. ale o tom by se dalo psat dost dlouho.

22.03.2010, 15:28 |
JP Only_One: No vidíš, do mě nikdy žádnej hrdina na letních nepraštil. A naprosto odmítám výměnu svojí svobodný volby v otázce výběru pneumatik za teoretický snížení rizika (podle mě by ke snížení nehodovosti vůbec nedošlo), že se to někdy možná stane.
a nebo tak jako píše O_O 15:13, to by si myslim na řidiče zabralo nejvíc, protože mi přijde, že kdyby lidi zjistili, že tím přijdou třeba o blbej bonus na pojištění, tak by to hned bylo na silnicích jinak

22.03.2010, 15:30 |
Matco sposta hrdinu, co jezdi jak prasata, by si to pak rozmysleli....ale to by musel fungovat cely system.....
Nejde jen o pojistovny. Kdyz to kokotovi na D1 ujede a zablokuje provoz na dve hodiny, tak dostane leda tak nejakou pokutu, ale kvuli nemu stoji tisic lidi v kolone, to uz nikdo neresi.
Ale jo, zase chapu to, ze je treba spolehat na inteligenci spoluobcanu a nezavadet prilis zakazu, ale na druhou stranu si myslim, ze tohle je vec, ktera nikoho neposkodi... zimni pneumatika se i v tech treba 15 stupnich nad nulou bude chovat vyrazne lip nez treba letni v 5 stupnich nad nulou.
JP - logika se zimni bundou pokulhava. Je rozdil se zrusit sam a ohrozovat ostatni. Chlastas jako duha? Je mi to fuk. Kouris mi pod nosem? Tak to prrr, to uz me omezujes. To samy zimaky. Zustanes tvrdnout nekde na lesni ceste? Je mi to uplne jedno. Ucpes zminovanou D1? To uz je sakra rozdil.
Dobre, tak kompromis. At to neni povinne. Ale zavest obrovske pokuty pri kazde nehode, pri kazdem zablokovani provozu vlastni blbosti atd.

22.03.2010, 15:49 |
Matco Povinne to byt nemuze...nemelo by byt....je to nesmysl.

22.03.2010, 15:53 |
JP | Upraveno: 2010-03-22 15:55:34
Mr.Scully: Mě poškodí a znám hromadu lidí, který poškodí. Ono ve výsledku poškodí všechny tím, že jim opět ukrojí kousek svobody, nicméně tu považuje většina lidí za bezcennou, takže to se nepočítá.
Zimní pneumatika se bude i při 7 stupních chovat hůř, než letní při 7 stupních. Koukni na testy (a to třeba i na ADAC testy, který jsou očividně manipulovaný ve prospěch zimáků).
Ještě mi prosimtě vysvětli jak tě poškozuju tim, že vyjedu ve 20°C na letních gumách? Ty mě zase poškozuješ tim, když ve 20°C vyjedeš na zimních (výrazně delší brzdná dráha, samo ne o tolik delší jako u letňáků vs. zimáků na sněhu, ale o to nejde)...
ale muze to byt povinné a jednou to tak bude :-)

22.03.2010, 16:11 |
JP | Upraveno: 2010-03-22 16:12:20
[ Link ] Tady jsou výsledky testu zimních vs. jedný celoroční a letní. Je to zimní test, tzn. dělanej za zimních teplot. Letní je na suchu zásadně lepší, než libovolná zimní. Ba co víc, ona je lepší než zimní i za mokra, což jsem až tak nečekal.

22.03.2010, 16:51 |
Prady Luke_288: Hmmm, ale taky jsme psal, že jsem na sněhu a námraze nejezdil a vyjel jsem za kalendářně zimní období asi tak 10x hlavně v posledních dnech kdy bylo opravdu teplo a teploty nad 10°C a to jsem jel v podstatě jen po Praze na suché silnici!! Tak ze mě nemusíš dělat machra co tady vypráví jak jezdí na sněhu s letníma ;-), možná jsem psal, že když někdo jede s letníma na sněhu, tak si bude spíš dávat většího majzla a bude opatrnější než ten co jede se zimníma a má pocit, že je "nesmrtelnej" ;-)

22.03.2010, 17:14 |
Ravo | Upraveno: 2010-03-22 17:18:26
ještě bych chtěl poukázat na jednu věc:
Co takhle třeba zakázat třeba všechny auta co nemají keramický brzdy? klasický kov brzdí hůř a musíš mít tím pádem delší brdznou dráhu. Nebo auta co nemají ABS (social edice i zcela nových aut)?
Prostě blbost, technický stav aut a hlavně PSYCHICKÝ STAV ŘIDIČŮ je rozdílný. Troufám si tvrdit, že na letňácích v zimě pojedu bezpečněji než moje segra zimácích, protože vím mnohem líp co to dokáže udělat (na rozdíl od segry, která dělala autoškolu na 3x a smyk je podle ní slovo o kterým čte ve spojitosti s mrtvýma a v životě by sama něco takovýho ani nezkusila na parkovišti atd..)
Jediný řešení vidím už zmiňovanou mastnou pokutu při eventuelní havárce a pak perzekuci v podaní vyššího povinného od pojišťovny.
Prostě v duchu sloganu: Tady jsou doporučení a drž se jich. Pokud se něco stane a ty jsi se jich nedržel, tak holt smůla a plať za svoji blbost. Je na zvážení každého, jak naloží s rizikem nedržení se doporučení.

22.03.2010, 17:35 |
gizmi MiniMike: mas stesti ze me predbehl kolega..ja mam v garazi dalsi 2 auta ktera kdyz bude 20stupnu, tak vyjednou a zimni mit NEBUDOU.. O tom to je..jeste me zakaz v zime vyjet na skutru kdyz je venku 20stupnu a zacnu ti rikat heil Minimaj :D Jako sry, ale kdyz zacne snezit driv a prestane taky driv, tak je to na nic, ne? :D
OnlyOne: mno vida, nakonec ti doslo ze ten muj napad s nehodou neni tak zlej.. :o)
a denni sviceni me nevadi..od toho jsou za 2t homologovany svetla a vic neresim :D
Už je to tu zase - radši ať nám to nařídí a příkážou od do než aby nedejbože jsem měl možnost volby si vybrat... Jak už tady bylo napsáno několikrát, pokud je na vozovce led, sníh a jinej bordel a někdo něco udělá a nemá zimní gumy, tak mu to dát pekelně vyžrat. Ale ne že si pomáhači od bohatství stoupnou v poledne za slunného dne při 15°C na dálnici a budou kontrolovat zimní pneumatiky...
Taky chápu když je někdo nasranej, že ho zrušil nějakej kkt co měl letní a jel s tím jak idiot - ale to by jel i kdyby měl zimní gumy (možná ještě víc jak idiot). Takže jako OO v 15:13 - ideální řešení, ale ne dávat pokuty na suchý silnici v 15°C (oni by možná orgáni byli schopný dávat pokutu i ve 25°C, hlavně že to vynáší nééé?)
gizmi: ja mam taky dalsi 2 auta... taky bych na ne zimni nekupoval, ale i tak bych byl stale pro... a jezdit si vsichni muzou na cem chteji :-)
Jinak jsem samo taky proti tomu, aby si nekdo za slucneho pocasi stoupnul na silnici a zacal resit, jestli mas nebo nemas zimni gumy...
To nechapu. Ty chces aby byly zimni gumy ze zakona, ale prosazovani toho zakona uz nechces? Vyjasni si to.
kozlustechnykus: no comment... ok, aby se ti ulevilo, chci, aby to povinny a hlavne, aby pokutovali to, ze budes i za slunnyho pocasi jezdit na letnich...
a samozrejme jsem jen pro seriove vozy, jak vyjeli z fabriky a nedejboze si na tom vymenit sterace, to uz je taky proti zakony....

22.03.2010, 23:20 |
Rudi Jak už tu někdo psal, ať si každej jezdí na čem chce, ale jestliže napadne sníh v zimě a dotyčnej má letní, tak ať ho bezmilosti napálej, to samý, ale s tvrdší sankcí při bouračce.

23.03.2010, 15:13 |
.mycTD | Upraveno: 2010-03-23 15:14:42
rudi: muzes mi rict, co pak budes postihovat, kdyz jsi nechal kazdeho jezdit na cem chce?
vsude kolem prechazi na uzakoneni zimnich gum napr. v zavislosti na souvisle vrstve snehu, tak nevidim duvod, proc by to u nas nekdo resil jinak. dle meho naprosto zbytecna debata.